Čokoládové guľky s rumovou plnkou na pistáciách

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár reštaurácie ZORNO v Lozorne, 11. marca 2019 13:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
Čokoládové guľky s rumovou plnkou na pistáciáchFoto: Pravda - Ivan Majerský

Pokrm bohov... Veď aj v mnohých prieskumoch o túžbach čokoláda absolútne vedie. Ale súhlasia s nimi aj cukrári a kuchári; veď tento „svetový fenomén" umiestnili na veľmi vysoký piedestál. Nielen preto, že chutí, ale dá sa s ňou aj dobre hrať, vymýšľať pre ňu stále nové príchute a podoby. A všetky do jednej pohladia jazýček, žalúdok aj dušu...

40 min
príprava

Suroviny

500 g (33–percentná)
250 ml
250 ml
200 g
50 g
150 g
50 ml
300 g
450 g
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv dáme 330 g čokolády rozpustiť do mikrovlnnej rúry alebo vodného kúpeľa. Rozpustenú stiahneme a postupne pridávame 170 g zostávajúcej čokolády a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Takto pripravenú čokoládu nalejeme do silikónových formičiek v tvare pologúľ. Zahladíme a prebytočnú čokoládu vylejeme do misky. Dáme stuhnúť do chladničky.

  2. 2

    Krém: Žĺtky a med vyšľaháme. Smotanu a mlieko necháme zovrieť, zmiešame s medom a so žĺtkami a zohrejeme na teplotu 82 °C. Zmes precedíme cez jemné sitko, pridáme rum, posekané lieskovce a necháme vychladiť.

  3. 3

    Formičky so stuhnutou čokoládou vyberieme, naplníme pripraveným studeným krémom a dáme zamraziť do mrazničky. Vymrazené a naplnené pologule potom spolu spájame, čím vzniknú gule, a znova dáme do mrazničky. Podávame na skaramelizovanej pistáciovej mrvenici. Túto pripravíme tak, že z cukru spravíme karamel, pridáme posekané pistácie, vylejeme na plech a necháme stuhnúť. Potom rozmixujeme na mrvenicu.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist