Čoko-malinovo-banánová torta s korpusom bez múky
Foto: siuuu
Veľmi lahodná kombinácia chutí. Nechala som sa zlákať korpusom bez múky (z ovsených vločiek), ktorý som chcela vyskúšať. A samozrejme malinovou vrstvou - Zobraziť celý popisVeľmi lahodná kombinácia chutí. Nechala som sa zlákať korpusom bez múky (z ovsených vločiek), ktorý som chcela vyskúšať. A samozrejme malinovou vrstvou - maliny milujem, aj keď by som ich veľmi nemala jesť. Z pôvodného receptu som použila iba korpus a malinovú vrstvu - doplnila som banánovú vrstvu, iný krém a inú polevu. Rozpis je na formu s priemerom 24 cm. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2022/04/cokoladovo-malinovo-bananova-torta.html
Zdroj: internet + vlastné úpravy
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
100 g rozmixované |
|
100 g |
|
3 ks (veľkosť L) |
|
1 PL (alebo karob) |
|
1 bal. |
|
1 dl |
|
30 g (alebo pudingový) |
|
50 g |
|
štipka |
|
Malinová vrstva: | |
250 g mrazené |
|
200 ml |
|
1 bal. (prášok) |
|
podľa chuti |
|
Krém: | |
1 bal. (Dr. Oetker, s kúskami čokolády) |
|
150 ml |
|
1-2 PL |
|
20 g |
|
podľa chuti (nemusí byť) |
|
Poleva: | |
100 g |
|
60 g |
|
Banánová vrstva: | |
2-3 ks veľké |
|
Zdobenie: | |
40 g |
|
čerstvé |
|
čerstvý |
|
Postup
-
1
Najskôr som si pripravila malinovú vrstvu, ktorá potrebuje vychladnúť. Mrazené maliny, vodu a cukor som rozvarila. Pôvodne som chcela zmes prepasírovať, ale nakoniec som sa na pasírovanie vybodla. V troche vody som rozmiešala vanilkový puding a pridala som ho do vriacej zmesi, pár minút som povarila a za občasného miešania som nechala vychladnúť.
- 2
Pokiaľ chladla malinová náplň, upiekla som korpus, ktorý tiež musí po upečení vychladnúť. Najskôr som vyšľahala bielky so štipkou soli na pevný sneh. Následne som vyšľahala žĺtky s banánom a mliekom. Zvyšné suché suroviny som zmiešala a postupne prišľahala k žĺtkovo-banánovej zmesi. Nakoniec som zľahka vmiešala sneh z bielkov. Cesto som vyliala do formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie. Piekla som v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Pôvodný recept uvádza dobu pečenia 35 minút, ale záleží ako ktorá rúra pečie (skúška špajdľou alebo špáradlom). Korpus som nechala trocha vychladnúť vo forme, potom som nožom obrezala okraje, vybrala z formy, odstránila papier na pečenie a na mriežke nechala vychladnúť.
- 3
Krém bola rýchlovka - tentoraz som použila hotový výrobok, ktorý bolo potrebné minúť. Tento krém nepoužívam často, iba výnimočne, ale chuťovo je výborný, najmä po pridaní rumu 😋😉😍. Dala som menej mlieka ako bolo uvedené v návode, aby bol krém hustejší, pridala som rum a kúsok mäkkého masla. Ale pokojne môžete použiť váš obľúbený čokoládový krém (v originál recepte túto vrstvu tvoril uvarený čokoládový puding - ale puding v tomto prevedení ja do seba nedostanem).
- 4
A môžeme vrstviť : na korpus som dala malinovú vrstvu, polovicu krému, na kolieska pokrájaný banán, zvyšok krému a čokoládovú polevu, ktorú som pripravila tak, že som zohriala smotanu až po bod varu a horúcou som zaliala posekanú čokoládu - rozmiešala som do hladka (používam mliečnu čokoládu, pretože polevu z horkej mi doma z určitých dôvodov niektorí členovia domácnosti odmietajú - ale pokojne použite polevu z horkej čokolády, ak máte radi). Nechala som trocha stuhnúť či skôr zachladiť v chladničke.
- 5
Banány sa mi trocha v kréme stratili - ale tvorili súvislú vrstvu ;-) Chuťovo je to naozaj veľmi lahodná kombinácia. Korpus z ovsených vločiek a banánu je chuťovo lahodný, aj keď kúsok menej vláčny ako klasický korpus s múkou - ale v spojení s malinovou vrstvou a krémom to vôbec nevadí a nie je to skoro vôbec cítiť.
Tiež malinová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem a len smelo do toho ... ja tiež nie som veľmi zdatný cukrár :-D ... torta má kooopec nedostatkov, ale chuťovo bola ozaj výborná ;-)
Ďakujem. Áno, vločky rozmixované na jemno - doplním do receptu. Ja vločky občas používam do zdravších dezertov - mleté aj celé (používam jemné vločky).
Ďakujem veľmi pekne. Dúfam že si pochutíte rovnako ako my ;-)
Urcite ano 😊
Škoda, že to v recepte ešte doplnené nie je. Akurát som dala korpus z celých vločiek do rúry :( snáď to nebude veľký problém.
Nevšimla som si to pri písaní receptu (že som zabudla uviesť že vločky je potrebné rozmixovať) - už som to v recepte opravila. Dúfam, že to nebol veľký problém - robila som koláč už aj s celými vločkami a banánmi a bol fajn ;-)