Citrónovo-orechové rezy fotorecept
Foto: luclup
Od svokry som si požičala kuchársku knihu Recepty zo života 3, a pri jej listovaní mi padol do oka tento koláčik. Tak hneď som Zobraziť celý popisOd svokry som si požičala kuchársku knihu Recepty zo života 3, a pri jej listovaní mi padol do oka tento koláčik. Tak hneď som si išla dokúpiť chýbajúce suroviny a hor sa do pečenia. Koláčik je super (:
na 190 °C
Suroviny
5 ks (veľkosť L) |
|
150 g (82 %) |
|
150 g mleté |
|
150 g |
|
1 ks väčší |
|
1 bal |
|
300 g |
|
štipka |
|
Na posypanie cesta: | |
100 g |
|
Citrónovo-rumová poleva: | |
1 PL |
|
150 g |
|
z 1 stredného citróna |
|
Na vymazanie plechu: | |
|
|
Na vysypanie plechu: | |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny.
-
2
Teraz oddelíme žĺtky od bielkov. Potom dáme do misy zmäknuté maslo, žĺtky a práškový cukor a vyšľaháme mixérom.
-
3
Následne nastrúhame citrónovú kôru a odšťavíme citrón. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov so štipkou soli.
-
4
Do žĺtkovo-maslovej zmesi z prechádzajúceho bodu postupne pridávame mleté vlašské orechy, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, a na striedačku múku zmiešanú s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov - čiže pridáme trošku múky -zamiešame, trošku snehu - zľahka zamiešame, a tak ďalej, až kým nemáme hotové cesto.
-
5
Plech s rozmermi 38 x 23 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Zhruba polovicu cesta vylejeme na plech a zľahka rozotrieme. Následne nastrúhame čokoládu na slzičkovom strúhadle a rozsypeme ju po celej ploche prvej vrstvy cesta. Potom na čokoládovú prikrývku zľahka rozotrieme druhú časť cesta, veľmi opatrne a jemne, aby sa čokoláda nezmiešala s cestom.
-
6
Pečieme na 190 °C asi 18 až 20 minút do zlatohneda. Po upečení dáme vychladnúť na chladné miesto.
-
7
Kým koláčik chladne pripravíme citrónovú polevu. Práškový cukor preosejeme do misy, pridáme šťavu z 1 stredného citróna a 1 PL rumu. Miešame dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď je poleva hotová, natrieme ju na koláč. Dáme stuhnúť do chladničky.
-
8
Krájame na rezy. Koláčik je svieži, šťavnatý .... skvelý (:
-
9
Keďže už nebývam doma, kocúrikovia sú ďaleko, dnes vás zdraví Laky (:
asi po tatovi :-)))
;-)))
Tak bych se chvíli chtěla mít! Zdravím celou rodinku, Montík i Imiho!
Monty,a kdeže budem spať ja keď dojdeme?Obsadia mi celý gauč! :-(
Ahoj @Haji ! To je pravda pravduca, cesta, kde je maslo su lahodne a vynikajuce (: Struhanie cokolady islo celkom rychlo, najlepsie je vsak nejaky mixer, ktory ju poseka co by dup (: Dakujem ti mila Haji, prajem krasny vikend (:
Mila @Jack , dakujem ti velmi pekne. Myslis ten jablkovo-orechovy piskotovy? Vies co, on bol makky hned po upeceni, no samozrejme na druhy den su jablkove najlepsie, urcite vam bude chutit (: Hmm, zeby som v nedelu poobede zasla na kavu aj s kolacikom? No uvidime (: Pozdrav doma a prajem este krasny zvysok vikendu (:
@Zolik , vdaka (: Tak na balkone v panelaku, som sa snazila aspon trosku priniest trosku prirody .. (: Som rada, ze sa paci a prajem este pekny den !
Nebojaj , veď sa nejako podelíš o miesto s Montym a Imim ;-)) Však ty si štíhla
;-) srandistka.
varecha.pravda.sk/recepty/kolac-charaso-fotorecept/12838-...
Ahoj @Havino (: Tak nieco sa na mna z domu nalepilo no :D Ja mam len jednu "kucharsku" knihu, a to spisane recepty, co varievame doma. Inak tie ostatne, co su u nasich, vacsinou len prelistujem a naspat odlozim. Malo kedy sa stane, ze nieco vyberiem, dnes je vynimka (: A cukruu, my radi sladkee ^^ Nam je akurat, kedze cokolada je horka, ja som dala tusim 76 %-nu, ta tu sladkost potlaci a vysledna chut je vyvazena. Aaa psikovi Lakymu gratulujem ! Sikovny je (: Nech sa mu aj nadalej dari a tebe dakujem za komentik (: Prajem este krasnu nedelu ♡