Orechový koláč

Citrónovo-orechové rezy (fotorecept)

Autor receptu: luclup

Od svokry som si požičala kuchársku knihu Recepty zo života 3, a pri jej listovaní mi padol do oka tento koláčik. Tak hneď som si išla dokúpiť chýbajúce suroviny a hor sa do pečenia. Koláčik je super (:

18-20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny.
  2. Teraz oddelíme žĺtky od bielkov. Potom dáme do misy zmäknuté maslo, žĺtky a práškový cukor a vyšľaháme mixérom.
  3. Následne nastrúhame citrónovú kôru a odšťavíme citrón. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov so štipkou soli.
  4. Do žĺtkovo-maslovej zmesi z prechádzajúceho bodu postupne pridávame mleté vlašské orechy, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, a na striedačku múku zmiešanú s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov - čiže pridáme trošku múky -zamiešame, trošku snehu - zľahka zamiešame, a tak ďalej, až kým nemáme hotové cesto.
  5. Plech s rozmermi 38 x 23 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Zhruba polovicu cesta vylejeme na plech a zľahka rozotrieme. Následne nastrúhame čokoládu na slzičkovom strúhadle a rozsypeme ju po celej ploche prvej vrstvy cesta. Potom na čokoládovú prikrývku zľahka rozotrieme druhú časť cesta, veľmi opatrne a jemne, aby sa čokoláda nezmiešala s cestom.
  6. Pečieme na 190 °C asi 18 až 20 minút do zlatohneda. Po upečení dáme vychladnúť na chladné miesto.
  7. Kým koláčik chladne pripravíme citrónovú polevu. Práškový cukor preosejeme do misy, pridáme šťavu z 1 stredného citróna a 1 PL rumu. Miešame dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď je poleva hotová, natrieme ju na koláč. Dáme stuhnúť do chladničky.
  8. Krájame na rezy. Koláčik je svieži, šťavnatý .... skvelý (:
  9. Keďže už nebývam doma, kocúrikovia sú ďaleko, dnes vás zdraví Laky (: