Citrónové tartaletky

Citrónové tartaletky (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Ďalšia, tentokrát osviežujúca verzia mojich obľúbených tartaletiek.

8
porcií
30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme odpočívať 30 minút v chladničke.
  2. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kruhy plus prúžky. Ja som použila perforované formičky na tartaletky, kto však nemá, môže použiť klasické. Cestom vyložíme formičky.
  3. Cesto popicháme vidličkou a pečieme asi 12 minút.
  4. Po upečení necháme vychladnúť. Vyšlo mi 8 kúskov.
  5. Na citrónový krém si najprv umyjeme citróny a postrúhame na najjemnejšom strúhadle. Dávajte pozor, aby ste strúhali iba žltú časť kôry. Všetky suroviny miešame nad parou, postupne hmota začne hustnúť.
  6. Citrónovým krémom naplníme tartaletky, necháme úplne vychladnúť. Lemon curd krásne zhustne. Ak sa vám zvýši, môžete ho uskladniť v chladničke aj dva týždne.
  7. Touto časťou je vhodné začať deň vopred, keďže je potrebné pologule nechať stuhnúť v mrazničke. Želatínu dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme 10 minúť napučať. Mlieko zohrejeme s cukrom, počkáme kým sa cukor úplne rozpustí, stiahneme zo sporáku a necháme trochu vychladnúť. Pridáme napučanú želatínu a miešame, až sa úplne rozpustí. Mascarpone vyšľaháme s lemon curdom.
  8. Pridáme mlieko so želatínou. Premiešame do hladka. Zvlášť si vyšľaháme smotanu na šľahanie a zľahka vmiešame do mascarponovej zmesi. Kto má rád sladšie, môže pridať práškový cukor podľa chuti.
  9. Formu na pologule si položíme na tácku, naplníme krémom. Necháme v mrazničke na noc. Kto nemá formu na pologule, môže použiť aj silikónovú formu na muffiny alebo hocijaký iný tvar.
  10. Na druhý deň pologule vyklopíme na tácku.
  11. Pripravíme si číru glazúru. Ja som si ju trocha zafarbila žltou farbou, ktorú vo výslednom efekte ani veľmi nebolo vidno, takže v podstate ju môžem nazvať čírou :) Želatínu dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Cukor dáme do kastrólika a zalejeme studenou vodou. Pri nižšej teplote privedieme k varu a minútu povaríme. Stiahneme z platne, necháme trochu vychladnúť a pridáme napučanú želatínu. Miešame do rozpustenia, na záver prilejeme citrónovú šťavu. Zmes prelejeme cez jemné sitko a necháme schladnúť na 28-29 stupňov. Ak bude glazúra príliš horúca, stečie nám z pologulí, ak zase príliš studená, tak nám stuhne a nebude sa dať nalievať.
  12. Pologule si položíme na mriežku (ja som použila mriežku z mikrovlnky). Pod mriežku si položíme tácku alebo tanierik a glazúrou rovnomerne polejeme pologule.
  13. Pomocou špajle a noža si prenesieme pologule na tartaletky s lemon curdom.
  14. Ozdobíme podľa fantázie.
  15. Ja som použila nesladenú šľahačku, čokoládové ozdoby a čerstvé maliny.
  16. Sú osviežujúce a veľmi chutné.