Citrónové tartaletky s lieskovcami v karamele
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 25. februára 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
Suroviny
Tartaletky: | |
250 g |
|
110 g |
|
80 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
štipka |
|
|
|
Citrónový krém: | |
100 ml |
|
z 1 citróna |
|
135 g |
|
4 ks |
|
80 g |
|
Meringue: | |
4 ks |
|
250 g |
|
Cukrová vata: | |
|
|
|
|
Lieskovce v karamele: | |
150 g |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Tartaletky: Suché ingrediencie spolu premiešame, pridáme maslo a necháme aspoň 5 minút mixovať. Pridáme rozšľahané vajce so žĺtkami a vypracujeme kompaktné cesto. Cesto vyvaľkáme čo najtenšie a necháme v chladničke odpočívať aspoň hodinu. Potom podľa formičiek vykrojíme kolieska a pásiky a vystelieme nimi formičky na tartaletky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 10 minút.
- 2
Citrónový krém (lemon curd): Všetky ingrediencie nad parou miešame až kým zmes nezačne hustnúť a ohrejeme na 80 stupňov. Prikryjeme fóliou a necháme v chladničke stuhnúť.
- 3
Meringue: Bielky s cukrom vymiešame nad parou, kým zmes nedosiahne 70 stupňov. Potom z nich mixérom vyšľaháme tuhý sneh a miešame, kým zmes nevychladne. Dáme do cukrárenského vrecka.
- 4
Cukrová vata: Vo výrobníku cukrovej vaty rozpustíme cukor s prírodným farbivom a na paličku namotáme cukrovú vatu.
- 5
Lieskovce: V malom hrnci urobíme z cukru karamel. Lieskovce po jednom napichneme na špáradlo, namočíme do karamelu, držíme vo vzduchu a necháme stiecť.
- 6
Upečené vychladnuté tartaletky naplníme citrónovým krémom, nastriekame naň meringue a opálime flambovaciou pištoľou (ak máme). Na to poukladáme karamelové lieskovce a na ne opatrne uložíme obláčik cukrovej vaty.
Tiež tartaletky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu