Citrónový zákusok
Citrónový zákusok

Citrónové rezy

Ivana Havelová
hlavná kuchárka Motorestu ZOJA v Komárne – Ďulovom Dvore, 10. mája 2020
Citrónové rezy
Foto: Pravda - Ivan Majerský
20 minút
na 190-200 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
5 PL
5 PL
2 PL studená
Krém:
3 ks
500 ml
5 PL
1 bal.
100 ml
250 g
200 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom a postupne pridávame vodu. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme múku, zamiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý jemne zamiešame do cesta. Cesto vylejeme na plech s mastným papierom a pečieme v rúre vyhriatej na 190–200 °C asi 20 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.

  2. 2

    Krém: Z mlieka, žĺtkov, múky a vanilkového cukru uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť, rozmixujeme dohladka a primiešame citrónovú šťavu. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom dopenista. Maslový krém primiešame do pudingovej kaše.

  3. 3

    Vychladnuté cesto prerežeme na polovicu. Jednu polovicu cesta potrieme krémom (časť odložíme na záverečné zdobenie), na ktorý položíme druhú polovicu cesta. Nakrájame na rezy a pomocou cukrárskeho vrecka ozdobíme zvyšným krémom. Rezy zdobíme čerstvými malinami, medovkou alebo mätou.

Diskusia k receptu

viera
Prosím aký veľký plech bol použitý?
drajan
@viera (10.5.2020 19:24)

tiež by ma to zaujímalo. Už som dávnejšie prosila aj administrátorov, aby sa vyžadovalo uvádzať takýto údaj. Dnes už nie je "samozrejmosťou" klasický plech. Pritom stačí zvoliť nevhodný rozmer a výsledok nedopadne dobre. Koláč alebo nízky, alebo moc vysoký. Fakt ma mrzí, že toto nie je samozrejmosťou. VĎaka však všetkým, čo tento údaj uvádzajú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia