Cisársky trhanec
Cisársky trhanec

Cisársky trhanec s dulovým krémom à la František Jozef I. fotorecept

Miloš Šichman
šéfkuchár hotela Royal Palace***** v Turčianskych Tepliciach, 16. novembra 2018
Cisársky trhanec s dulovým krémom à la František Jozef I. (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Trhance:
150 ml
4 ks
200 g
 (do cesta)
štipka
 (na opraženie)
 (na posypanie)
Okrem toho:
600 g
200 g
200 g
200 g
100 g
200 ml
10 g číra
štipka




Postup

  1. 1

    Vaječné bielky oddelíme od žĺtkov. Žĺtky zmiešame s múkou, mliekom, so soľou a s cukrom podľa chuti. Do pripraveného cesta zľahka primiešame sneh z bielkov. Na masle pečieme hrubšie palacinky, ktoré počas pečenia rozdelíme na menšie kusy. Posypeme práškovým cukrom a necháme skaramelizovať.

    Cisársky trhanec s dulovým krémom à la František Jozef I. (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú dulu nakrájame a dáme variť do menšieho množstva vody. Rozvarenú dulu prepasírujeme a necháme vychladnúť.

    Cisársky trhanec s dulovým krémom à la František Jozef I. (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z kryštálového cukru pripravíme karamel, (časť odoberieme na ovocný gél). Karamel osolíme, rozprestrieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho nalámeme na menšie kusy, dáme do mixéra a rozdrvíme na prach. Mascarpone ochutíme karamelovým prachom a pridáme pyré z duly.

    Cisársky trhanec s dulovým krémom à la František Jozef I. (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ovocný gél: K odobranému karamelu pridáme červené víno, maliny, černice a zredukujeme. Prepasírujeme a pridáme namočenú želatínu. Pripravenú zmes necháme vychladnúť. Vychladenú zmes vymixujeme na gél. Podávame k trhancu spolu s dulovým krémom a čerstvým ovocím.

Diskusia k receptu