Cibuľový koláč so sardelami a olivami fotorecept
Foto: paploska
Opäť raz niečo z francúzskej kuchyne. Ak máte radi ryby v kombinácii s jemne sladkou cibuľou a tmavými olivami, bude to pre vás to Zobraziť celý popisOpäť raz niečo z francúzskej kuchyne. Ak máte radi ryby v kombinácii s jemne sladkou cibuľou a tmavými olivami, bude to pre vás to pravé orechové. Koláč výborne chutí s bielym vínom a príjemnou spoločnosťou.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame s postrúhaným maslom, žĺtkom (ja som dnes dala len bielok), soľou a vymiesime hladké cesto. Cesto odložíme do špajze a necháme odpočívať počas prípravy plnky.
-
2
Cibuľu nakrájame na tenučké kolieska. Nebude to jednoduché, ale dá sa. Čím tenšie tým lepšie. Cesnak pretlačíme a šalviu posekáme.
-
3
Na veľkú panvicu dáme olivový olej (asi 3 PL) a do horúceho pridáme cibuľu so šalviou. Necháme dusiť na veľmi slabom stupni pod pokrievkou 15 min. Pridáme cesnak, trošku soli (pozor ančovičky sú veľmi slané) a veľa čerstvo pomletého čierneho korenia. Pod pokrievkou dusíme na slabom stupni minimálne 40 min. Cibuľa musí byť úplne mäkká.
-
4
Cesto vyvaľkáme podľa formy, ktorú máme k dispozícii. Pri tomto type cesta si pomáham mastným papierom na pečenie. Cesto je krehké, takže ho vyvaľkám, spodok prejdem tenučkou obracačkou (tenkou a dlhou) a pod cesto podložím mastný papier. Takto cesto jednoduchšie prenesiete na pekáč. Chce to len trochu praxe. Cesto dáme do rúry vyhriatej na 200 st. na 15 min. piecť.
-
5
Nakoniec na upečené cesto pridáme horúcu cibuľovú plnku, na vrch poukladáme ančovičky a tmavé olivy. Počet ančovičiek nechám na vás. Môj dnešný koláč je trochu slaný, lebo som to s nimi prehnala :-) a olivy dávam v celku, ale vy si ich pokojne nakrájajte.
-
6
Koláč podávame horúci, teplý, vlažný ako vám to vyhovuje. Na tanieri ho ešte posypeme čerstvým tymiánom. Samozrejme, ak nemáme aj sušeným. Ja som ešte hrdinka, ale o mesiac už bude v mojich receptoch všetko sušené :-)). Dobrú chuť.
Diskusia k receptu