Cibuľový koláč so sardelami a olivami fotorecept

paploska - fotkapaploska, 24. októbra 2013
Cibuľový koláč so sardelami a olivami (fotorecept)
Foto: paploska

Opäť raz niečo z francúzskej kuchyne. Ak máte radi ryby v kombinácii s jemne sladkou cibuľou a tmavými olivami, bude to pre vás to Zobraziť celý popisOpäť raz niečo z francúzskej kuchyne. Ak máte radi ryby v kombinácii s jemne sladkou cibuľou a tmavými olivami, bude to pre vás to pravé orechové. Koláč výborne chutí s bielym vínom a príjemnou spoločnosťou.

8
porcií
80 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
125 g
1 ks
3 PL
Plnka:
1 kg
3 strúčiky
2 malé balenia
300 g
6 lístkov




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame s postrúhaným maslom, žĺtkom (ja som dnes dala len bielok), soľou a vymiesime hladké cesto. Cesto odložíme do špajze a necháme odpočívať počas prípravy plnky.

    Cibuľový koláč so sardelami a olivami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájame na tenučké kolieska. Nebude to jednoduché, ale dá sa. Čím tenšie tým lepšie. Cesnak pretlačíme a šalviu posekáme.

    Cibuľový koláč so sardelami a olivami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na veľkú panvicu dáme olivový olej (asi 3 PL) a do horúceho pridáme cibuľu so šalviou. Necháme dusiť na veľmi slabom stupni pod pokrievkou 15 min. Pridáme cesnak, trošku soli (pozor ančovičky sú veľmi slané) a veľa čerstvo pomletého čierneho korenia. Pod pokrievkou dusíme na slabom stupni minimálne 40 min. Cibuľa musí byť úplne mäkká.

    Cibuľový koláč so sardelami a olivami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyvaľkáme podľa formy, ktorú máme k dispozícii. Pri tomto type cesta si pomáham mastným papierom na pečenie. Cesto je krehké, takže ho vyvaľkám, spodok prejdem tenučkou obracačkou (tenkou a dlhou) a pod cesto podložím mastný papier. Takto cesto jednoduchšie prenesiete na pekáč. Chce to len trochu praxe. Cesto dáme do rúry vyhriatej na 200 st. na 15 min. piecť.

    Cibuľový koláč so sardelami a olivami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec na upečené cesto pridáme horúcu cibuľovú plnku, na vrch poukladáme ančovičky a tmavé olivy. Počet ančovičiek nechám na vás. Môj dnešný koláč je trochu slaný, lebo som to s nimi prehnala :-) a olivy dávam v celku, ale vy si ich pokojne nakrájajte.

    Cibuľový koláč so sardelami a olivami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč podávame horúci, teplý, vlažný ako vám to vyhovuje. Na tanieri ho ešte posypeme čerstvým tymiánom. Samozrejme, ak nemáme aj sušeným. Ja som ešte hrdinka, ale o mesiac už bude v mojich receptoch všetko sušené :-)). Dobrú chuť.

    Cibuľový koláč so sardelami a olivami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zuzkabluzka
ja mam rada pizzu s rovnakymi surovinami navrchu, vyskusam aj Tvoj kolac, musi byt vyborny :)
elixir
koláč vyzerá veľmi krásne... ja olivy veľmi nemusím, ale toto by som si dala, ani by som bojovať so sebou nemusela :)
afataga
nadhera, len ten moj nechce olivy, ale nakoniec skoncia na mojom tanieri aj tie jeho :-), len tak na margo: ancovicky sa povedia po slovensky sardely
eviana
Mňaaaam... ten musel byť skvelý, ukladám a určite vyskúšam, ďakujem za krásny recept :) 5*
luss44
práve dnes som hľadala v Bille ančovičky na dcérino želanie do iného receptu, ale nezohnala som... tento koláč sa mi veľmi páči, keď tie rybky zoženiem, vyskúšam
mariamka
parada,, pre mojich by som asi urobila s tensim kysnutym cestom na sposob posucha, obloha vyborna :)
paploska
ďakujem @zuzkabluzka super nápad, nabudúce to robí s pizzovým cestom (už sa teším) @elixir @afataga tie tmavé olivy sú oveľa jemnejšie ako zelené a ja ich mám aj o dosť radšej, v tej plnke skôr zharmonizujú chute. a ďakujem za sardely, veď som tu aj chcela pridať k receptu link o sardelách a hlavne, že som napísala ančovičky :-) @marianne keby som sa tu mrkla skôr aj ti jeden nechám, ale aj už si sľubovala a nedošla :-)) @eviana ďakujem :-) @luss44 ja ich kupujem v takom malom špecializovanom obchode, ale teraz majú v lidli akciu a veľké balenie :-)
marianne
co nie je moze byt:-) familia mi skrizila plany teraz:-))
lusinkab
Nieco podobne som uz robila ale bez teh cibule a tej som prisla na chut len pred niekolkymi rokmi takze urcite vyskusam.
ywett
mám rada aj slané koláče, vyzerá výborne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia