Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière
Foto: slavka2012
Pissaladière je cibuľový koláč z kysnutého pizzového alebo chlebového cesta s ančovičkami a čiernymi olivami, typický pre južné Francúzsko. Vyznačuje sa lahodnou chuťou nasládlej Zobraziť celý popisPissaladière je cibuľový koláč z kysnutého pizzového alebo chlebového cesta s ančovičkami a čiernymi olivami, typický pre južné Francúzsko. Vyznačuje sa lahodnou chuťou nasládlej predsmaženej cibule, s ktorou kontrastuje jemne nahorkastá chuť čiernych olív a slaných ančovičiek. Keďže príprava kysnutého cesta je pomerne zdĺhavá, v tomto recepte som ho nahradila lístkovým cestom z nemenovaného reťazca, s ktorým tiež chutí výborne.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné ingrediencie.
-
2
Cibuľu očistíme, pokrájame na polmesiačiky (nie na kolieska) a dame na pražiť na rozohriaty olivový olej. Posolíme ju (pozor, ančovičky i olivy su dosť slané), pokoreníme a môžme pridať i štipku drvenej rasce.
-
3
Lístkové cesto položíme na plech a popicháme vidličkou. Keďže som mala väčší plech ako cesto, ešte som ho trošku rozvaľkala.
-
4
Usmaženú cibuľu, ktorá už vonia a začína ružovieť navrstvíme na cesto a rovnomerne rozotrieme a uhladíme. Navrch v ľubovoľnom vzore poukladáme ančovičky a čierne olivy. Ja som mala ešte zvyšok ančovičiek i malých olives nicoises, ktoré som si doniesla z dovolenky, mohla som si preto dovoliť veľkorysý mriežkový vzor. Inak keď používam solené ančovičky dávam ich poredšie.
-
5
Rúru vyhrejeme na 180°C a cibuľový koláč v nej pečieme 30 až 40 minút, v závislosti od hrúbky cesta. Pri pečení nádherne vonia. Môžeme ho podávať horúci ale aj nastudeno.
-
6
V lete chutí výborne s pohárom chladného suchého bieleho vína. Na fotografii hotového cibuľového koláča vidno, že ančovičky sa pri pečení scvrkli a trochu pokazili pôvodný vzor. Na chuti mu to však našťastie neubralo.
varecha.pravda.sk/recepty/cibulovy-quiche-fotorecept/2568...
@babav , dakujem aj za link na tvoj paj, urcite ho vyskusam, vyzera naozaj krasne a chutne, ja na oplatku nabuduce skusim namiesto listkoveho pajove cesto;-).
@afataga , vdaka za kometar, no, s tym nazvoslovim ryb je to komplikovane, myslim, vsak, ze slovo ancovicka je synonymom sardely: foodissimo.wordpress.com/2011/07/06/zboznovane-aj-nenavidene-tak...
mne sa ta ancovicka paci viac:-).
máš pravdu. inčun - čuna natáčal v Chorvátsku teho Wignetuva