cibuľový koláč
cibuľový koláč

Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière

slavka2012 - fotkaslavka2012, 2. júna 2013

Pissaladière je cibuľový koláč z kysnutého pizzového alebo chlebového cesta s ančovičkami a čiernymi olivami, typický pre južné Francúzsko. Vyznačuje sa lahodnou chuťou nasládlej Zobraziť celý popisPissaladière je cibuľový koláč z kysnutého pizzového alebo chlebového cesta s ančovičkami a čiernymi olivami, typický pre južné Francúzsko. Vyznačuje sa lahodnou chuťou nasládlej predsmaženej cibule, s ktorou kontrastuje jemne nahorkastá chuť čiernych olív a slaných ančovičiek. Keďže príprava kysnutého cesta je pomerne zdĺhavá, v tomto recepte som ho nahradila lístkovým cestom z nemenovaného reťazca, s ktorým tiež chutí výborne.

4
porcie
30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
4-5 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
podľa chuti
0,75 dl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné ingrediencie.

    Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu očistíme, pokrájame na polmesiačiky (nie na kolieska) a dame na pražiť na rozohriaty olivový olej. Posolíme ju (pozor, ančovičky i olivy su dosť slané), pokoreníme a môžme pridať i štipku drvenej rasce.

    Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière - obrázok 2
  3. 3

    Lístkové cesto položíme na plech a popicháme vidličkou. Keďže som mala väčší plech ako cesto, ešte som ho trošku rozvaľkala.

    Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière - obrázok 3
  4. 4

    Usmaženú cibuľu, ktorá už vonia a začína ružovieť navrstvíme na cesto a rovnomerne rozotrieme a uhladíme. Navrch v ľubovoľnom vzore poukladáme ančovičky a čierne olivy. Ja som mala ešte zvyšok ančovičiek i malých olives nicoises, ktoré som si doniesla z dovolenky, mohla som si preto dovoliť veľkorysý mriežkový vzor. Inak keď používam solené ančovičky dávam ich poredšie.

    Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière - obrázok 4
  5. 5

    Rúru vyhrejeme na 180°C a cibuľový koláč v nej pečieme 30 až 40 minút, v závislosti od hrúbky cesta. Pri pečení nádherne vonia. Môžeme ho podávať horúci ale aj nastudeno.

    Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière - obrázok 5
  6. 6

    V lete chutí výborne s pohárom chladného suchého bieleho vína. Na fotografii hotového cibuľového koláča vidno, že ančovičky sa pri pečení scvrkli a trochu pokazili pôvodný vzor. Na chuti mu to však našťastie neubralo.

Diskusia k receptu

denyany
cibuľový koláč robievam s kysnutým cestom, je výborný, ale ty si ho vylepšila. priam sa mi zbiehajú slinky :-D
julica
Krásny, aj keď kým sa opečie cibuľa, aj cesto by vykyslo. Ale fakt krásny! kk
kuchticka
Tento kolac upeciem manzelovi na den otcov, miluje ancovicky a nesmie vela sladkosti. snad mu to bude chutit.
lusinkab
Tak toto musi byt vyborne :-) same dobre veci su tam sup do KK
karolka
Pekávam podobný, kysnuté cesto, olivy dávam zelené, ale nehrám sa s tým tak, ako ty. Ty si vyrobila krásny obrazec, ja to len tak nepravidelne rozhodím po povrchu koláča, ale na chuti to neuberá.
nonna
Musí byť vynikoš, fajn slanopikantný, s nekonvenčnou chuťou. A krásne vyziera. Ukladám do KK a vyhadzujem na FBčko! Stopro bude mať úspech....
afataga
to musi byt vyborne a paci sa mi, ze listkove cesto, to sa da rychlo kupit :-) len taka mala rada: ančovičky sa po slovensky volaju sardely
slavka2012
Mile Varechacky, dakujem Vam za komentare, som rada, ze vas kolac zauja. Z kysnuteho cesta je naozaj vyborny, ja sa vsak priznavam bez mucenia, ze ho robim velmi nerada, preto to listkove;
@babav , dakujem aj za link na tvoj paj, urcite ho vyskusam, vyzera naozaj krasne a chutne, ja na oplatku nabuduce skusim namiesto listkoveho pajove cesto;-).
@afataga , vdaka za kometar, no, s tym nazvoslovim ryb je to komplikovane, myslim, vsak, ze slovo ancovicka je synonymom sardely:  foodissimo.wordpress.com/2011/07/06/zboznovane-aj-nenavidene-tak...
mne sa ta ancovicka paci viac:-).
afataga
ja si myslim ze ancovicka je po cesky, teda mas pravdu, je to ta ista rybka :-) napr. po chorvatsky sa vola inčun
salinka
Krásny koláčik, veľmi sa mi na ňom prihovárajú tie rybky:-)
bozulka
Fíha...výborná kombinácia,určite bude obľúbený tak ako pica...
janger
Toto je nieco pre mojho muza...Niekedy mu to spravim. Vyzera a iste aj chuti velmi dobre.
paploska
@slavka2012 vážne :-) a pozerala som či tu niečo podobné nenájdem, ale podklad máme iný :-)) vyzerá pekne a nabudúce ho robím s pizzovým podkladom :-)
sanguinaria
vyyborne, takýchto receptov s ančovičkami je ako šafránu, ľahké, nápadné a výrazná chuť k tomu . ku kišu sme spravili aj ľahký melónový šalát s fetou a mätou , niekto si dal citrónové pivo, niekto rulandské, bolo z toho pikantné, odľahčené a radostné pohostenie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia