Pečená hus
Pečená hus

Chrumkavá pečená hus s dusenou červenou kapustou videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 9. decembra 2022

Chrumkavá pečená hus je ideálna na slávnostný obed pre celú rodinu. Túto neskutočnú dobrotu sme pre vás pripravili v našom štúdiu TV Varecha. Zobraziť celý popisChrumkavá pečená hus je ideálna na slávnostný obed pre celú rodinu. Túto neskutočnú dobrotu sme pre vás pripravili v našom štúdiu TV Varecha. Ako prílohu sme zvolili dusenú červenú kapustu.

20 minút
príprava
200 minút
na 200 °C

Suroviny

Chrumkavá pečená hus:
1 ks
2 ks červené
500 ml
3 PL
2 hrste
Dusená kapusta:
1 bal.
1 ks
1 PL
1,5 dl
1 ČL
4 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Chrumkavá pečená hus: Hus dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou zvnútra i zvonka. Dočistíme ju od pierok, ak nejaké ostali. Umytú hus osolíme. Hrsť soli rozotrieme zvnútra a hrsť zvonka husi. Takto pripravené mäso odložíme na 12 hodín do chladničky.

  2. 2

    Keď hus vyberieme z chladničky, necháme ju pri izbovej teplote postáť. Potom ju vezmeme nad umývadlo a zvyšnú soľ zmyjeme mliekom z oboch strán.

  3. 3

    Hus preložíme do pekáča. Do vnútra vložíme dve tvrdšie červené jablká. Aby z husi šťava nevytekala, tak kožu zašijeme potravinárskym povrázkom alebo zaistíme špáradlami. Hus posypeme rascou. Aby hus lepšie pustila tuk, kožu popicháme nožom.

  4. 4

    Hus podlejeme vodou asi tak do 1/3. Prikryjeme a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 3 až 3,5 hodiny. Na 1 kg husi, pečieme vždy 1 hodinu. Počas pečenia hus pravidelne polievame vypečeným tukom.

  5. 5

    Jednoduchá a rýchla dusená červená kapusta: Očistenú cibuľu na jemno nakrájame a na rozohriatom oleji opražíme do sklovita. Postupne pridáme červenú sterilizovanú kapustu, červené víno, bobkový list, mletú škoricu, premiešame a dusíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme ríbezľový džem, prehrejeme asi 10 minút a kapustu máme hotovú.

  6. 6

    Chrumkavú pečenú hus podávame s dusenou červenou kapustou a lokšami.

Diskusia k receptu

evanaaa
To umývanie mliekom som ešte nevidela, ja opláchnem len vodou, ale mliekom polejem hus-kačku až pri konci pečenia....a toooľko rasce? Ja nedávam vôbec, načo aj, akú chuť tam pridá? Aj bez nej nám chutí, mne by zavadzala (v zuboch), hlavne ak je dobre upečená. V nedeľu sme mali kačku, na sviatky bude repete......
chemik
@evanaaa (9.12.2022 18:35)

Měl bych k postupu nějaké připomínky, ale k té rasci (kmínu), jehož chuť a vůni mám velmi rád mám dvě historky. Jedna tě pobaví, protože můj kolega měl úsloví, když bylo něco nedobré, že je to lepší než plná huba kmínu. Druhý příběh vyprávěl můj syn, že když si v Londýně k obědu ohříval zbytek pečené kachny v mikrovlnce, tak přiběhla většina z openspace za tou vůní, protože neznají náš kmín (anglicky carawayseeds), ale jen římský cummin. Z chuti byli nadšeni a syn pak musel dělat občas na víkend "caraway party".
evanaaa
@chemik , no ja kmín-rascu používam často, najmä ak robím mäso na šťave (dusené), ale aj inde, no takto som ho ešte nepoužila, pri pečení hydiny. Aj keď viem, že sa to tak robí, nám to nechýba.