Husacie plátky na mrkvovom pyré s marinovanou hruškou
šéfkuchár Grand Restaurant na Donovaloch, 8. novembra 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
Postup
-
1
Hus umyjeme, vysušíme, odrežeme krídla, zrežeme tuk a kožu okolo konečníka a krku, osolíme, vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody, zakryjeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 4 hodiny. Hus odkryjeme, scedíme výpek, masť a pečieme ešte asi 30 minút do zlatohneda.
- 2
Mrkvu očistíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť na hodinu, šalotku nakrájame nadrobno, dáme ju do kastróla, pridáme olivový olej, nasekanú upečenú mrkvu a restujeme na miernej teplote asi 5 minút, pridáme soľ, kurkumu, zalejeme pomarančovou šťavou a privedieme do varu. Odstavíme a vymixujeme na hladké pyré, zjemníme maslom.
- 3
Cviklu umyjeme, balsamiko, med, olivový olej a soľ zmiešame spolu. Na alobal položíme cviklu, polejeme zmesou, zabalíme, aby tekutina nevytekala a dáme ju piecť do rúry na hodinu. Cviklu vyberieme, očistíme a pred podávaním opečieme na panvici.
- 4
Mrkvu očistíme a povaríme ju v horúcej osolenej vode asi 5 minút. Vyberieme z vody a ochladíme ju v studenej vode. Mrkvu rozrežeme po dĺžke na polovičku a na rozohriatej panvici ju opekáme na troche olivového oleja a osolíme.
- 5
Vodu, cukor, citrónovú šťavu, citrodeko a mätu dáme do hrnca a privedieme do varu. Necháme asi 5 minút variť, odstavíme, pridáme čaj a necháme asi 30 minút odstáť. Hrušky očistíme, sirup precedíme, zohrejeme, zalejeme očistené hrušky a necháme 24 hodín odpočívať. Môžeme aj sterilizovať ako kompót.
Tiež pečená hus:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu