Pečená hus
Pečená hus

Hus s gaštanovým krémom a so zelerovým šalátom

Norbert Veress
šéfkuchár hotela Galanta**** v Galante, 3. decembra 2019
Hus s gaštanovým krémom a so zelerovým šalátom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

1 ks (4 kg)
2 ks
200 ml
Gaštanový krém:
250 ml
250 g
50 g
2 PL
Zelerový šalát:
500 g
30 g




Postup

  1. 1

    Do očistenej husi dobre vmasírujeme soľ spolu s rascou a necháme ju odstáť do druhého dňa. Potom hus dobre ponatierame mliekom, do brušnej dutiny vložíme 2 jablká a na pekáči mierne podlejeme vodou – asi 1 cm od dna. Do rúry na spodok vložíme široký pekáč s vodou, rozohrejeme ju na 230 °C a vložíme odokrytú hus. Po 15 minútach stiahneme teplotu na 130 °C a pečieme 4 hodiny.

  2. 2

    Pekáč s vodou v rúre vytvára vlhko a zabraňuje vysušovaniu, hus sa bude pomaly piecť, prirodzene postupne hnednúť. Rúru počas pečenia neotvárame, len po 2 hodinách hus obrátime a popolievame výpekom. Po 4 hodinách, ak nie je kôrka dostatočne chrumkavá, ju docielime rýchlym dopečením na 230 °C.

  3. 3

    Gaštanový krém: Do misky dáme nesladené gaštanové pyré, pridáme brandy, práškový cukor a všetko dobre vyšľaháme. Smotanu vyšľaháme dotuha a zľahka ju primiešame do gaštanového pyré. Vmiešame nastrúhanú čokoládu.

  4. 4

    Zelerový šalát: Zeler a cibuľu nastrúhame. Polejeme nálevom z vody, cukru, octu a zo soli. Zamiešame a dáme do chladničky na 2 hodiny.

Diskusia k receptu

paradis1
Toto robia šefkuchári? Je to Norbert, niekoho mi pripomína...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia