Hus s gaštanovým krémom a so zelerovým šalátom
šéfkuchár hotela Galanta**** v Galante, 3. decembra 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Postup
-
1
Do očistenej husi dobre vmasírujeme soľ spolu s rascou a necháme ju odstáť do druhého dňa. Potom hus dobre ponatierame mliekom, do brušnej dutiny vložíme 2 jablká a na pekáči mierne podlejeme vodou – asi 1 cm od dna. Do rúry na spodok vložíme široký pekáč s vodou, rozohrejeme ju na 230 °C a vložíme odokrytú hus. Po 15 minútach stiahneme teplotu na 130 °C a pečieme 4 hodiny.
- 2
Pekáč s vodou v rúre vytvára vlhko a zabraňuje vysušovaniu, hus sa bude pomaly piecť, prirodzene postupne hnednúť. Rúru počas pečenia neotvárame, len po 2 hodinách hus obrátime a popolievame výpekom. Po 4 hodinách, ak nie je kôrka dostatočne chrumkavá, ju docielime rýchlym dopečením na 230 °C.
- 3
Gaštanový krém: Do misky dáme nesladené gaštanové pyré, pridáme brandy, práškový cukor a všetko dobre vyšľaháme. Smotanu vyšľaháme dotuha a zľahka ju primiešame do gaštanového pyré. Vmiešame nastrúhanú čokoládu.
- 4
Zelerový šalát: Zeler a cibuľu nastrúhame. Polejeme nálevom z vody, cukru, octu a zo soli. Zamiešame a dáme do chladničky na 2 hodiny.
Tiež pečená hus:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/pecena-hus/55551-recept.html...