Veterníky
Veterníky

Choux au craquelin - chrumkavé francúzske veterníčky s matcha-pepermint krémom

siuuu - fotkasiuuu, 7. novembra 2020
Choux au craquelin - chrumkavé francúzske veterníčky s matcha-pepermint krémom
Foto: siuuu

Milujem výzvy. A toto bola jedna z nich - s odpaľovaným cestom nemám veľa skúseností, všeho všudy som robila asi 4x, ale veľmi sa mi tieto koláčiky páčili, tak som skúsila. Ešte treba popracovať na veľkosti, ale chuť aspoň táto moja matcha + pepermint je skvelá. Recept na cesto je z netu (ak máte svoj recept na odpaľované cesto, myslím že môžete pokojne použiť), krém je môj výmysel. Robila som na skúšku z tretinovej dávky - vyšlo mi 10 kusov (pre nás akurát). Recept je na celú dávku.
Zdroj: internet + vlastné úpravy

25-30 ks
porcií
30 minút
príprava
15-18 minút
na 200-210 °C

Suroviny

Craqueline vrstva:
50 g
60 g
60 g
Choux (odpaľované cesto):
75 g
75 g čerstvé
3 g
3 g
65 g mäkké
3 ks
80 g
Krém:
300 g
1-1,5 ČL
3-4 PL (alebo kokosové mlieko)
2-3 PL
1 ČL
Okrem toho:
1-2 kvapky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme vrchnú farebnú vrstvu (craquelin) - jednoducho zmiešame všetky suroviny + pridáme 1-2 kvapky farbiva, najskôr vidličkou, potom na podložke rukou a medzi dvomi papiermi na pečenie alebo potravinárskymi fóliami vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Spolu s papierom či fóliou dáme chladiť do chladničky.

  2. 2

    Druhý krok - odpaľované cesto: V hrnci zahrievame vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo - privedieme k varu. Pridáme preosiatu múku (ja som použila 2/3 hladkej a 1/3 chlebovej múky) a miešame pokiaľ sa z masy nevytvorí kompaktná hmota a na dne hrnca nie je vidieť zlatú kôrku (ja som mala hrniec s nepriľnavou úpravou - tak som čas iba odhadla - cca 4 minúty). Odstavíme z ohňa a necháme vychadnúť asi pol hodinku.

  3. 3

    Do vlažného cesta pridávame po jednom vajíčku, vždy dobre vymiešame. Cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou okrúhlou špičkou a na pekáč s papierom na pečenie striekame malé kôpky (uvádza sa veľkosti 3 cm - ale nabudúce skúsim menšie).

  4. 4

    Vyberieme rozvaľkaný craquelin z chladničky a malou okrúhlou vykrajovačkou vykrajujeme kolieska veľkosti asi 2,5 - 3 cm, ktoré zľahka kladieme na jednotlivé kôpky cesta.

    Choux au craquelin - chrumkavé francúzske veterníčky s matcha-pepermint krémom - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme v rúre zohriatej na 200 - 210 °C (rošt v spodnej časti rúry) asi 15 - 18 minút - do zlatista. Koláčiky necháme vychladnúť na mriežke. Ja som piekla neskoro v noci, takže chladli do rána a plnila som ich až druhý deň.

  6. 6

    Na krém vyšľaháme mascarpone s cukrom a matcha práškom rozmiešaným v troche smotany alebo kokosového mlieka, nakoniec pridáme pepermintový extrakt. Upečené a vychladnuté koláčiky prekrojíme pod úrovňou popraskanej farebnej crusty a cukrárskym vreckom naplníme spodnú časť krémom a priklopíme vrchnou farebnou časťou. Moje sú také jedovato zelené, ale vedela som, že budem robiť pepermintový matcha krém, ktorý bude zelený, tak aj vrch bol nazeleno.

Recept je zaradený do kategórií:
Francúzska kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Krása střídá nádheru, velmi zajímavé koláčiky jen co je pravda. Zajímavý postup, o chuti nepochybuji. Kouzelné foto, šikovné ruky aj hlava! Děkuji za sdílení.