Veterníky
Choux au craquelin - chrumkavé francúzske veterníčky s matcha-pepermint krémom
Autor receptu: siuuu
Milujem výzvy. A toto bola jedna z nich - s odpaľovaným cestom nemám veľa skúseností, všeho všudy som robila asi 4x, ale
veľmi sa mi tieto koláčiky páčili, tak som skúsila.* Ešte treba popracovať na veľkosti, ale chuť aspoň táto moja matcha +
pepermint je skvelá. Recept na cesto je z netu (ak máte svoj recept na odpaľované cesto, myslím že môžete pokojne použiť),
krém je môj
výmysel. Robila som na skúšku z tretinovej dávky - vyšlo mi 10 kusov (pre nás akurát). Recept je na celú dávku.
25-30 ks porcií |
30 minút príprava |
15-18 minút na 200-210 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme vrchnú farebnú vrstvu (craquelin) - jednoducho zmiešame všetky suroviny + pridáme 1-2 kvapky farbiva, najskôr vidličkou, potom na podložke rukou a medzi dvomi papiermi na pečenie alebo potravinárskymi fóliami vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Spolu s papierom či fóliou dáme chladiť do chladničky.
- Druhý krok - odpaľované cesto: V hrnci zahrievame vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo - privedieme k varu. Pridáme preosiatu múku (ja som použila 2/3 hladkej a 1/3 chlebovej múky) a miešame pokiaľ sa z masy nevytvorí kompaktná hmota a na dne hrnca nie je vidieť zlatú kôrku (ja som mala hrniec s nepriľnavou úpravou - tak som čas iba odhadla - cca 4 minúty). Odstavíme z ohňa a necháme vychadnúť asi pol hodinku.
- Do vlažného cesta pridávame po jednom vajíčku, vždy dobre vymiešame. Cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou okrúhlou špičkou a na pekáč s papierom na pečenie striekame malé kôpky (uvádza sa veľkosti 3 cm - ale nabudúce skúsim menšie).
- Vyberieme rozvaľkaný craquelin z chladničky a malou okrúhlou vykrajovačkou vykrajujeme kolieska veľkosti asi 2,5 - 3 cm, ktoré zľahka kladieme na jednotlivé kôpky cesta.
- Pečieme v rúre zohriatej na 200 - 210 °C (rošt v spodnej časti rúry) asi 15 - 18 minút - do zlatista. Koláčiky necháme vychladnúť na mriežke. Ja som piekla neskoro v noci, takže chladli do rána a plnila som ich až druhý deň.
- Na krém vyšľaháme mascarpone s cukrom a matcha práškom rozmiešaným v troche smotany alebo kokosového mlieka, nakoniec pridáme pepermintový extrakt. Upečené a vychladnuté koláčiky prekrojíme pod úrovňou popraskanej farebnej crusty a cukrárskym vreckom naplníme spodnú časť krémom a priklopíme vrchnou farebnou časťou. Moje sú také jedovato zelené, ale vedela som, že budem robiť pepermintový matcha krém, ktorý bude zelený, tak aj vrch bol nazeleno.