Slané pečivo
Slané pečivo

Chorvátsky slanec fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 22. apríla 2020

Na dnešné raňajky som si trochu privstala a upiekla som čerstvé pečivo.

50 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
42 g
10 g
1 ČL
300 ml
80 ml (+ na potretie pečiva)
100 ml pochúťková
1 ČL
650 g
Na potretie:
5 g
1/2 ČL
15 g
6-9 ČL




Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si kvások: 1 ČL cukru, 100 ml mlieka a 42 g droždia vymiešame a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, premiešame a keď máme kvások asi po 10 minútach vzídený, pridáme k múke vlažné mlieko, olej, ocot, smotanu a kvások. Vypracujeme cesto. Cesto má byť hladké nelepivé. Ja som miesila v stroji 10 minút.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto je vymiesené - nádobu, do ktorej som dala cesto kysnúť som si trochu naolejovala. Cesto som nechala kysnúť 30 minút.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu je cesto nakysnuté po 30 minútach.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelíme na 10 kusov. Každý kus by mal rovnako vážiť asi 122 g.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každý kúsok cesta vypracujeme do bochníčka.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bochníčky vyšúľame na dlhé šúľky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme ešte 10 minút na plechu kysnúť. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Po 10 minútach každý šúľok potrieme olejom a pokvapkáme vodou. Vložíme do rúry.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme piecť asi tak 10-15 minút. Zatiaľ si pripravíme na zmes potretie. Soľ, múku, prášok do pečiva a vodu dobre premiešame, má to byť podobné ako cesto na palacinky. Keď je pečivo už trochu ružové, vyberieme z rúry a lyžičkou pokvapkáme pripravenou zmesou.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vložíme späť do rúry a dopekáme ešte tiež asi tak 15-25 minút do ružova. Ale to si už každá svoju rúru poznáte a dáte si pozor, aby Vám neprihoreli. Upečené a teraz ich ešte znovu potrieme olejom a necháme vychladnúť.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prelomené.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    No a tu už vidíte ako nám chutili. Urobila som k tomu cesnakový dresing. Urobila som ho obyčajne - kyslá smotana pochúťková, tatárska omáčka, horčica, citrónová šťava a trochu korenia dobre rozmiešala a hotovo. No každá si urobíte ako ste zvyknutá alebo si ani nemusíte dať. Je to na každom.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

sovka62
No teda! V duchu som opat v Supetare na Braci, tam sme si ich chodili kupovat kazde rano uplne cerstve. Volali slanac. Vyborne, zjadny dresing som nepotrebovala, stacil pohar mlieka. Predavali ich aj tu, v Jadranskej pekarni, ale slaba napodobenins, aj ostatne pecivo nebolo nic moc. Ved tak aj zakratko skoncili.
Tusim ich skusim upiect podla teba.
45678
Tak presne toto chcem upiecť, prišlo vhod:-) ďakujem za recept, tak ako všetky Tvoje, aj tento je perfektne odprezentovany:-)
sonulienka
@45678 (23.4.2020 19:00)

Srdečná vďaka budem rada keď vyskúšaš a dáš vedieť ako chutilo. Ja idem zajtra piecť tiež je Juraja a syn je Juraj rozkázal si k meninám tak komu keď nie synovi upiecť.
radost
áno
žijeme ťažké-prelomové časy
máme mimoriadne sucho-
to vinná príroda
máme príkazy zákazy obavy
to vinní politici a médiá
vírus je v tom nevinne
a-mlčíme
45678
@sonulienka (23.4.2020 21:38)

Sonička, idem sa ešte raz poďakovať, dnes som Slanec piekla, a už je po ňom :-) sused cez plot nukal pivo, ja palice nebolo treba dresing, prišla aj susedka, boli sme od seba na dva metre, však tak nám prikázali :-) a zhodnotili sme, že recept treba nechať po ruke, lebo treba piecť častejšie. Výborný! Namiesto oleja som použila bravčové masť.
moonlight
Vyskúšala som, vyšli mi hrubšie, lebo mám menší plech ale chuťovo vynikajúce! Určite budem robiť znova :) aj cesnakový dresing ;) ďakujem za recept


1x haji
sonulienka
@45678 (24.4.2020 17:10)

Joj to ma teší aj ja som ho už piekla veľa krát a vždy zmizne raz dva.Najlepší je čerstvý a ako píšeš pivo alebo vínko tak to nemá chybu.
1x haji
maja1976
Parádny receptik presne tak u nás boli v obchode pracliky vždy som ich zbožňovala ďakujem za inšpiráciu)
andys
Ďakujem za tento recept, moje obľúbené chorvátske pečivo. Už aj si ho ukladám :)
zolik
@sonulienka mila, Slance su FAMOZNE.
S cestom sa uzasne pracovalo. Robila som z polovicnej davky a posypala razcou. Inak som vsetko dodrzala do bodky bodkovanej.
Dakujem za recept a pozdravujem.


1x haji
sonulienka
@zolik (3.5.2020 00:52)

No prosím mala si ich krásne teší ma, že sa recept páči a peč ich ďalej. U nás nestíham pre vnúčence ich piecť ako aj špirále ktoré som dala recept posledne.
1x haji
mariamka
su fakt uzasne, cesto na 1*, nechcelo sa mi zarabat tu polevu, tak len posypane rascou a troska hrubou solou :-D, chutia vyborne, same aj s dressingom, ulozene, vdaka :)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia