Chorvátsky slanec fotorecept
Foto: sonulienka
Na dnešné raňajky som si trochu privstala a upiekla som čerstvé pečivo.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
42 g |
|
10 g |
|
1 ČL |
|
300 ml |
|
80 ml (+ na potretie pečiva) |
|
100 ml pochúťková |
|
1 ČL |
|
650 g |
|
Na potretie: | |
5 g |
|
1/2 ČL |
|
15 g |
|
6-9 ČL |
|
Postup
-
1
Tu sú suroviny.
-
2
Urobíme si kvások: 1 ČL cukru, 100 ml mlieka a 42 g droždia vymiešame a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, premiešame a keď máme kvások asi po 10 minútach vzídený, pridáme k múke vlažné mlieko, olej, ocot, smotanu a kvások. Vypracujeme cesto. Cesto má byť hladké nelepivé. Ja som miesila v stroji 10 minút.
-
3
Cesto je vymiesené - nádobu, do ktorej som dala cesto kysnúť som si trochu naolejovala. Cesto som nechala kysnúť 30 minút.
-
4
Tu je cesto nakysnuté po 30 minútach.
-
5
Cesto rozdelíme na 10 kusov. Každý kus by mal rovnako vážiť asi 122 g.
-
6
Každý kúsok cesta vypracujeme do bochníčka.
-
7
Bochníčky vyšúľame na dlhé šúľky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
8
Necháme ešte 10 minút na plechu kysnúť. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Po 10 minútach každý šúľok potrieme olejom a pokvapkáme vodou. Vložíme do rúry.
-
9
Necháme piecť asi tak 10-15 minút. Zatiaľ si pripravíme na zmes potretie. Soľ, múku, prášok do pečiva a vodu dobre premiešame, má to byť podobné ako cesto na palacinky. Keď je pečivo už trochu ružové, vyberieme z rúry a lyžičkou pokvapkáme pripravenou zmesou.
-
10
Vložíme späť do rúry a dopekáme ešte tiež asi tak 15-25 minút do ružova. Ale to si už každá svoju rúru poznáte a dáte si pozor, aby Vám neprihoreli. Upečené a teraz ich ešte znovu potrieme olejom a necháme vychladnúť.
-
11
Prelomené.
-
12
No a tu už vidíte ako nám chutili. Urobila som k tomu cesnakový dresing. Urobila som ho obyčajne - kyslá smotana pochúťková, tatárska omáčka, horčica, citrónová šťava a trochu korenia dobre rozmiešala a hotovo. No každá si urobíte ako ste zvyknutá alebo si ani nemusíte dať. Je to na každom.
Srdečne ďakujem a pozdravujem.
Vyzerajú ako originál. Toto som v Chorvátsku milovala. Ďakujem Ti pekne. Urobím podľa Teba.
Tusim ich skusim upiect podla teba.
Vyskúšaj je to výborný recept - piekla som podľa Chorvátskeho receptu. Srdečne Ťa pozdravujem.
Veru aj sú treba vyskúšať.
Srdečná vďaka budem rada keď vyskúšaš a dáš vedieť ako chutilo. Ja idem zajtra piecť tiež je Juraja a syn je Juraj rozkázal si k meninám tak komu keď nie synovi upiecť.
Ďakujem a ja taktiež pozdravujem držte sa v týchto ťažkých časoch.
žijeme ťažké-prelomové časy
máme mimoriadne sucho-
to vinná príroda
máme príkazy zákazy obavy
to vinní politici a médiá
vírus je v tom nevinne
a-mlčíme
Ďakujem, budem rada.
Sonička, idem sa ešte raz poďakovať, dnes som Slanec piekla, a už je po ňom :-) sused cez plot nukal pivo, ja palice nebolo treba dresing, prišla aj susedka, boli sme od seba na dva metre, však tak nám prikázali :-) a zhodnotili sme, že recept treba nechať po ruke, lebo treba piecť častejšie. Výborný! Namiesto oleja som použila bravčové masť.
Vynikajúce vystihnuté toto tvrdím aj ja.
Joj to ma teší aj ja som ho už piekla veľa krát a vždy zmizne raz dva.Najlepší je čerstvý a ako píšeš pivo alebo vínko tak to nemá chybu.
tak to ma teší a skús aj ten recept čo som dala dnes tiež je vynikajúci.
S cestom sa uzasne pracovalo. Robila som z polovicnej davky a posypala razcou. Inak som vsetko dodrzala do bodky bodkovanej.
Dakujem za recept a pozdravujem.
No prosím mala si ich krásne teší ma, že sa recept páči a peč ich ďalej. U nás nestíham pre vnúčence ich piecť ako aj špirále ktoré som dala recept posledne.