Slané pečivo
Slané pečivo

Chorvátsky slanec fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 22. apríla 2020

Na dnešné raňajky som si trochu privstala a upiekla som čerstvé pečivo.

50 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
42 g
10 g
1 ČL
300 ml
80 ml (+ na potretie pečiva)
100 ml pochúťková
1 ČL
650 g
Na potretie:
5 g
1/2 ČL
15 g
6-9 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si kvások: 1 ČL cukru, 100 ml mlieka a 42 g droždia vymiešame a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, premiešame a keď máme kvások asi po 10 minútach vzídený, pridáme k múke vlažné mlieko, olej, ocot, smotanu a kvások. Vypracujeme cesto. Cesto má byť hladké nelepivé. Ja som miesila v stroji 10 minút.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto je vymiesené - nádobu, do ktorej som dala cesto kysnúť som si trochu naolejovala. Cesto som nechala kysnúť 30 minút.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu je cesto nakysnuté po 30 minútach.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelíme na 10 kusov. Každý kus by mal rovnako vážiť asi 122 g.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každý kúsok cesta vypracujeme do bochníčka.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bochníčky vyšúľame na dlhé šúľky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme ešte 10 minút na plechu kysnúť. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Po 10 minútach každý šúľok potrieme olejom a pokvapkáme vodou. Vložíme do rúry.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme piecť asi tak 10-15 minút. Zatiaľ si pripravíme na zmes potretie. Soľ, múku, prášok do pečiva a vodu dobre premiešame, má to byť podobné ako cesto na palacinky. Keď je pečivo už trochu ružové, vyberieme z rúry a lyžičkou pokvapkáme pripravenou zmesou.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vložíme späť do rúry a dopekáme ešte tiež asi tak 15-25 minút do ružova. Ale to si už každá svoju rúru poznáte a dáte si pozor, aby Vám neprihoreli. Upečené a teraz ich ešte znovu potrieme olejom a necháme vychladnúť.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prelomené.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    No a tu už vidíte ako nám chutili. Urobila som k tomu cesnakový dresing. Urobila som ho obyčajne - kyslá smotana pochúťková, tatárska omáčka, horčica, citrónová šťava a trochu korenia dobre rozmiešala a hotovo. No každá si urobíte ako ste zvyknutá alebo si ani nemusíte dať. Je to na každom.

    Chorvátsky slanec (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu