Chorvátsky slanec fotorecept
Na dnešné raňajky som si trochu privstala a upiekla som čerstvé pečivo.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
42 g |
|
10 g |
|
1 ČL |
|
300 ml |
|
80 ml (+ na potretie pečiva) |
|
100 ml pochúťková |
|
1 ČL |
|
650 g |
|
Na potretie: | |
5 g |
|
1/2 ČL |
|
15 g |
|
6-9 ČL |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Tu sú suroviny.
-
2
Urobíme si kvások: 1 ČL cukru, 100 ml mlieka a 42 g droždia vymiešame a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, premiešame a keď máme kvások asi po 10 minútach vzídený, pridáme k múke vlažné mlieko, olej, ocot, smotanu a kvások. Vypracujeme cesto. Cesto má byť hladké nelepivé. Ja som miesila v stroji 10 minút.
-
3
Cesto je vymiesené - nádobu, do ktorej som dala cesto kysnúť som si trochu naolejovala. Cesto som nechala kysnúť 30 minút.
-
4
Tu je cesto nakysnuté po 30 minútach.
-
5
Cesto rozdelíme na 10 kusov. Každý kus by mal rovnako vážiť asi 122 g.
-
6
Každý kúsok cesta vypracujeme do bochníčka.
-
7
Bochníčky vyšúľame na dlhé šúľky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
8
Necháme ešte 10 minút na plechu kysnúť. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Po 10 minútach každý šúľok potrieme olejom a pokvapkáme vodou. Vložíme do rúry.
-
9
Necháme piecť asi tak 10-15 minút. Zatiaľ si pripravíme na zmes potretie. Soľ, múku, prášok do pečiva a vodu dobre premiešame, má to byť podobné ako cesto na palacinky. Keď je pečivo už trochu ružové, vyberieme z rúry a lyžičkou pokvapkáme pripravenou zmesou.
-
10
Vložíme späť do rúry a dopekáme ešte tiež asi tak 15-25 minút do ružova. Ale to si už každá svoju rúru poznáte a dáte si pozor, aby Vám neprihoreli. Upečené a teraz ich ešte znovu potrieme olejom a necháme vychladnúť.
-
11
Prelomené.
-
12
No a tu už vidíte ako nám chutili. Urobila som k tomu cesnakový dresing. Urobila som ho obyčajne - kyslá smotana pochúťková, tatárska omáčka, horčica, citrónová šťava a trochu korenia dobre rozmiešala a hotovo. No každá si urobíte ako ste zvyknutá alebo si ani nemusíte dať. Je to na každom.
Srdečne ďakujem a pozdravujem.