Slané pečivo
Chorvátsky slanec (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Na dnešné raňajky som si trochu privstala a upiekla som čerstvé pečivo.
50 minút príprava |
35-40 minút na 200 °C |
Postup
- Tu sú suroviny.
- Urobíme si kvások: 1 ČL cukru, 100 ml mlieka a 42 g droždia vymiešame a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, premiešame a keď máme kvások asi po 10 minútach vzídený, pridáme k múke vlažné mlieko, olej, ocot, smotanu a kvások. Vypracujeme cesto. Cesto má byť hladké nelepivé. Ja som miesila v stroji 10 minút.
- Cesto je vymiesené - nádobu, do ktorej som dala cesto kysnúť som si trochu naolejovala.
Cesto som nechala kysnúť 30 minút.
- Tu je cesto nakysnuté po 30 minútach.
- Cesto rozdelíme na 10 kusov. Každý kus by mal rovnako vážiť asi 122 g.
- Každý kúsok cesta vypracujeme do bochníčka.
- Bochníčky vyšúľame na dlhé šúľky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Necháme ešte 10 minút na plechu kysnúť. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
Po 10 minútach každý šúľok potrieme olejom a pokvapkáme vodou. Vložíme do rúry.
- Necháme piecť asi tak 10-15 minút. Zatiaľ si pripravíme na zmes potretie. Soľ, múku, prášok do pečiva a vodu dobre premiešame, má to byť podobné ako cesto na palacinky.
Keď je pečivo už trochu ružové, vyberieme z rúry a lyžičkou pokvapkáme pripravenou zmesou.
- Vložíme späť do rúry a dopekáme ešte tiež asi tak 15-25 minút do ružova. Ale to si už každá svoju rúru poznáte a dáte si pozor, aby Vám neprihoreli. Upečené a teraz ich ešte znovu potrieme olejom a necháme vychladnúť.
- Prelomené.
- No a tu už vidíte ako nám chutili. Urobila som k tomu cesnakový dresing. Urobila som ho obyčajne - kyslá smotana pochúťková, tatárska omáčka, horčica, citrónová šťava a trochu korenia dobre rozmiešala a hotovo. No každá si urobíte ako ste zvyknutá alebo si ani nemusíte dať. Je to na každom.