Slané pečivo

Chorvátsky slanec (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Na dnešné raňajky som si trochu privstala a upiekla som čerstvé pečivo.

50 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Urobíme si kvások: 1 ČL cukru, 100 ml mlieka a 42 g droždia vymiešame a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, premiešame a keď máme kvások asi po 10 minútach vzídený, pridáme k múke vlažné mlieko, olej, ocot, smotanu a kvások. Vypracujeme cesto. Cesto má byť hladké nelepivé. Ja som miesila v stroji 10 minút.
  3. Cesto je vymiesené - nádobu, do ktorej som dala cesto kysnúť som si trochu naolejovala. Cesto som nechala kysnúť 30 minút.
  4. Tu je cesto nakysnuté po 30 minútach.
  5. Cesto rozdelíme na 10 kusov. Každý kus by mal rovnako vážiť asi 122 g.
  6. Každý kúsok cesta vypracujeme do bochníčka.
  7. Bochníčky vyšúľame na dlhé šúľky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  8. Necháme ešte 10 minút na plechu kysnúť. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Po 10 minútach každý šúľok potrieme olejom a pokvapkáme vodou. Vložíme do rúry.
  9. Necháme piecť asi tak 10-15 minút. Zatiaľ si pripravíme na zmes potretie. Soľ, múku, prášok do pečiva a vodu dobre premiešame, má to byť podobné ako cesto na palacinky. Keď je pečivo už trochu ružové, vyberieme z rúry a lyžičkou pokvapkáme pripravenou zmesou.
  10. Vložíme späť do rúry a dopekáme ešte tiež asi tak 15-25 minút do ružova. Ale to si už každá svoju rúru poznáte a dáte si pozor, aby Vám neprihoreli. Upečené a teraz ich ešte znovu potrieme olejom a necháme vychladnúť.
  11. Prelomené.
  12. No a tu už vidíte ako nám chutili. Urobila som k tomu cesnakový dresing. Urobila som ho obyčajne - kyslá smotana pochúťková, tatárska omáčka, horčica, citrónová šťava a trochu korenia dobre rozmiešala a hotovo. No každá si urobíte ako ste zvyknutá alebo si ani nemusíte dať. Je to na každom.