Kysnuté koláče
Chodské koláče
Autor receptu: slovakbaker
V Česku sa zvyknú podávať pri rôznych slávnostných príležitostiach, oslavách či hodoch.* Základom je kysnuté cesto, na ktoré sa ozdobne nanášajú rôzne náplne - tie tradičné sú tvarohová, maková a lekvárová. Upečte si ich aj vy!
4 ks porcie |
15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme kvások - mlieko ohrejeme, do vlažného rozdrobíme droždie, prisypeme cukor a múku. Rozmiešame, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť kvások.
- Do misy nasypeme múku, cukor, prilejeme mlieko, pridáme vajce a žĺtok, pridáme štipku soli a na záver prilejeme kvások. Spracujeme cesto. V polovici miesenia pridáme zmäknuté maslo a vymiesime cesto, ktoré ešte spracujeme na doske. Vyformujeme do gule, vložíme do misky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 30 minút vykysnúť.
- Medzitým si pripravíme náplne.
- Tvarohová náplň: Tvaroh zmiešame s cukrami, pridáme 2 žĺtky, Zlatý klas a nastrúhanú citrónovú kôru. Z 2 bielkov vyšľaháme sneh a ten primiešame k tvarohovej zmesi. (Tvaroh použite ten bez hrudiek. Ak však máte hrudkovitý tvaroh, ten môžete rozmixovať dohladka a následne použiť na prípravu náplne.)
- Slivková náplň: Slivkový lekvár zmiešame so škoricou a rumom.
- Maková náplň: Mletý mak zmiešame s cukrom a sparíme horúcim mliekom. Môžeme primiešať aj 1 PL slivkového lekváru a 2 ČL mletej škorice.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vytvarujeme bochník, prikryjeme utierkou a takto necháme ešte 15 minút kysnúť.
- Bochníky rozvaľkáme do tvaru kruhu na hrúbku cca 0,5 cm, okraje necháme vyššie. Premiestnime na papier na pečenie. Na každý koláč najprv nanesieme tvarohovú náplň a potom ozdobne cukrárskym vreckom nanášame makovú a lekvárovú. Mne tvarohová náplň vyšla na 3 koláče, štvrtý ostal makový a v strede so slivkovým lekvárom. Koláče posypeme plátkami mandlí a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 15-20 minút.
- Koláče necháme vychladnúť. Chutia fantasticky, musíte vyskúšať...