Chobotnica v maslovo-citrónovej omáčke fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 9. apríla 2011

...dobrééé :-)

3-4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
50 g
2-3 PL
 čerstvý
2-3 ks
1 ks
3-4 strúčiky
2-3 ks
200 ml




Postup

  1. 1

    ...kúpil som peknú chladenú chobotničku, asi kilovú. dal som ju do chladničky a začal som na internete hľadať, ako ju dobre pripraviť... okrem iného som sa dozvedel, že je lepšie mať niekoľko menších, ako jednu veľkú a keď už veľkú, tak maximálne do kila. Tak som ju teda dobre poumýval, vyčistená už bola a dal som ju do vriacej vody s bobkáčom a dvoma korkovými štupľami z vína (videl som to v telke, radil to jeden naozajstný talian, že skôr zmäknú a ja mu verím) varil som ju asi 30 minút a potom som ju nechal vo vode odpočívať ešte asi hodinku, dve...

    Chobotnica v maslovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pokiaľ sa varila nakrájal som si toto všetko ( cibuľa, tymián, chilli, cesnak, petržlenová vňať ) asi takto, citrón som zatiaľ nechal oddychovať...

    Chobotnica v maslovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...uvarená chobotnica už vychladla, tak som ju nakrájal na 2x2,2cm kúsky a opatrne som ju vložil do woku k orestovanej cibuľke a cesnaku na olivovom oleji, (minule som niečo niekde švacol a bolo zle, nedobre...takže teraz opatrne vložiť!...) potom som pridal cesnak, chilli, tymián, čierne mleté korenie, soľ a pár minút som restoval...potom som podlial suchým vínkom a dusiiiiiil som ju dusil...zase asi presne 27 minút...

    Chobotnica v maslovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...keď sa vínko zredukovalo, ochutnal som octopusa a keďže bolo všetko ako má byť, vypol som plyn. Pridal som kocky masla a keď sa roztopili, tak šťavu z jedného citróna a nakrájanú petržlenovú vňať. Pokiaľ sa chobotnica dusila, tak som uvaril špagety z tvrdej pšenice, ako prílohu. Suché biele, ročník 2008 je k chobotnici ideálne... dobrú chuť

    Chobotnica v maslovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

dorisa
Ježišmaria, toto by som naozaj nejedla, aj ked je to krásne a určite labužníkom to chutí. Doma to neješ sám?????
evusik
chobotnicu som už jedla ale v reštaurácii a bolo to dobré..... neviem či by som mala odvahu skúšať to doma :-)
2010
chobotnica patri do kategorie jedal "ala drzky". 1- super , 2- fuj , ziadne medzi tym. Ja drzky nedam do ust aj keby mi platili, moja zena ich lubi. Ja si dam chobotnicu bez problemov ona sa na to nemoze ani pozriet.
Super postup.
PS: Ked pojdem kupovat rybu , kupim kus chobotnice a pridam ako sa robi velka raroha, je na to trik.Lebo inac skonci ako varena gumova pneumatika.
veronika353
Fantastické!!!!!My máme chobotnici moc rádi,ale zatím jsem ji jen smažila v trojobalu.Vloni jsme si ji dovezli z dovolené z Rhodosu,měla 1 a1/2 kila.Taky jsem se dozvěděla, že lepší jsou menší chobotničky,ale ta velká byla taky dobrá.Kde jsi koupil chlazenou chobotnici,v Tescu?Vyzkouším i tvúj recept, už se těším, mňam:-))))
kata50
Pekne spracované, ale ja sa na to radšej budem iba pozerať. :-))
elantra
krasa, az mi tecu sliny! zidek sa smial ze on ziadne stupel nedava, zato chobotnicu poriadne otrieska o stol aby sa v nej popretrhali vlakna :)))
enerrgizer
ďakujem ... bola naozaj výborná @dorisa mám šťastie, doma všetky moje pokusy rád ochutná syn, aj manželka (zatiaľ sa nesťažovali :-) ...takže ak má kto jesť, je radosť variť @elantra ja so tiež čítal o tých vláknach, ale bola úplne mäkká aj bez otrieskania už po uvarení, vo víne som ju dusil už len pre to, aby som k nej mal tú perfektnú omáčku... chobotnička žije v čistučkej vode, prasiatko celý život v hnoji,
treba zabudnúť na predsudky a ochutnať, mám rád aj prasiatko :-)
egreska
ja patrím medzi tých, ktorí by ju mali pravidelne na jedalničku každý týžden keby mohli :-)) ako aj iné príšerné potvorky z hlbín ...krásny receptík (vtiahnem slinu naspäť )...
afataga
viac malych ako jedna velka si sa asi dozvedel odo mna, dala som sem jeden recept, tento tiez vyzera zaujimavo, kedze ma potvory cakaju v mraznicke tak vyskusam
afataga
Greci ich otrieskavaju o skaly hned po vyloveni, tak ta tvoja asi uz bola otrieskana :-) alternativa je aspon par dni v mraznicke, to zas hovoria Chorvati, aj ja kupujem chladene v Metre
tatranka
Veľmi pekný a zaujímavý recept.Nemám odvahu pripravovať tieto morské delikatesy.Manžel by to odmietol a ja tiež dva krát asi nie.Len snáď ochutnať Na hryz.
No tvoj recept hovorí o tom,že je určite veľmi chutný.Pekne spracovaný aj fotograficky.Ako vždy.
ajrin
Chobotnicu milujem ako aj vsetky dary mora a ryby vseobecne,receptik je zaujimavy ,takto som ju este nejedla.
Prave som docitala vybornu knihu,LA BELLA VITA-zivot,laska a jidlo v jizni Italii od Vida Adamoli ,okrem toho ze je to pekne citanie su tam aj originalne recepty.Vrelo odporucam.
andys
Mám rada morské plody, ale chobotničku som ešte nerobila. Táto Tvoja má oddnes čestné miesto v mojej kuchárskej knihe :)
elekra
Vyzerá veľmi chutne, hneď by som si dala.
korbacik
... som rada, že poznám ďalší recept na morskú príšerku - veľmi chutné jedlo, verím tomu, lebo z chobotnice, garnátov, sláviek a podobne nemôže byť nič zlé. Dúfam, že so mnou súhlasíte.:) A tým, ktorí vravia " že fúúúúúúj" hovorím len, aby si privoňali k rybe a porovnali zápach rybací s " chobotničím". Pri morských plodoch ho nie je skoro vôbec cítiť:) Ukladám.
frezia
dary mora su u nas na tanieri casto.pripravuje ich moj muz,talian.mohla by som ich jest kazdy den,su fantasticke! vase recepty su vsetky velmi dobre.
diana22
Tak tento recept vypada uzasne, iste aj tak chuti,,,,urcite vyskusam
diana22
Tak tento recept vypada uzasne, iste aj tak chuti,,,,urcite vyskusam
nonna
Oktopusove mäsko je jemné a diétne, má výbornú chuť,žiadne nevalné príchute a pachy. Len mi chýba presná značka vína...v ročníku 2008 je bielych suchých ajajaj.
afataga
ach jaj a ja som na tento rcp zabudla, nedavno som robila osmonoha, ale inak, ukladam do hlavy :-), ja tie potvory varim iba asi na 2cm vody v hrnci, teda skoro na pare, ked dam tri mensie tak cca 40 min., tak sa mi to osvedcilo najlepsie, vzdy su makke, ked kupim, necham aspon tyzden v mraznicke
minko221
Tak na toto sa dám kedykoľvek ukecať, parádne papaníčko. Ukladám a skúsim...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia