Chobotnica v maslovo-citrónovej omáčke fotorecept
Foto: enerrgizer
...dobrééé :-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
...kúpil som peknú chladenú chobotničku, asi kilovú. dal som ju do chladničky a začal som na internete hľadať, ako ju dobre pripraviť... okrem iného som sa dozvedel, že je lepšie mať niekoľko menších, ako jednu veľkú a keď už veľkú, tak maximálne do kila. Tak som ju teda dobre poumýval, vyčistená už bola a dal som ju do vriacej vody s bobkáčom a dvoma korkovými štupľami z vína (videl som to v telke, radil to jeden naozajstný talian, že skôr zmäknú a ja mu verím) varil som ju asi 30 minút a potom som ju nechal vo vode odpočívať ešte asi hodinku, dve...
-
2
...pokiaľ sa varila nakrájal som si toto všetko ( cibuľa, tymián, chilli, cesnak, petržlenová vňať ) asi takto, citrón som zatiaľ nechal oddychovať...
-
3
...uvarená chobotnica už vychladla, tak som ju nakrájal na 2x2,2cm kúsky a opatrne som ju vložil do woku k orestovanej cibuľke a cesnaku na olivovom oleji, (minule som niečo niekde švacol a bolo zle, nedobre...takže teraz opatrne vložiť!...) potom som pridal cesnak, chilli, tymián, čierne mleté korenie, soľ a pár minút som restoval...potom som podlial suchým vínkom a dusiiiiiil som ju dusil...zase asi presne 27 minút...
-
4
...keď sa vínko zredukovalo, ochutnal som octopusa a keďže bolo všetko ako má byť, vypol som plyn. Pridal som kocky masla a keď sa roztopili, tak šťavu z jedného citróna a nakrájanú petržlenovú vňať. Pokiaľ sa chobotnica dusila, tak som uvaril špagety z tvrdej pšenice, ako prílohu. Suché biele, ročník 2008 je k chobotnici ideálne... dobrú chuť
Super postup.
PS: Ked pojdem kupovat rybu , kupim kus chobotnice a pridam ako sa robi velka raroha, je na to trik.Lebo inac skonci ako varena gumova pneumatika.
treba zabudnúť na predsudky a ochutnať, mám rád aj prasiatko :-)
No tvoj recept hovorí o tom,že je určite veľmi chutný.Pekne spracovaný aj fotograficky.Ako vždy.
Prave som docitala vybornu knihu,LA BELLA VITA-zivot,laska a jidlo v jizni Italii od Vida Adamoli ,okrem toho ze je to pekne citanie su tam aj originalne recepty.Vrelo odporucam.