Chobotnica v maslovo-citrónovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

...dobrééé :-)

3-4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. ...kúpil som peknú chladenú chobotničku, asi kilovú. dal som ju do chladničky a začal som na internete hľadať, ako ju dobre pripraviť... okrem iného som sa dozvedel, že je lepšie mať niekoľko menších, ako jednu veľkú a keď už veľkú, tak maximálne do kila. Tak som ju teda dobre poumýval, vyčistená už bola a dal som ju do vriacej vody s bobkáčom a dvoma korkovými štupľami z vína (videl som to v telke, radil to jeden naozajstný talian, že skôr zmäknú a ja mu verím) varil som ju asi 30 minút a potom som ju nechal vo vode odpočívať ešte asi hodinku, dve...
  2. ...pokiaľ sa varila nakrájal som si toto všetko ( cibuľa, tymián, chilli, cesnak, petržlenová vňať ) asi takto, citrón som zatiaľ nechal oddychovať...
  3. ...uvarená chobotnica už vychladla, tak som ju nakrájal na 2x2,2cm kúsky a opatrne som ju vložil do woku k orestovanej cibuľke a cesnaku na olivovom oleji, (minule som niečo niekde švacol a bolo zle, nedobre...takže teraz opatrne vložiť!...) potom som pridal cesnak, chilli, tymián, čierne mleté korenie, soľ a pár minút som restoval...potom som podlial suchým vínkom a dusiiiiiil som ju dusil...zase asi presne 27 minút...
  4. ...keď sa vínko zredukovalo, ochutnal som octopusa a keďže bolo všetko ako má byť, vypol som plyn. Pridal som kocky masla a keď sa roztopili, tak šťavu z jedného citróna a nakrájanú petržlenovú vňať. Pokiaľ sa chobotnica dusila, tak som uvaril špagety z tvrdej pšenice, ako prílohu. Suché biele, ročník 2008 je k chobotnici ideálne... dobrú chuť