Chlebové posúchy s kváskom fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 10. októbra 2016
Chlebové posúchy s kváskom (fotorecept)
Foto: danda3

Trošku som experimentovala a podarilo sa. Pre syna vegoša som uvarila podľa Mišky Fazuľové karí a chcelo to nejaké placky či posúchy, všade Zobraziť celý popisTrošku som experimentovala a podarilo sa. Pre syna vegoša som uvarila podľa Mišky Fazuľové karí a chcelo to nejaké placky či posúchy, všade boli len s droždím, tak som to skúsila s kváskom. A vyšlo to.

7
porcií
10 minút
na 230 °C

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
150 g
150 g
Cesto:
300 g
50 g (ražná)
50 g
300 ml
2 KL
2 KL




Postup

  1. 1

    Rozkvas si pripravíme zmiešaním všetkých surovín a necháme ho pracovať cca 8 hodín, kvások môže byť zo špaldovej múky hladkej alebo celozrnnej, ja mám v troch pohároch kvásky tri - ražný, špaldový celozrnný a špaldový hladký, pripravila som si ich tak, že k 2 lyžiciam ražného kvásku som pridala vodu asi deci, rozmiešala a potom som pridala toľko múky, aby bol kvások hustý. Do misky dáme hotový rozkvas (malo by ho byť 300 g), múku (pomer je na vás, môže tam byť len chlebová múka špaldová), soľ, vodu, v ktorej je rozpustený med a zmiešame. Dáme na dosku a vypracujeme hladké cesto, nesmie sa lepiť, ktoré dáme do misy, zabalíme do igelitovej tašky a necháme do druhého dňa odpočívať v chladničke.

    Chlebové posúchy s kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň ráno vyberieme z misky, rozdelíme na cca 7 častí, vypracujeme každú časť zvlášť a necháme si len toľko častí, koľko zjeme v ten deň, ostatné dáme do misky a zabalíme a dám opäť do chladničky. Takže vždy si pripravíme posúchy čerstvé. Ruky som si potierala olejom. V miske posledné dva kúsky.

    Chlebové posúchy s kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som najskôr nechala štyri, ale potom som jeden schovala, lebo sa nezmestili na plech a tri v pohode stačili. Fotky sú zo včera (3 posúchy) aj z dneška (2 posúchy), preto je vždy iný počet, dnes som piekla dva a dva mi ešte ostali na zajtra. Vypracované kúsky cesta dáme na papier na pečenie a necháme kysnúť cca 30 minút.

    Chlebové posúchy s kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V ruke som kúsky natiahla do oválneho tvaru a položila späť, potrela vajíčkom a posypala sezamom. Ešte necháme podkysnúť 20-30 minút.

    Chlebové posúchy s kváskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru rozpálime na 230 °C spolu s plechom, na ktorom budeme piecť, posúchy pomocou papiera na pečenie a dosky zošuchneme na plech a pečieme cca 10 minút, netreba ich obracať.

    Chlebové posúchy s kváskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové posúchy, snažila som sa ich upiecť rovno k obedu, aby sa nemuseli zohrievať. Ako som už písala, podávala som ich s fazuľovým karí, ale určite budú dobré aj k hocijakej kyslej polievke.

    Chlebové posúchy s kváskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A môj dnešný obed, zbytok karí s posúchmi, sú famózne. A tu je link na Miškin recept - http://akochutimasala.blogspot.in/2010/11/fazulove-kari.html.

    Chlebové posúchy s kváskom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

danda3
♥Ďakujem vám veľmi pekne za milé komentáre♥, teším sa na zajtra na tie posledné dve.
luss44
perfektné, ja tiež kúsok masla a horúci čaj, ani polievka nemusí byť. Mala by som sa už s kváskom posunúť od chlebíka dalej.
1x danda3
havino
Darinka, dokonalosť sama o sebe, musia chutiť ohromne, kopec kôrky, driapkavé nádherné sú, ale povedz mi, cesto necháme odpočívať z večera do rána, kde? na linke? v chladničke? vlastne až nejakých 30 min pred pečením pred obedom s ním pracujeme. mne kysne kváskové cesto v ošatke od poobedia do rána v chladničke pri 5 C a veru ráno včas vstávam, aby mi neprekyslo aj v chladničke
danda3
Ďakujem vám veľmi pekne, som rada, že sa recept páči, budem rada, ak ho vyskúšate, akurát varím ďalšie karí, aby som ho mohla jesť s plackami.
danda3
@Havino (10.10.2016 23:13)

Tánička, ďakujem, áno, v chladničke už aj idem dopísať, stokrát recept čítam, aj tak sa tam vždy nájde nejaká chyba, alebo to beriem ako symozrejmosť, lebo všetko dávam kysnúť len do chladničky.♥
haji
Díky za receptík!! Hned bych testla vzoreček, placky vypadají moc chutně! Určo vyzkouším!
1x danda3
boxik
Určite je to fajn a pripomína mi to mladé časy keď mama pri pečení chleba oddelila kus cesta na takéto „placky“. V úvodzovkách preto lebo na Slovensku, aspoň tom západnom, pre ne celkom pekný originálny názov posúchy.
1x danda3
tabak
waaaaaaaaaaaaaaw super toto sa mi páči krásne vyzerajú chlebíky :)
1x danda3
danda3
Ďakujem veľmi pekne za milé komentáre, @boxik , máš pravdu, názov mením na posúchy, moja mama chlieb ani posúchy nepiekla, tak asi preto ma nenapadol ten pôvodný názov. ☺
kukulienka71
Darinka, mala si stiahnutý recept, už som ich chcela doobeda pochváliť, vyzerajú úplne famózne!!! 5*, KK
1x danda3
bonvivanka
Mnááám! Len keby som ten kvasok mala :(. A inak na Vianoce sa chystam urobit tie tvoje najúžasnejšie bonbony z gastanov :)
1x danda3
danda3
@Bonvivanka (16.10.2016 17:35)

Ahoj, ďakujem Ti, tak tie určite urob, ja ich teraz budem robiť na oslavu, kvások by som Ti doniesla, keby som vedela.
katka78
Danda3, posúchy sú výborné! Mám ich vizuálne trošku iné, kvôli použitej múke (špalda graham + ražná) a melase namiesto medu, aj vajce som vynechala. V chlade kysli dlhšie, chutia skvelo a sú mäkučké. Ďakujem pekne za recept! ☺


1x danda3
danda3
@Katka78 (7.12.2016 20:27)

Katka, až teraz som zistila, že si mi písala, neviem, ako mi mohol ujsť Tvoj komentár, ďakujem krásne za vyskúšanie a za krásnu fotku.
danda3
@Frezia68 (1.3.2019 15:32)

Super, som rada, že sa podarili aj bezlepkové, ďakujem za fotku, teším sa, že si vyskúšala.
martamm
Vydarili sa Ti, prijala by som aj recept na Tvoje fazulove kari