Chlebové posúchy s kváskom (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Trošku som experimentovala a podarilo sa. Pre syna vegoša som uvarila podľa Mišky Fazuľové karí a chcelo to nejaké placky či posúchy, všade boli len s droždím, tak som to skúsila s kváskom. A vyšlo to.

7
porcií
10 minút
na 230 °C

Postup

  1. Rozkvas si pripravíme zmiešaním všetkých surovín a necháme ho pracovať cca 8 hodín, kvások môže byť zo špaldovej múky hladkej alebo celozrnnej, ja mám v troch pohároch kvásky tri - ražný, špaldový celozrnný a špaldový hladký, pripravila som si ich tak, že k 2 lyžiciam ražného kvásku som pridala vodu asi deci, rozmiešala a potom som pridala toľko múky, aby bol kvások hustý. Do misky dáme hotový rozkvas (malo by ho byť 300 g), múku (pomer je na vás, môže tam byť len chlebová múka špaldová), soľ, vodu, v ktorej je rozpustený med a zmiešame. Dáme na dosku a vypracujeme hladké cesto, nesmie sa lepiť, ktoré dáme do misy, zabalíme do igelitovej tašky a necháme do druhého dňa odpočívať v chladničke.
  2. Na druhý deň ráno vyberieme z misky, rozdelíme na cca 7 častí, vypracujeme každú časť zvlášť a necháme si len toľko častí, koľko zjeme v ten deň, ostatné dáme do misky a zabalíme a dám opäť do chladničky. Takže vždy si pripravíme posúchy čerstvé. Ruky som si potierala olejom. V miske posledné dva kúsky.
  3. Ja som najskôr nechala štyri, ale potom som jeden schovala, lebo sa nezmestili na plech a tri v pohode stačili. Fotky sú zo včera (3 posúchy) aj z dneška (2 posúchy), preto je vždy iný počet, dnes som piekla dva a dva mi ešte ostali na zajtra. Vypracované kúsky cesta dáme na papier na pečenie a necháme kysnúť cca 30 minút.
  4. V ruke som kúsky natiahla do oválneho tvaru a položila späť, potrela vajíčkom a posypala sezamom. Ešte necháme podkysnúť 20-30 minút.
  5. Rúru rozpálime na 230 °C spolu s plechom, na ktorom budeme piecť, posúchy pomocou papiera na pečenie a dosky zošuchneme na plech a pečieme cca 10 minút, netreba ich obracať.
  6. Hotové posúchy, snažila som sa ich upiecť rovno k obedu, aby sa nemuseli zohrievať. Ako som už písala, podávala som ich s fazuľovým karí, ale určite budú dobré aj k hocijakej kyslej polievke.
  7. A môj dnešný obed, zbytok karí s posúchmi, sú famózne. A tu je link na Miškin recept - http://akochutimasala.blogspot.in/2010/11/fazulove-kari.html.