Chlebová polievka
Chlebová polievka

Chlebová polévka s belugou

mijaita - fotkamijaita, 12. mája 2021
Chlebová polévka s belugou
Foto: mijaita

Černá čočka - beluga, dobrá, vařená za půl hodiny, hodí se na saláty, jako příloha k masům, do polévek. A proto i do polévky Zobraziť celý popisČerná čočka - beluga, dobrá, vařená za půl hodiny, hodí se na saláty, jako příloha k masům, do polévek. A proto i do polévky chlebové. Množství uvedená jsou velmi, velmi orientační.

3
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 4 krajce (starší)
3/4 l (podľa chuti)
2 hrste
1 hrsť
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Do většího množství osolené vody dam vařit půl balíčku černé čočky. Od bodu varim cca 30 min, kdy je čočka al dente.

  2. 2

    Do kastrůlku o objemu 2 l naleju asi 3/4 l vývaru (jakýkoliv, podle chuti), do něj namočím chleba, přidám sůl a kmín. Dnes jsem dala 3 patky tvrdé. Za 10 min je chléb rozmočený. Tyčákem vyrobím krém, který dochutím jak mám ráda a přidám smetanu.

  3. 3

    Do hotové polévky umístím dvě hrstě uvařené belugy a hrst medvědího česneku. Pro výraznější chuť utřu stroužek česneku. Ne víc, není to česnečka :-)

  4. 4

    Na talíři ještě opepřím hrubým, černým pepřem.

  5. 5

    Komu chutnají vločky, může přidat, velmi se do polévky hoděj (já nemusím). Pro vegetariany je varianta zeleninový vývar a sojová smetana (gran cucina, kterou miluju a vegetarianka nejsem).

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept, zajímavá kombinace chlebové polévky a luštěniny. Dobrá inspirace, děkuji!
bugout
Ano zaujímava kombinácia šošovice a chlebovej polievky. Apropo ja keď robím polievku či už z chlebu alebo aj z rožkov tak zvyknem pečivo najskôr opiecť aj s rascou podlejem vyvarom a nechá chvíľkou prevrieť rýchlejšie sa pečivo rozmči... Raz som robil kombináciu rožky jarná cibuľka bolo to vážne dobre. Ono obrovsku rolu samozrejme zohráva chuť samotného pečiva. A to ani nehovorím o Talianskej (konkrétne Toskánskej) pappa al pomodoro. Keď som ju robil prvý krát myslel som, že to ani nezjem, vyzeralo to ako už raz zjedené, ta sa nemixuje na krém.... Ale je to tiež úžasná polievka.
2x zahra a haji
mijaita
@bugout (13.5.2021 05:56)
Tak rozhodne zalezi na tom, z jakeho chleba varis. kdyz jsou to patky pro kraliky, nebudu je opekat. A rozpustene byly hned jak se voda zacala varit. Kdyz delam tatarak, tak urcite tri topinky nechavam na polivku. Nejlepsi jsou delane na sadle :-)
Pappa al pomodoro je vynikajici! Ja rada rajská jablíčka moc.


1x bugout
afataga
Ta fotka je uplne uzasna, nadhera, fakt sa ti podarila.
Polievka ma ale nezaujala, snad to prezijes.