Foto: seyo
Paprička Habanero je často označovaná ako druhá najpálivejšia paprička sveta. Jej pálivosť dosahuje 200 000 - 300 000 SHU. Milovníci chilli ju určite poznajú Zobraziť celý popisPaprička Habanero je často označovaná ako druhá najpálivejšia paprička sveta. Jej pálivosť dosahuje 200 000 - 300 000 SHU. Milovníci chilli ju určite poznajú a tí, ktorí sa s ňou ešte nestretli, by to mali ihneď napraviť :). Okrem toho, že vyniká svojou pálivosťou, sa môže pochváliť delikátnou vôňou a chuťou pripomínajúcou citrusy. Omáčok, ktoré sa z nej dajú uvariť je pochopiteľne mnoho. V mojej kuchyni dnes vznikla táto.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Keď si všetky ingrediencie zhromaždíme pekne vedľa seba, aby sme na nič nezabudli, tak sa do toho môžeme veselo pustiť :).
-
2
Na rozpálenom oleji zľahka osmažíme na kocky nakrájanú menšiu cibuľu. Ja som použil olej arašidový a cibuľu bielu.
- 3
Medzitým si na drobno nakrájame rajčinu (jedna veľká alebo dve malé), štvťku červenej papriky a 6 sladkých šťavnatých (stredne veľkých) mandariniek. Zázvor o veľkosti asi 2x2cm nastrúhame na hrubo. Pokrájame si tiež 5 papričiek habanero, celé aj so zrniečkami.
- 4
Na osmaženú cibuľku hodíme lyžičku červenej mletej papriky, rýchlo premiešame a pridáme nakrájané ingrediencie z bodu 3. Porestujeme to spolu pár minút.
- 5
Šup s tým celým do mixéru, pridáme dva strúčiky cesnaku (najlepšie domáci, alebo akýkoľvek iný než čínsky a španielsky :) .. ja som použil krásne aromatický český paličák. Rozmixujeme to na jemnú zmes a vrátime to na sporák.
- 6
Dochutíme dvoma polievkovými lyžicami medu a dvoma lyžicami jablčného octu. Podľa chuti pridáme čierne mleté korenie a soľ. Prejdeme to ešte varom, poprípade povaríme dlhšie a odparíme prebytočnú vodu a získame požadovanú hustejšiu konzistenciu.
- 7
Teraz už nezostáva nič iné, ako omáčku (dostanete asi pol litra) poprelievať do pohárikov a nechať vychladnúť. Hodí sa takmer ku všetkému. Určite je výborná k mäsu, grilovanej zelenine, ako prísada do omáčok a polievok ... ja si ju dávam aj na chleba :). Aj napriek tomu, že sa jedná o celkom pálivú papričku, omáčka je jemná s príjemnou chuťou a nasládlou citrusovou arómou, ktorú pálivosť nepreráža. Ak máte radi chilli práve pre chuť a nebažíte po absolútnom pekle v ústach, táto omáčka si Vás určite získa. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu