Chilli omáčka Habanero tangginger

Autor receptu: seyo

Paprička Habanero je často označovaná ako druhá najpálivejšia paprička sveta. Jej pálivosť dosahuje 200 000 - 300 000 SHU. Milovníci chilli ju určite poznajú a tí, ktorí sa s ňou ešte nestretli, by to mali ihneď napraviť :). Okrem toho, že vyniká svojou pálivosťou, sa môže pochváliť delikátnou vôňou a chuťou pripomínajúcou citrusy. Omáčok, ktoré sa z nej dajú uvariť je pochopiteľne mnoho. V mojej kuchyni dnes vznikla táto.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Keď si všetky ingrediencie zhromaždíme pekne vedľa seba, aby sme na nič nezabudli, tak sa do toho môžeme veselo pustiť :).
  2. Na rozpálenom oleji zľahka osmažíme na kocky nakrájanú menšiu cibuľu. Ja som použil olej arašidový a cibuľu bielu.
  3. Medzitým si na drobno nakrájame rajčinu (jedna veľká alebo dve malé), štvťku červenej papriky a 6 sladkých šťavnatých (stredne veľkých) mandariniek. Zázvor o veľkosti asi 2x2cm nastrúhame na hrubo. Pokrájame si tiež 5 papričiek habanero, celé aj so zrniečkami.
  4. Na osmaženú cibuľku hodíme lyžičku červenej mletej papriky, rýchlo premiešame a pridáme nakrájané ingrediencie z bodu 3. Porestujeme to spolu pár minút.
  5. Šup s tým celým do mixéru, pridáme dva strúčiky cesnaku (najlepšie domáci, alebo akýkoľvek iný než čínsky a španielsky :) .. ja som použil krásne aromatický český paličák. Rozmixujeme to na jemnú zmes a vrátime to na sporák.
  6. Dochutíme dvoma polievkovými lyžicami medu a dvoma lyžicami jablčného octu. Podľa chuti pridáme čierne mleté korenie a soľ. Prejdeme to ešte varom, poprípade povaríme dlhšie a odparíme prebytočnú vodu a získame požadovanú hustejšiu konzistenciu.
  7. Teraz už nezostáva nič iné, ako omáčku (dostanete asi pol litra) poprelievať do pohárikov a nechať vychladnúť. Hodí sa takmer ku všetkému. Určite je výborná k mäsu, grilovanej zelenine, ako prísada do omáčok a polievok ... ja si ju dávam aj na chleba :). Aj napriek tomu, že sa jedná o celkom pálivú papričku, omáčka je jemná s príjemnou chuťou a nasládlou citrusovou arómou, ktorú pálivosť nepreráža. Ak máte radi chilli práve pre chuť a nebažíte po absolútnom pekle v ústach, táto omáčka si Vás určite získa. Dobrú chuť.