Cestoviny

Cestoviny s brokolicovým pestom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do veľkého hrnca nalejeme dostatočné množstvo vody a privedieme ju do varu. Osolíme ju.
  2. Medzitým na panvici nasucho opražíme mandle a necháme ich vychladnúť. Asi štvrtinu (10 g) nasekáme nahrubo a odložíme bokom na ozdobenie. Zvyšné opražené mandle vložíme do mixéra alebo kuchynského robota s nožmi.
  3. Brokolicu očistíme a rozdelíme na malé ružičky. Strúčik cesnaku ošúpeme. Z polovice citróna nastrúhame kôru a potom vytlačíme šťavu. K mandliam v mixéri pridáme brokolicové ružičky, cesnak, citrónovú kôru a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Prilejeme olivový olej a prisypeme strúhaný parmezán. Krátko mixujeme, kým nevznikne hrubšie pesto.
  4. Do vriacej osolenej vody vložíme cestoviny a uvaríme ich. Hotové cestoviny scedíme, pričom na dne hrnca ponecháme trochu tekutiny z varenia. K vývaru z cestovín pridáme brokolicové pesto a premiešame. Dochutíme soľou, korením a podľa potreby aj citrónovou šťavou.
  5. V panvici rozpustíme maslo, pridáme šalviové listy a opečieme ich dozlatista a do chrumkava. Dávame pozor na spálenie, keď sa lístky šalvie začnú skrúcať a maslo peniť, hneď panvičku odstavíme.
  6. Cestoviny s pestom rozdelíme na taniere, posypeme ich šalviovými listami a nasekanými mandľami. Porcie môžeme pokvapkať maslom, v ktorom sa šalvia opekala.