Cestoviny bucatini s krevetami a arrabbiata omáčkou fotorecept
Foto: sracz
Krevety majú vysoké hladiny omega-3 mastných kyselín, nízke hladiny ortuti, vysoký obsah vápnika, jódu a bielkovín, ale majú nízky obsah potravinovej energie. Zobraziť celý popisKrevety majú vysoké hladiny omega-3 mastných kyselín, nízke hladiny ortuti, vysoký obsah vápnika, jódu a bielkovín, ale majú nízky obsah potravinovej energie. Ja som bol dnes za „lenivého”, toto moje „extempóre” v kuchyni som si uľahčil a použil som krevety chladené a už predpečené. Podával som ich s bucatini cestovinou, zaliate už hotovou arrabbiata talianskou paradajkovou omáčkou. ... veď nejako už doma musím zdôvodniť už druhotýždenné niekoľkohodinové sedenie pri sledovaní zimnej olympiády.
porcie
príprava
Suroviny
250 g (cestoviny) |
|
3-4 PL (alebo rastlinný) |
|
2-3 PL |
|
454 g (Arrabbiata Otamot) |
|
12-16 ks väčšie |
|
240-250 ml pokrájaná |
|
4-6 PL strúhaný (Parmigiano Reggiano) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Do hrnca som dal zovrieť vodu s PL oleja a 2-3 PL soli. Do rajnice som prelial obsah skleneného pohára „Otamot“ - hotovú paradajkovú omáčku. Kúpené predpečené krevety som umyl pod tečúcou vodou, osušil a rozložil.
-
2
Krevety som po obidvoch stranách jemne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením.
-
3
Na panvici som rozohrial po 2 PL oleja a masla. Krevety som ohrial na „prevádzkovú“ teplotu - pomocou polievkovej lyžice oblievajúc horúcou maslo-olejovou „emulziou“ 2´ minúty aj s otočením.
-
4
Priebežne som do vriacej vody vložil vrecúško cestovín bucatini, pre predstavu, sú ako špagety s dierkou, do ktorej sa „prebojuje“ horúca omáčka, ktorá sa mi medzitým už tiež zohriala. Potom už iba stačilo pripravené „tretiny“ z jednotlivých nádob poukladať na taniere. Takúto porciu, posypanú postrúhaným syrom Parmigiano Reggiano a pokrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou, môžete smelo servírovať a jesť aj v kresle pre TV prijímačom.
-
5
Pre gurmánov „fanatikov“, možno nešportovcov si dovoľujem pridať chutný recept na paradajkovú omáčku „All Arrabbiata” ktorú pripravujem aj ja: Do rajnice so 4-5 PL dobrého olivového oleja (najlepší je z Ligúrie) vložíme na veľmi drobno pokrájanú sladkú žltú alebo bielu cibuľu a udusíme ju do sklovita. Teraz pridáme 4-6 strúčikov cesnaku, pokrájaného na tenučké plátky a po zmiešaní pokračujeme asi minútku (nesmú sa pripáliť) v dusení. Ak už je cesnak mäkký, pridáme 2-3 na jemno postrúhané karotky (alebo len cukryš, či sladkú pomarančovú šťavu podľa chuti) a 5-6 nadrobno pokrájaných sladkých paradajok bez kože, dochutíme soľou a ¼-½ KL zrniečok štipľavej papričky. Zmiešame, podlejeme 240-250 ml kuracieho alebo hovädzieho vývaru a na polovičnom ohreve dusíme 24-33´. Tesne pred dovarením pridáme do omáčky 10-12 pokrájaných listov bazaličky voňavej a 4-5 PL lístočkov širokolistej petržlenovej vňate (ale nemusí byť). Omáčka All Arrabbiata vo voľnom preklade znamená štipľavá omáčka „zúrivého muža”. Používame ju v kombinácii s rôznym typom cestovín napr. macaroni, penne, farfalle, bucatini, linguine, fettuccine.
Diskusia k receptu