České buchty alebo makové kvetinky

medovnicek - fotkamedovnicek, 2. októbra 2011

Dnes som sa po dlhšej dobe rozhodla napiecť buchty. Z jednej časti cesta som urobila klasické buchty a z druhej makové kvetinky. Sú to Zobraziť celý popisDnes som sa po dlhšej dobe rozhodla napiecť buchty. Z jednej časti cesta som urobila klasické buchty a z druhej makové kvetinky. Sú to vlastne buchty, ktoré sa naplnia, ale úplne nezavinú a pečú sa vo forme na muffiny - nápad som "obkukala" na www.dama.cz u kvetka.tp

Suroviny

500 g
42 g
250 ml vlažné
1 PL do kvásku
3 PL
1 ks
100 g (1/2 oleja, 1/2 masla)
 štipka
1 ks
1 ks
 z jedného citróna
Náplň:
Okrem toho:
 strúhaná
 na potretie
 na potretie okrajov




Postup

  1. 1

    Tento recept mám z jedného starého kalendára. Múku preosejeme, dáme do misky, pridáme vykysnutý kvások z vlažného mlieka, rozmrveného droždia, cukru a lyžice múky. Dobre premiešame, pridáme vajce, žĺtok, rozpustené maslo, olej, soľ, zvyšný cukor a vanilkový cukor. Dala som aj postrúhanú kôru z jedného citróna. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme jednu hodinu kysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme. Z jednej časti robíme klasické buchty, ktoré plníme slivkovým lekvárom, alebo makovou plnkou (cca 100 ml mlieka dáme zovrieť, pridáme 2 PL cukru, vanilkový cukor a cca 100 g mletého maku). Naskladáme ich do pekáča a dobre pomastíme rozpusteným maslom. Necháme ešte kysnúť - cca 15-20 minút. Z druhej časti cesta pripravíme makové kvetinky. Cesto vyvaľkáme, nakrájame na pravidelné štvorce, doprostred dáme lyžičku slivkového lekvára, na ňu lyžičku makovej plnky. Všetky strany cesta zdvihneme, tak aby náplň ostala v strede, troška stlačíme a ukladáme do plechu na muffiny. Posypeme strúhanou čokoládou a hrubozrnným cukrom. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme tiež pokysnúť ako buchty. Oboje - buchty a aj kvetinky dáme piecť na 180 C. Po upečení znovu potrieme rozpusteným maslom a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Ja som dnes piekla z dvojnásobnej dávky

Diskusia k receptu

violetacamorova
Máš ich nádherné! Dala si mi super návod ako spestriť pri pečení kysnutých dobrôt buchiet pečenie takýmito krásnymi kvetinkami vo forme na muffiny, ďakujem!
3sandra3
na všetkých plechoch krásne upečené výrobky... nádhera
tinca
to sú skoro ako moravské koláčiky, dobrý nápad ten plech na muffiny
bibia1
tak to je radosť pre oko, určite aj tak chutia, výborné :)
baboja
Tie su nadherne.Buchty su pre mna velka neznama.Chystam sa na ne asi 15 rokov,ale nemam odvahu.Snad sa uz odhodlam.Tieto vyzeraju tak chutne,aj kvetinky.Urcite ukladam.
zdenkas
Veľmi dobrý nápad s mafinovým plechom.Také,.. niečo nové na tácke.Vyskúšam,uložené
medovnicek
Veľmi pekne ďakujem za milé komentáriky, nápad nebol môj, ale tiež sa mi veľmi páčil a sú to vlastne buchty a aj nie
babi
Tie kvetinky sú výborný nápad, je to skvelý variant buchiet a pekne to aj vyzerá. pripomína mi to trošku moravské koláčiky, ešte dať navrch mrveničku - paráda. Človek sa tu stále niečo nové naučí.
janger
Su to take buchto-kolaciky. Velmi sa mi to paci v tej forme. Ale aj tie normalne buchty su pekne.
haana
Krásne, výborný napad,vskúšam
jana
s nutlelovovu náplňou su perfektné !! :*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia