České buchty alebo makové kvetinky

Autor receptu: medovnicek

Dnes som sa po dlhšej dobe rozhodla napiecť buchty. Z jednej časti cesta som urobila klasické buchty a z druhej makové kvetinky. Sú to vlastne buchty, ktoré sa naplnia, ale úplne nezavinú a pečú sa vo forme na muffiny - nápad som "obkukala" na www.dama.cz u kvetka.tp

Suroviny

Postup

  1. Tento recept mám z jedného starého kalendára. Múku preosejeme, dáme do misky, pridáme vykysnutý kvások z vlažného mlieka, rozmrveného droždia, cukru a lyžice múky. Dobre premiešame, pridáme vajce, žĺtok, rozpustené maslo, olej, soľ, zvyšný cukor a vanilkový cukor. Dala som aj postrúhanú kôru z jedného citróna. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme jednu hodinu kysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme. Z jednej časti robíme klasické buchty, ktoré plníme slivkovým lekvárom, alebo makovou plnkou (cca 100 ml mlieka dáme zovrieť, pridáme 2 PL cukru, vanilkový cukor a cca 100 g mletého maku). Naskladáme ich do pekáča a dobre pomastíme rozpusteným maslom. Necháme ešte kysnúť - cca 15-20 minút. Z druhej časti cesta pripravíme makové kvetinky. Cesto vyvaľkáme, nakrájame na pravidelné štvorce, doprostred dáme lyžičku slivkového lekvára, na ňu lyžičku makovej plnky. Všetky strany cesta zdvihneme, tak aby náplň ostala v strede, troška stlačíme a ukladáme do plechu na muffiny. Posypeme strúhanou čokoládou a hrubozrnným cukrom. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme tiež pokysnúť ako buchty. Oboje - buchty a aj kvetinky dáme piecť na 180 C. Po upečení znovu potrieme rozpusteným maslom a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Ja som dnes piekla z dvojnásobnej dávky