Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Červená kyslá zemiaková polievka

siuuu - fotkasiuuu, 16. novembra 2019
Červená kyslá zemiaková polievka
Foto: siuuu

Toto je jedna z mála polievok, ktorú si pamätám ešte z detstva. Bola som veľmi prieberčivý stravník a skoro nič som nechcela jesť. Zobraziť celý popisToto je jedna z mála polievok, ktorú si pamätám ešte z detstva. Bola som veľmi prieberčivý stravník a skoro nič som nechcela jesť. Ale túto polievku som milovala - ja ju volám "rumunská" polievka, pretože starí rodičia z maminej strany patrili medzi Slovákov žijúcich v Rumunsku a mama hovorievala, že ju varievali doma. Dlho mi trvalo, pripraviť túto polievku tak, aby sa aspoň ako-tak chuťou podobala na tú od mojej maminky, ktorej som sa nestihla na presnejší recept opýtať.

3-4
porcie
10 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kus
1 PL
1 PL (alebo rastlinný olej)
podľa chuti
1-2 ks
podľa chuti
podľa chuti
1/2-1 ČL (drvená alebo mletá)
podľa chuti
1-2 ks
1 l
1 PL (pšeničná alebo špaldová)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V hrnci zohrejeme masť alebo olej, pridáme nadrobno pokrájanú očistenú cibuľu a opečieme do sklovita. Pridáme múku, zarestujeme, pridáme mletú papriku, pár sekúnd opekáme, zalejeme časťou vody a dobre rozmiešame. Pridáme zemiaky očistené a pokrájané na kúsky, dolejeme vodu, hodíme bobkový list, osolíme, okoreníme a varíme prikryté pokiaľ zemiaky nie sú mäkké.

  2. 2

    V tomto momente vlejeme do polievky za stáleho miešania rozšprudlované vajíčko a necháme ho pár minút prejsť varom. Opatrne po troškách pridávame ocot tak, aby polievočka bola kyslá podľa chuti. Nakoniec ochutíme rascou, vegetou a v prípade potreby ešte dosolíme. Necháme prejsť varom a podávame.

  3. 3

    U nás sa ešte do hotovej polievky vpustili celé - nerozšľahané vajíčka v takom počte, aby sa každému jedno ušlo na tanier, nechali sa prejsť varom tak, aby bielok bol stuhnutý a žĺtok sa na tanieri pekne roztiekol.

Diskusia k receptu

farbuska
U nás sa varievala takmer identická polievka, akurát bez vajíčka, zemiačkov bolo v nej hustejšie. A moju mamu sme tiež volali "maminka".
2x haji a siuuu
haji
Pěkný receptík s příběhem, až mi slza ukápla. Také mám v paměti jídla z dětství, babičky i maminka dobře vařily. A já byla mlsná jako koza.
siuuu
@farbuska (16.11.2019 14:39)

Áno zemiačkov môže byť viac, lebo tie sú v nej hádam najlepšie :-D Ale aj to vajíčko ju trocha zahustilo.
paeva
zemiakovú kyslú varievam bez papriky, vyskúšam. ale ako mám trafiť tú fajnú chuť, ked tebe to trvalo dlhšie? ukladám, treba vyskúšať.
izabella929
@siuuu ,tvoja polievka sa mi páči.. často chodím na stránky o varení v Rumunsku..mám tam jednu dobrú priateľku a zaujímajú ma ich recepty..veľmi jednoduché z prostých surovín a iste aj chutné...za všetky ktoré mi poslala priateľka jeden zaujímavý..sarmu robia z rôznych listov, napr. repových, fazuľových, chrenových,hroznových a plnia taktiež zaujímavou plnkou..strúhaná mrkva, rôzne bylinky krájané na drobno a jediné čo by v tej sarme malo byť výživné je trošku opraženej slaniny..a pripravuje sa tak, že na dno nádoby sa dá zväzok kôpru aj s byľou a potom sa ukladá sarma tak ako naša kapustová, zalejú vodou a je to..podobne ako ty pripravujem strúhanú zeleninovú polievku s vajíčkom..je veľmi obľúbená..
siuuu
Každá kuchyňa má niečo do seba - mne osobne najviac vyhovuje asi talianska resp. stredomorská kuchyňa, ale rada zablúdim občas aj do ázijskej alebo mexickej ... sarmu robievala aj maminka, pamätám si na ňu ešte z detstva ... z rumunskej kuchyne viem že často spomínala mamaligu - kukuričnú kašu, ktorú si zrejme pamätala ešte z detstva ...
mitzy
Aj mne vždy v Rumunsku chutilo. Zdravé, dobré jedlá. Páči sa mi tvoja polievka.
1x siuuu