Zemiaková polievka

Červená kyslá zemiaková polievka

Autor receptu: siuuu

Toto je jedna z mála polievok, ktorú si pamätám ešte z detstva. Bola som veľmi prieberčivý stravník a skoro nič som nechcela jesť. *Ale túto polievku som milovala - ja ju volám "rumunská" polievka, pretože starí rodičia z maminej strany patrili medzi Slovákov žijúcich v Rumunsku a mama hovorievala, že ju varievali doma. Dlho mi trvalo, pripraviť túto polievku tak, aby sa aspoň ako-tak chuťou podobala na tú od mojej maminky, ktorej som sa nestihla na presnejší recept opýtať.

3-4
porcie
10 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V hrnci zohrejeme masť alebo olej, pridáme nadrobno pokrájanú očistenú cibuľu a opečieme do sklovita. Pridáme múku, zarestujeme, pridáme mletú papriku, pár sekúnd opekáme, zalejeme časťou vody a dobre rozmiešame. Pridáme zemiaky očistené a pokrájané na kúsky, dolejeme vodu, hodíme bobkový list, osolíme, okoreníme a varíme prikryté pokiaľ zemiaky nie sú mäkké.
  2. V tomto momente vlejeme do polievky za stáleho miešania rozšprudlované vajíčko a necháme ho pár minút prejsť varom. Opatrne po troškách pridávame ocot tak, aby polievočka bola kyslá podľa chuti. Nakoniec ochutíme rascou, vegetou a v prípade potreby ešte dosolíme. Necháme prejsť varom a podávame.
  3. U nás sa ešte do hotovej polievky vpustili celé - nerozšľahané vajíčka v takom počte, aby sa každému jedno ušlo na tanier, nechali sa prejsť varom tak, aby bielok bol stuhnutý a žĺtok sa na tanieri pekne roztiekol.