Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)fotorecept

marianne - fotkamarianne, 19. februára 2012
Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept)
Foto: marianne

Tu ho teda mame,Spiona jedneho,moje prve croissanty:-) Tento cherry almond croissant je z mojho oblubeneho podniku PRESTO.Kedze presny recept neslo od nich vydolovat ani Zobraziť celý popisTu ho teda mame,Spiona jedneho,moje prve croissanty:-) Tento cherry almond croissant je z mojho oblubeneho podniku PRESTO.Kedze presny recept neslo od nich vydolovat ani heverom,robila som ho po pamati mojich chutovych poharikov.Ale povedali mi aspon vsetky ingrediencie,ktore do receptu idu. Croissant ma byt obrovsky,takze ked zjete jeden,mate skutocne dost. Je vyborny,doma zozal velky uspech:-)

12
porcií
20 min minút
na 200 °C

Suroviny

cesto na croissanty:
500 g
60 g
30 g cerstve
200 ml
2 ks
malicko
1/2 CL
200 g, na pecenie
 na potretie
Dalsie prisady:




Postup

  1. 1

    Ideme na to. Recept na croassantove cesto som si pozicala z webu www.oslavuj.sk. Ze je to vraj original franzuzske cesto,ale krk na to nedam:-)maju tam super recepty tradicnej francuzskej kychyne.Alebo pouzite svoje oblubene a osvedcene cesto na croissanty.Moj muz povedal,ze on by sa s tym nebabral a pouzil,klasicke listkove cesto,dobry napad,ak sa clovek ponahla:-)Trosku som pomylena z muky,lebo v recepte sa uvadza polohruba,ale croissanty sa robia vacsinou z hladkej muky.Ja som dodrzala recept,ale vyber necham na Vas.... Do 100 ml vlazneho mlieka pridame suroviny na kvasok:30 g drozdia,30g cukru zamiesame a nechame narast kvasok. Z jednej polovice muky 250g, hotoveho kvasku,zvysnych 30g cukru a zvysku 100ml mlieka,zltky, stipky citronovej kory a 1/2 CL soli pripravime kysnute cesto,ktore nechame 40 minut nakysnut. Tu musim napisat,ze som este pridavala 3-4 PL poloh.muky,lebo sa mi to videlo riedke,neviem,ci zalezi na muke,ale treba si to popravit podla seba. Ale nakyslo krasne:-)

    Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do zvysnej muky (250g), zamiesime tuk (200g) a vsetko vypracujeme na tukovy bochnik,ktory dame vychladnut do chladnicky.

    Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnute cesto rozvalkame na obdlznik,do stredu dame tukovy bochnik,prekladame ako listkove cesto.Postup som odkukala od @cistinka a tymto jej dakujem:-) Opakujeme 3 krat a po kazdom raze som dala oddychnut na 30 min az 1 hodinu,ak sa neponahlate do chladnicky. Po tretom raze oddychnutia ho rozdelime na 3 casti.

    Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kazdu cast rozvalkame do kruhu a nasledne rozdelime na 4 casti.Vzniknu nam dlhostranne velke trojuholniky. Do stredu dame ceresnovy dzem s riadnymi kuskami ceresni(najlepsi je z tych tmavych ceresi, black cherries) a postruhany marcipan.Posypala som marcipanom bohato .Chut marcipanu v kombinacii s ceresnami je fantasticka.

    Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvinieme z vacsieho konca do spice trojuholnika.Robim to prvy krat,tak nad tym maturujem.Za toho otca neviem na to prist,ako to rolovali.....

    Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na uplny zaver potrieme rozslahanym vajickom na plechu vylozenom peciacim papierom.

    Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovy posypeme mandlovymi lupienkami a praskovym cukrom.

    Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A toto je pravy original z PRESTO.

    Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A tu je posledne good-bye,na pamiatku s mojou polovickou:-)

    Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ....

    Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

renama
Krásny popis, chutný croissant, mám chuť si ho hneď aj urobiť......alebo počkám dozajtra, je už neskoro ;) Ale už je uložený v KK
salinka
Dnes som piekla tvarohové hrebene od @Cistinka , ale už sú je po nich:-) Najbližšie vyskúšam túto tvoju dobrotu.
julica
No vydarili sa ti nádherne, tie musia byť, ach jaj, mandle a čerešne :)
sladkacokolada
tak sme sa konečne dočkali, pamätám si , ako si zháňala recept. sú krásne, určite aj chutné, vyskúšam zo zvedavosti:)
marianne69
Dakujem Vam vsetkym za komentare:-)@sladkacokolada sa mi ale do nich nechcelo:-),ale dopadli vyborne....@jamarlen je to mandlova surova pasta,hmota:-)bezne kupit v Lidli aj inych marketoch,alebo si spravit doma,mam aj niekde recept,najdes aj na vareche: kolko praskoveho cukru,tolko jemne umletych mandli,moze sa pridat aj PL bielka musela by som pohladat...
marianne69
@alexdidi a vies,ze som ju tam povodne mala napisanu od@janger ?Lenze potom som si spomenula,ze mi ten chlapik z PRESTA,hovoril,ze ten marcipan struhaju,tak som ju vymazala a struhala aj ja.Ale nabuduce rozhodne vyskusam....
sora2
dakujem za recept, uz dlho som po takom sliedila, dostala som sa k viacerým, ale cítila som, že to nieje ono, teraz naopak cítim, že je ten pravý, urcite vykúšam
pivonka
Teda, takýto lákavý recept tu pridáš, keď ja už nemám inú možnosť, len vážne začať chudnúť? Ako tomu odolať? Už na pohľad je úžasný, chutiť musí fantasticky. Aspoň do kk na lepšie časy :-))
janger
@marianka , no to som teda podla nazvu hned vedela, ze si to ty :-). Tak sme sa teda dockali ;-))). Paradne su! Tak to budem teda iste skusat. Len toho cesta sa bojim, este som to nikdy nerobila. Ale asi si trochu pomozem ;-). Je to sice Varechy nehodne, hahaha, ale asi kupim uz hotove cesto na croissants ;-). Je dostat v konzervach. Take dobre ako to tvoje asi nie je, ale zle nie je. Kupujem ho casto...Tak receptik uz aj ide do KK :-).
marijanka712
Krásne sa ti podarli - nezáleží na tvare , ale chuti a tvoje sú super-dievčata tolko pokúšate s tými croassantami, že aj ja sa do ních pustím naberám skúsenosti, ale chuť na nich mám a s tým obmedzovaním tiež musím začať ide leto a naše buchty viacej bude vidieť .... v letnom oblečku.... síce vzhladom na vek si to už môžem trochu aj dovoliť , ale len trochu....
marianne69
...dakujem Vam, radujem sa,ze sa vam pacia:-)@janka ,ja som sa toho cesta bala ako cert kriza,ale ked v diskusii,dievcata dobiedzali,neostavalo nic ine ako sa do nich pustit,takisto je to moja prvotina,ale babracka to je,nechavala som ho po hodine oddychovat a pol nedele som sa bavila len s nimi:-DDD
medovnicek
nádhera, už aj odkladám receptík a pri prvej príležitosti určite vyskúšam
afataga
krasne sa podarilim na nerozoznanie od originalu, paci sa mi, ze pouzivas ozajstny marcipan a nie nahradu, ktoru niekto aj tak nazyva marcipan
tinca
..a raňajky ako vyšité,krásne,vydarené:)
sladkacokolada
Dnes som si tvoj recept poriadne naštudovala a chcela by som sa spýtať, či tie mandľové lupienky dávaš až po upečení a či by sa do džemu mohli pridať kusky cerešní z kompótu, alebo by to bolo zbytočné ?
marianne69
...dakujem za komentariky,@sladkacokolada lupienky davam az po upeceni a potom pocukrujem, a co sa tyka toho dzemu,mne sa podarilo taky uz kupit,boli v nom krasne cele kusky ceresni,ale ak taky nemas,tak urcite s ceresnami z kompotu nic nepokazis.Treba improvizovat,ja som ho cely zimprovizovala:-) A este by bolo dobre si skontrolovat to cesto na tej webovej stranke,co som uviedla,aby si mala istotu,alebo si daj svoje overene...
alexdidi
@marianne69 ,ja by som mandľové lupienky dávala pred pečením.Robím tak na odpaľované veterníky a sú potom výborné také opražené.Mám to z francúzskeho receptu Paris-Brest.
marianne69
no mozem vyskusat aj tak @alexdidi ,oni su potom take nahnedle,len ked sa pecu 20 min,ci nebudu az moc:-D ale za vyskusanie to stoji
babidka
urcite boli vyborne ! uz som davnejsie toto cesto nerobila a tak asi prisiel ten spravny cas na tieto tvoje croissanty:-)))) Ceresnovy dzem este nejaky mam a bez lidlackeho marcipanu nikdy nie som ....takze coskoro ich upeciem :-)))) uz sa tesim !
sladkacokolada
tiež nad tými lupienkami stále premýšľam:) ako ich tam dostať, aby neboli zhoreté a aby na povrchu koláčika dobre držali...
marianne69
ja by som teraz skusila ako radi @alexdidi ,zhoriet podla mna nemozu,lebo pravda je taka,ze po upeceny padaju mrsky:-)neviem ci to aj v recepte neopravit,len by to bolo treba vyskusat....
dadka2912
Tie croissanty vyzeraju vyborne.Ukladam do KK.Mozno by bolo dobre urobit z cesta stvorce,lepsie by sa rolovali.
jamarlen
potešilo ma, že si použila pravý marcipán, lebo som sa už zľakol:)))
irenaw
no toto je rozprávka, vyzerajú úžasne, určite niekdy spravím :O)
sladkacokolada
@mariane69 dnes som robila tvoje croisant, musím pochváliť, sú naozaj výborné, len ja som ich nezatočila dostatočne a troška mi vytiekol džem, ale to na prvý krát až tak moc nevadí, nabudúce sa polepším a ďakujem za recept, ďakujem aj @cistinka , lebo podľa nej som sa učila cesto:)
marianne69
@sladkacokolada tak to sa tesim:-),mne ich tiez par vytieklo,ale po upeceni som dzem z plechu naspat natlacila so nich.:-DD Vcera som nasla v tescu susene ceresne,tak mam v plane ich v troske vody povarit na hustu kasu a vyskusat plnit nou+marcipan.Ten dzem je predsa len trochu pririedky.Si ma potesila:-)
tatranka
Veď tie tvoje kroasanty sú nádherné,aj sa krásne lístkujú. A stým zatáčaním.Snažím sa aj ja hodne zatáčať,ale stále mi niečo vytečie.Dármo sa snažím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia