Čerešňovo-mandľový croissant (Cherry almond croissant)(fotorecept)

Autor receptu: marianne

Tu ho teda mame,Spiona jedneho,moje prve croissanty:-) Tento cherry almond croissant je z mojho oblubeneho podniku PRESTO.Kedze presny recept neslo od nich vydolovat ani heverom,robila som ho po pamati mojich chutovych poharikov.Ale povedali mi aspon vsetky ingrediencie,ktore do receptu idu. Croissant ma byt obrovsky,takze ked zjete jeden,mate skutocne dost. Je vyborny,doma zozal velky uspech:-)

12
porcií
20 min minút
na 200 °C

Postup

  1. Ideme na to. Recept na croassantove cesto som si pozicala z webu www.oslavuj.sk. Ze je to vraj original franzuzske cesto,ale krk na to nedam:-)maju tam super recepty tradicnej francuzskej kychyne.Alebo pouzite svoje oblubene a osvedcene cesto na croissanty.Moj muz povedal,ze on by sa s tym nebabral a pouzil,klasicke listkove cesto,dobry napad,ak sa clovek ponahla:-)Trosku som pomylena z muky,lebo v recepte sa uvadza polohruba,ale croissanty sa robia vacsinou z hladkej muky.Ja som dodrzala recept,ale vyber necham na Vas.... Do 100 ml vlazneho mlieka pridame suroviny na kvasok:30 g drozdia,30g cukru zamiesame a nechame narast kvasok. Z jednej polovice muky 250g, hotoveho kvasku,zvysnych 30g cukru a zvysku 100ml mlieka,zltky, stipky citronovej kory a 1/2 CL soli pripravime kysnute cesto,ktore nechame 40 minut nakysnut. Tu musim napisat,ze som este pridavala 3-4 PL poloh.muky,lebo sa mi to videlo riedke,neviem,ci zalezi na muke,ale treba si to popravit podla seba. Ale nakyslo krasne:-)
  2. Do zvysnej muky (250g), zamiesime tuk (200g) a vsetko vypracujeme na tukovy bochnik,ktory dame vychladnut do chladnicky.
  3. Vykysnute cesto rozvalkame na obdlznik,do stredu dame tukovy bochnik,prekladame ako listkove cesto.Postup som odkukala od @cistinka a tymto jej dakujem:-) Opakujeme 3 krat a po kazdom raze som dala oddychnut na 30 min az 1 hodinu,ak sa neponahlate do chladnicky. Po tretom raze oddychnutia ho rozdelime na 3 casti.
  4. Kazdu cast rozvalkame do kruhu a nasledne rozdelime na 4 casti.Vzniknu nam dlhostranne velke trojuholniky. Do stredu dame ceresnovy dzem s riadnymi kuskami ceresni(najlepsi je z tych tmavych ceresi, black cherries) a postruhany marcipan.Posypala som marcipanom bohato .Chut marcipanu v kombinacii s ceresnami je fantasticka.
  5. Zvinieme z vacsieho konca do spice trojuholnika.Robim to prvy krat,tak nad tym maturujem.Za toho otca neviem na to prist,ako to rolovali.....
  6. Na uplny zaver potrieme rozslahanym vajickom na plechu vylozenom peciacim papierom.
  7. Hotovy posypeme mandlovymi lupienkami a praskovym cukrom.
  8. A toto je pravy original z PRESTO.
  9. A tu je posledne good-bye,na pamiatku s mojou polovickou:-)
  10. ....