Bulgurová výživná pôstna večera

kuchticka - fotkakuchticka, 23. mája 2011
Bulgurová výživná pôstna večera
Foto: lucylee

Toto jedlo sa doporucuje jest i viac raz za den, je zdrave a vyzivne. priprava je rychla, jednoducha. Pripravuje sa z bulguru celozrnneho, nie z Zobraziť celý popisToto jedlo sa doporucuje jest i viac raz za den, je zdrave a vyzivne. priprava je rychla, jednoducha. Pripravuje sa z bulguru celozrnneho, nie z muky.

8
porcií
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 hrncek
1 hrncek
1 ks
1 hrst
1 PL
1 a 1/2 hrnceka
2 hrnceky
1 hrncek




Postup

  1. 1

    Posekame cibulu a osmazime na oleji. Pridame bulgur, zamiesame, pridame vyvar , alebo variacu vodu s bujonovou kockou (tie male dve) a varime.

  2. 2

    Ked tekutina vrie pridame zeleninu, cicer, zakryjeme a varime 8 minut.

  3. 3

    Do odstavenej kase vmiesame petrzlenku, dobre vsetko premiesame a vecera je hotova. Podla chuti si pridajte korenie, maslo atp. Fantazii sa medze nekladu.

Diskusia k receptu

frezia68
Nuž sa priznám,že neviem,čo je bulgur a tiež cícer v konzerve asi tu nenajdem,hoci rada by som vyskúšala ?Možná v Bio potravinách?
kuchticka
frezia, bulgur je spalda a cicer sa u nas vola chickpeas alebo garbanzo beans. U nas ich dostat v konzervach ako ine fazule o obsahu asi 45 dkg. Ja ho pouzivam velmi casto pridanim do polievok, lebo je velmi chutny i zdravy. Tak vela stastia v hladani SPALDY a CICERU.
Ten cicer tu uz bol niekolkokrat na Vareche i recepty z neho.
babidka
Bulgur aj suchy cicer som nasla v obchode , myslim ze v Kauflande .neviem presne , ale skus v tych kutikoch zdravej vyzivy .
jozefj
Zaujímave. Ešte som to nikdy nejedol.Môžem vyskúšať.
kuchticka
babidka, vdaka za spravu, ale ja zijem v USA, Kaufland tu nemame, ale zato mame vela roznych exitickych i obycajnych zdravych vyrobkov k dostaniu (teda v spravnych obchodoch).
T mojmu receptu musim dodat, ze ta zdrava vecera co som poslala recept je pripravena zo spaldy (bulguru) v celku, ako krupy, nie z muky. To by bola zrejme nevzhladna kasa z muky varena.
2010
Konecne viem co je bulgur v Slovencine.Ja som tiez pridaval recept kde je a ani za svet som nemohol vygooglovat slovenske meno.
Inak tak obrazne mi to prelozillo ako predvareny srot.
kuchticka
Mily 2010, bulgur je vlastne druh psenice (zita), je lahko stravitelny, ma vela vyhod a dobrych prvkov, ktore nas organizmus potrebuje a dobre vyuzije. Je skutocne snadne varit s bulgurom. A tento recept co som napisala je skutocne postny, ale vyzivny. Maso, teda bielkovinu nam v nom nahradzuje ten cicer. Inak si ho moze kazdy upravit podla svojho, alebo i maso ci udeninu pridat.
bozulka
@kuchti čka robila som tento tvoj recept,je to ceľkom dobré len ja som pridala trošku čilli omáčky a ešte som pridala aj trošku karfiolu.Bulgur mám rada a dostanem ho kúpiť v BIO predajni alebo v TESCU aj cícer v konzerve.Dlhé roky som si pestovala cícer na zahrade,ešte v časoch keď u nás nebol dostať kúpiť a okrem polievok , dusenia a šalátu som robievala aj humus/ to ma naučil synov priateľ z Kuvajtu keď ma učil arabskej kuchyni/.
A čo sa týka tvojich receptov,neboj ja si určite pozriem všetky recepty aj tvoje.Pravda je tiež taká,že väčšina američaniek variť nevie aspoň tie ,ktoré som mala možnosť poznať ja alebo moji priatelia.Hoci v poslednom čase aj tam sú rôzne relácie kde učia variť ale ešte stále je veľa takých čo zajdú radšej do reštiky alebo si nechajú jedlo doniesť.Stále je veľa američaniek čo sú lenivé/prepáč to sa netýka emigrantov od nás,naše ženy si vedia veľmi dobre poradiť nielen pri sporáku,hospodarení,ale v celej domácnosti/.A ty sa netráp,že tvoje recepty málo čítajú.Tiež som na začiatku nevedela ako fotku dostať do počítača a potom na varechu,ale naučila som sa to a teraz postupne prikladám aj tam kde som fotku nemala.Ja som tiež samouk a už dosť starý/ v sobotu sme slavili 50 výročie svadby/ a 2 týždne mám 70,neboj zvládneš keď som zvládla ja.
Želám Ti krásne chvíle doma v USA aj u nás na našej @vareche.
kuchticka
Ahoj bozulka. Vdaka za laskave slova a povzbudenie.
Vsetci mate pravdu v tom, ze americke zeny neveia varit, alebo ani nechcu - cest vinimkam. Ked uz, tak vari muz a zena sa necha obsluhovat. Ale povatsine kupuju hotove jedla a doma iba zohreju, ale vela podnikov vari jedla a bali ich tak, ze si ich donesu nakupene domov teple a iba naserviruju. Teraz zacal byt taky trend, ze sa uz konecne i mlade zeny zacinaju ucit varit a pestovas si svoje bylinky a zeleninu na zahradkach. Tuna su emigranti zo vsetkych kutov sveta a povatsine tito vedia dobre varit a maju i svoje restauracie, tak ako u vas Cinania a Vietnamci.
babi
ahoj až teraz som objavila tento tvoj recept čomu sa veľmi teším. Bulgur milujem ale doteraz som ho robila len tak že som ho zaliala horúciou vodou, alebo vývarom ,zakryla a nechala aby tekutinu vsiakol. .Tento recept je iný bulgur varíš. Určite vyskúšam .Ukladám si ho do KK.
marianne69
...@kuchticka ja milujem spaldu aj vyrobky z nej,ale prisamvacku som ja nevedela,ze spalda je bulgur..no koza som ja a to sa furt stazujem,ze v Anglicku nemaju vyber vyrobkov zo spaldy,na Slovensku je dodtatok,ale bulguru tu maju dost:-))))))to je vlastne to iste:-)))
kuchticka
@marianka , dakujem. Skus a napis ako chutilo. Ja ho mam rada pre jednoduchu pripravu a vyzivnost bez zbytocnych prepalovanych tukov. Dochutit sa moze podla kazdeho chute.
marianne69
....odskusane @ kuchticka:-),je to mnamka,urcite bude u nas bulgur castejsie....
lucylee
To vážne? Bulgur je špalda? Ja som tiež trúbka, som nevedela...
kuchticka
@eraserhed , vdaka za link. Bulgur poznam a varim s nim uz dlhsi cas, rovnako QUINOA, ktoru tiez casto pouzivampri vareni, len LASKAVEC nepoznam. Skusim pohladat.
lucylee
@kuchticka včera som robila na večeru a aj som nafotila hotové jedlo a postup. Môžem poslať Sandre, nech pridá k fotky k tvojmu receptu?
kuchticka
Ahoj @lucylee , Vdaka, ze si vyskusala moj recept. A ako chutilo? Samozrejme, ze mozes pridat foto k receptu, ale mozes ho uvies ako svoj, ked si ho varila. Prajem pekny den.
lucylee
Chutilo fantasticky. Nemáš tu fotky, tak som myslela, že pošlem redakcii, nech ich pridá a bude to fotorecept. Ty budeš ako autorka a ja ako autorka fotiek. Pokúsim sa poslať Sandre cez víkend :)
lyali
Bulgur je pre mňa niečo nové - ďakujem za tip. Zas som sa tu niečo podučila :-) Vyzerá to lákavo. Cícer mám rada :-) KK :-)
evusik
dobrá spolupráca.... jedna varí druhá nafotí krásne fotky.... a navyše to vyzerá veľmi lákavo, už som si pripísala do nákupného zoznamu bulgar, cícer mám....
evanaaa
Bulgur je pšeničná lámanka, obsahuje veľa minerálov a vitamínov, u nás málo známa, ale už sa zviditeľnieva. A tiež aj špalda, vzácna obilnina, ale myslím, že to nie je jedno to isté.
Recept sa mi ľúbi, aspoň aj ja vyskúšam, ako chutí bulgur, lebo v Kauflande okolo neho len chodím a neviem - mám, nemám ho kúpiť. ( Tak isto váham aj pri kuskuse). Ale už kúpim.
kuchticka
Dakujem @lucylee za fotenie a @sandre za pridanie k tomuto receptu, ktory mam vemi rada, lebo je to skutocne zdrave a vyzivne jedlo. Vam dievcata-kucharky za skusenie mojho receptu.
@evanaaa , bulgur je iny druh psenice a kuskus je z muky samolina, ktora sa vyraba zo zvlastnej obiloviny. Este bych tu pridala Quinoa, tiez zvlastna zdrava, tisicky rokov stara obilovina, ktora rastie na upatiach Juhoamerickych hor ANDY.
janger
@lucylee , aka spolupraca, krasne si to pripravila. @kuchticka , podla mna nie je bulgur a spalda to iste :-). Spalda je velmi stary druh psenice- Triticum spelta. Bulgur sa vyraba z viacerych druhov psenice, hlavne vsak z tvrdej (Triticum durum)- zrnka psenice sa najprv paria, potom ususia a nakoniec lamu alebo drvia. V receptoch sa to neda zamienat. Ak mas napriklad recept na spaldovy chlebik, tak nemozes pouzit bulgur....
marianne69
.....@janger no ved ani mne sa to nezdalo,ale ticho som bola,lebo som si nebola ista:-)))ale to nic nemeni na fakte,ze tento rcp je vynikajuci @kuchticka vcera som ho robila druhy krat a jedli aj taky odporcovia zeleniny akych mam doma:-)),teda oni maju radi len cerstvu,ale zmastili vsetko,ze vyborne bolo...
kuchticka
@janger , dakujem za info a napravu mojej chyby. Ja som myslela, ze bulgur je ten stary druh psenice a je iba drteny a spalda je namleta muka z rovnakej psenice. Tak som zasa chytrejsia.
yana
Spatnym dohladavanim som sa dopracovala az sem. Toto som zacala robit, ked som to videla v telke. Nejaka mlada doktorka, co mala ludom radit ako zdravo zit, nevedela poradit ani sebe. Jedla kedy sa podarilo, najcastejsie tycinky z automatu v nemocnici. Toto bol jeden z receptov, co ju naucili robit, len do hotoveho isli nakockovane cerstve rajciny a pouzili to ako plnku do pita bread (taky ten duty gulaty langos bez tuku). @kuchticka mas pravdu relacii o vareni je sice vela, ale pochybujem, ze to pozeraju tie, co maju na speed dial nastavenu donasku pizze, KFC a cinana.
jac37
Milí přátelé jsen již dost starý a vím všechno možné, ale moc vás prosím vysvětlete nebo lépe napište mi co to je za potravinu CÍCER. Jedná se snad o sojové boby nebo co jiného. Předem za odpověď děkuji.
viera1
@evusik ,prepáč,mala som to prehodené na wikipediu a nevšimla som si,že už si to tu dala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia