Pečené buchty

Buchty s lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: margitka100

Buchty, ktoré zvládne každý.

20
porcií
150 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, trochy vlažného mlieka a lyžice múky urobíme kvások. Necháme ho vzísť cca 10 minút. Vznikne nám pena a tak to má byť. Ostatné suroviny dáme do misy, prilejeme kvások a vymiešame vláčne cesto. Ak sa vám zdá cesto tuhé, môžete pridať troška mlieka, no nemalo by sa to stať. Ja miesim v robote s hákom na dvojke rýchlosti cca 10 minút. Cesto necháme cca 1 hodinu kysnúť prikryté utierkou.
  2. Cesto si dám na pomúčenú dosku a vyvaľkám na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 cm. Rozrežem na štvorce, naplním domácim hustým slivkovým lekvárom. Lekvár alebo plnka, ktorú dávate musí byť naozaj hustá, aby z buchiet nevytiekla. Každý štvorec preložím len z jednej strany, stlačím trocha, boky nestláčam, nechávam ich voľné, nebojte sa, nič nevytečie. Buchty sa ukladajú tesne vedľa seba, podkysnú a pri pečení sa krásne boky spoja.
  3. Poukladáme ich na dobre vymastený plech rozpusteným maslom. Buchty dobre pomastíme. Ja na buchty nalejem polovicu masla, buchty majú plávať. Len trocha masla si nechám na potretie po upečení . Buchty nechám ešte podkysnúť cca 10 minút.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 cca 25 minút. Sú vynikajúce, vo vnútri vláčne a na vrchu chrumkavé a dlho mäkké. Dobrú chuť.