Foto: robzle
Tento recept robievala moja mama ako prílohu najmä k fazuľovému prívarku. Po rokoch som sa rozhodol si ich sám urobiť a podarilo sa. Aj Zobraziť celý popisTento recept robievala moja mama ako prílohu najmä k fazuľovému prívarku. Po rokoch som sa rozhodol si ich sám urobiť a podarilo sa. Aj keď mamine sú len mamine:-) Nakoľko sú plnené zemiakovým pyré, pre tento recept sa môžte rozhodnúť najmä ak vám zostane zvyšné pyré z obeda a neviete, čo s ním.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
20 g čerstvé |
|
240 ml vlažné |
|
30 g |
|
1 ks |
|
1 a pol KL |
|
70 ml |
|
1 až 2 KL |
|
Plnka: | |
4 ks |
|
200 g |
|
1 ks |
|
2 KL nasekaná |
|
|
|
1 KL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 |
|
Postup
-
1
Uvaríme 4 stredne veľké zemiaky (je úplne jedno či v šupke alebo ošúpané a nakrájané) a necháme vychladnúť. Pripravíme si klasické kysnuté cesto. Do preosiatej hladkej múky pridáme prášok do pečiva a soľ, dôkladne premiešame. Z vlažného mlieka (cca polovica uvedeného množstva), cukru a droždia vytvoríme kvások a počkáme, pokým vykysne. Následne ho pridáme k múke spolu s celým vajcom, olejom a zvyškom mlieka. Poriadne premiešame varechou a necháme cca 15 minút odstáť.
- 2
Po 15 minútach cesto dôkladne premiesime a necháme na teplom mieste poriadne vykysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku z roztlačených uvarených zemiakov, do ktorých pridáme maslo, trochu mlieka, bryndzu (ak máte bryndzu radi tak ako ja, môžte pridať aj väčšie množstvo ako uvádzam), nadrobno nakrájanú a následne orestovanú cibuľu, nasekanú pažítku (mimo sezóny môže byť aj sušená, prípadne použijeme namiesto nej kôpor) a čierne korenie.
- 3
Nahrejeme si rúru na 180 stupňov. Pripravíme si dosku, posypeme trochou hrubej múky a cesto vyvaľkáme na približne 1 cm hrúbku. Cesto rozrežeme na 8 kúskov, na ktoré rozdelíme plnku, zabalíme a ukladáme do keramickej misy (potretej rastlinným tukom a vysypanej hrubou múkou), pričom okraje potierame olejom. Necháme ešte 15 minút odležať, potrieme žĺtkom, posypeme rascou a dáme do rúry.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu