Bryndzovníky fotorecept
Martin Šulc a Juraj Štefanka
z areálu U dobrého pastiera v Ružomberku, 24. mája 2019
z areálu U dobrého pastiera v Ružomberku, 24. mája 2019

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
porcií
40 minút
príprava
príprava
15 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 200 g |
|
| 300 g |
|
| 3 KL |
|
| 1/2 kocky |
|
| 200 ml |
|
| troška |
|
| 1 KL |
|
| 1 ks |
|
| 125 g rozpustený vychladnutý |
|
| 100 g uvarený postrúhaný |
|
| Plnka: | |
| 250 g |
|
| 130 g uvarený postrúhaný |
|
| 1 KL |
|
| 1 KL |
|
| 1 PL nasekaná |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, primiešame trošku cukru a necháme vykysnúť kvások.
-
2
Medzitým zmiešame hladkú a polohrubú múku, pridáme soľ, kypriaci prášok, postrúhaný uvarený zemiak, vajce, roztopený a vychladnutý tuk. Do zmesi prilejeme kvások a vypracujeme cesto.
-
3
Plnku pripravíme zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií.
- 4
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 5 mm.
- 5
Na plát cesta natrieme plnku a cesto zvinieme do rolády. Nožom krájame asi 2 cm hrubé kolieska, ktoré reznou stranou poukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech.
- 6
Necháme na plechu kysnúť zhruba 3/4 hodiny. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút.
Tiež koláče:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 4








Robím i ja, ale z lístkového cesta. Ak mám kúpený už rozvaľkaný plát, rozdelím ho pozdĺžne, vzniknú mi dva úzke, dlhé pláty, z nich robím minirolky. Plnka podobne - len nedávam pažítku, ale pridám údenú slaninku, nadrobučko nakrájanú rozmiešam do bryndze; (natenučko sa najlepšie krája po vybratí z mrazáku). Valček krájam asi na 13 mm kolieska (klasické "slimáky"). Po potretí vajíčkom na ozdobu posypem sezamom, pečiem na 200°C cca 15 min., každý podľa svojej rúry - do ružova. Sú "prudko" jedlé, prvé miznú z tácky. Sonulienka, Ty si ale "kuchárica" (vyšší stupeň od kuchárky) toto iste ovládaš; niekomu sa to však možno hodí. Koment pridávam, lebo toto je ozaj blesková mňamka. (Bleskovo pripravené, ale i zjedené.)