Slané bryndzové koláče
Slané bryndzové koláče

Bryndzovníky fotorecept

Martin Šulc a Juraj Štefanka
z areálu U dobrého pastiera v Ružomberku, 24. mája 2019
Bryndzovníky (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
300 g
3 KL
1/2 kocky
200 ml
troška
1 KL
1 ks
125 g rozpustený vychladnutý
100 g uvarený postrúhaný
Plnka:
250 g
130 g uvarený postrúhaný
1 KL
1 KL
1 PL nasekaná
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, primiešame trošku cukru a necháme vykysnúť kvások.

    Bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým zmiešame hladkú a polohrubú múku, pridáme soľ, kypriaci prášok, postrúhaný uvarený zemiak, vajce, roztopený a vychladnutý tuk. Do zmesi prilejeme kvások a vypracujeme cesto.

    Bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnku pripravíme zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií.

  4. 4

    Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 5 mm.

    Bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na plát cesta natrieme plnku a cesto zvinieme do rolády. Nožom krájame asi 2 cm hrubé kolieska, ktoré reznou stranou poukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech.

    Bryndzovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme na plechu kysnúť zhruba 3/4 hodiny. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút.

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu
@Sonulienka (26.5.2019 12:57)

Robím i ja, ale z lístkového cesta. Ak mám kúpený už rozvaľkaný plát, rozdelím ho pozdĺžne, vzniknú mi dva úzke, dlhé pláty, z nich robím minirolky. Plnka podobne - len nedávam pažítku, ale pridám údenú slaninku, nadrobučko nakrájanú rozmiešam do bryndze; (natenučko sa najlepšie krája po vybratí z mrazáku). Valček krájam asi na 13 mm kolieska (klasické "slimáky"). Po potretí vajíčkom na ozdobu posypem sezamom, pečiem na 200°C cca 15 min., každý podľa svojej rúry - do ružova. Sú "prudko" jedlé, prvé miznú z tácky. Sonulienka, Ty si ale "kuchárica" (vyšší stupeň od kuchárky) toto iste ovládaš; niekomu sa to však možno hodí. Koment pridávam, lebo toto je ozaj blesková mňamka. (Bleskovo pripravené, ale i zjedené.)

Pridaj komentár k receptu: