Brynzdová polievka

Bryndzová polievka alebo demikát

Autor receptu: mackaa

Viem, že sa tu už pár receptov na bryndzovú polievku nachádza, ale každý ju robí po svojom a určite nezaškodí si túto jednoduchú pochúťku pripomenúť.

Suroviny

Postup

  1. Túto polievku som si zamilovala už v časoch, kedy nám ju naša babka na dedine varievala ako deťom a zbožňujem ju dodnes. Najideálnejšie je robiť ju po bryndzových haluškách priamo vo vode, v ktorých sa varili halušky. Vtedy chytí polievka nezameniteľnú chuť aj konzistenciu, ale nezúfajte, je veľmi chutná aj bez tohto "vylepšováka".
  2. Na začiatok si očístíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Šupneme ich do hrnca spolu s očistenou cibuľou, ktorú necháme v celku a je na vás, či do čistej vody alebo vody po haluškách. Vodu môžeme jemne osoliť, ale radšej to nepreháňajme, nakoľko aj bryndza je slaná.
  3. Kým voda začne vrieť, urobíme si vlastnoručne mrveničku - cestovinu, ktorá podľa môjho názoru najviac pasuje k tejto polievke. Do nádoby vylejeme vajce a pridáme k nemu hrubú múku a štipku sódy bikarbóny. Z ingediencií vypracujeme hutné cesto a akonáhle začne voda vrieť, na strúhadle cesto strúhame priamo do polievky. Pokiaľ sa Vám nechce s mrveničkou hrať, je možné ju zakúpiť už hotovú, ale tu v Prahe je to dosť problém, preto si ju ja obvykle robím sama. Veľa času to fakt nezaberie...
  4. Keď sú zemiaky aj cestoviny mäkké, bryndzu si rozmiešame v nádobe spolu s naberačkou horúcej polievky, aby v nej neboli hrudky. Takto roztopenú bryndzu pridáme do polievky, už spoločne prevaríme len chvíľku (maximálne minútu) a vypneme zo sporáka. Nakoniec už len dochutíme soľou a môžeme podávať. Bryndzovke soľ prospieva, v našej rodine ju máme radi slanšiu, ale každý podľa gusta. Ja osobne tento demikát uprednostňujem vlažný, preto ho nechávam vychladnúť o čosi dlhšie ako štandardne iné jedlá.