Brokolica s vajíčkami

martinis - fotkamartinis, 27. januára 2013
Brokolica s vajíčkami
Foto: martinis

Chrumkavá brokolica opečená na vlastnoručne ochutenom cesnakovom oleji s miešanými vajíčkami so syrom.

1
porcia
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 ks
2 ks
2 PL
1 strúčik
30 g




Postup

  1. 1

    Kto má rád brokolicu aj praženicu, určite si príde na svoje. Toto jedlo chutí dokonca aj mojej mamke, ktorá varenú zeleninu veľmi nemusí, takže beriem to ako dvojnásobný úspech :) Skrátene - chutné a výživné raňajky za pár minút.

  2. 2

    Základom všetkého je brokolica. Umyjeme ju, z polovice odkrojíme ružičky a dáme na 8 minút variť do osolenej vody, potom scedíme.

  3. 3

    2 vajíčka v miske rozmiešame so soľou, mletým čiernym korením a najemno nastrúhaným tvrdým syrom.

  4. 4

    Čas na prípravu vlastnoručne ochuteného oleja - postup prípravy som našiel v jednej knihe a je to skutočne jednoduché ! :) Lyžicu olivového oleja (v tomto prípade aj viac :)) rozpálime na panici a potom pridáme očistený, ale len dlaňou či nožom roztlačený strúčik cesnaku (podľa možností by mal ostať v celku). Zopárkrát popritláčame lyžicou, aby pustil čo najviac šťavy a až je hnedý a olej vonia, vyberieme strúčik a vyhodíme ho.

  5. 5

    Na tomto oleji opekáme 5 minút brokolicu pokrájanú na menšie kúsky, aby absorbovala čo najviac tej skvelej cesnakovej chuti. Po 5 minútach ju presypeme na pripravený tanier.

  6. 6

    Na panvici, na ktorej sme opekali brokolicu opäť rozohrejeme lyžicu oleja a pridáme vajíčka. Miešame, kým nezískame redšiu praženicu, super je, že troška tej chuti sa prenesie aj sem :)

  7. 7

    Hotové vajíčka dáme na brokolicu, dozdobíme cherry paradajkami, obložíme rôznou zeleninou a chutí úplne geniálne s čerstvo upečenou, domácou ciabattou. Dobrú chuť :))

Diskusia k receptu

3sandra3
super večera, alebo aj obed,,,, rýchly a chutný ...vďaka za inšpiráciu
martinis
@3sandra3 : rado sa stalo, nie je zač ;) ak na toto jedlo dostaneš chuť, ak vieš, upeč si ciabattu alebo si ju kúp, naozaj doporučujem, výborne sa k tomu hodí ;)
frezia68
Dobre vymýšľaš a kombinuješ a iste vyskúšam,len brokolicu urobím na pare :-))) pridávaš dobré recepty.
frezia68
@martinis : nemám,ale dá sa na paráčiku(aj knedle,buchty na pare),ten je nerezový a vďačný :-))) už na nové a väčšie spotrebiče nemám miesto a ani by som pre dve osoby nevyužila.Ale varím šetriacu diétu(žiadne vyprážanie,opekanie)len na záver pridať maslo........Nuž pre jednu osobu sa asi neoplatí :-) uváž kúpu.
martinis
@frezia68 : ozaj, veď paráčik máme kdesi aj my, musím ho len pohľadať :) diétu nedržím, ale taktiež nevyprážam, nefritujem ani nepripravujem veľmi mastné jedlá, takže dosť využívam dusenie a varenie v pare by tiež nemuselo byť zlé. každopádne, ak nájdem paráčik, vyskúšam pomocou neho pripraviť nejakú zelelninu a uvidíme, pre jedného sa parný hrniec naozaj neoplatí kupovať. :O)
radost
@martinis i ja karfiol i brokolicu na pare sparím-nevarím vo vode-je to oveľa chutnejšie-tak len do polotvrda-či polomäkka..:-))dokonca muž skúsil robiť na pare aj zemiačky v šupke-aj tie sú lepšie a robíme už len tak...sme len dvaja-tak to množstvo na paráčiku stačí...ja nie som stúpenec kupovania množstva rôznych pomocníkov...rada robím jednoducho-spomínam na moju babku-čo jej stačilo...hlavne variť s láskou..:-))
a tú ty máš..:-))
monique
Robievam na obed, ale brokolicu nevarím, len obarím horúcou vodou, zachová si veľa vitamínov a potom ju viac nedusím na oleji ani nič, len nakrájam na malé kúsky a zmiešam s praženicou z 2 vajíčok (bez soli,korenia) je to výborné a odporúčam to vyskúšať aj s cottage cheese. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia