Brokolica s vajíčkami

Autor receptu: martinis

Chrumkavá brokolica opečená na vlastnoručne ochutenom cesnakovom oleji s miešanými vajíčkami so syrom.

1
porcia
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kto má rád brokolicu aj praženicu, určite si príde na svoje. Toto jedlo chutí dokonca aj mojej mamke, ktorá varenú zeleninu veľmi nemusí, takže beriem to ako dvojnásobný úspech :) Skrátene - chutné a výživné raňajky za pár minút.
  2. Základom všetkého je brokolica. Umyjeme ju, z polovice odkrojíme ružičky a dáme na 8 minút variť do osolenej vody, potom scedíme.
  3. 2 vajíčka v miske rozmiešame so soľou, mletým čiernym korením a najemno nastrúhaným tvrdým syrom.
  4. Čas na prípravu vlastnoručne ochuteného oleja - postup prípravy som našiel v jednej knihe a je to skutočne jednoduché ! :) Lyžicu olivového oleja (v tomto prípade aj viac :)) rozpálime na panici a potom pridáme očistený, ale len dlaňou či nožom roztlačený strúčik cesnaku (podľa možností by mal ostať v celku). Zopárkrát popritláčame lyžicou, aby pustil čo najviac šťavy a až je hnedý a olej vonia, vyberieme strúčik a vyhodíme ho.
  5. Na tomto oleji opekáme 5 minút brokolicu pokrájanú na menšie kúsky, aby absorbovala čo najviac tej skvelej cesnakovej chuti. Po 5 minútach ju presypeme na pripravený tanier.
  6. Na panvici, na ktorej sme opekali brokolicu opäť rozohrejeme lyžicu oleja a pridáme vajíčka. Miešame, kým nezískame redšiu praženicu, super je, že troška tej chuti sa prenesie aj sem :)
  7. Hotové vajíčka dáme na brokolicu, dozdobíme cherry paradajkami, obložíme rôznou zeleninou a chutí úplne geniálne s čerstvo upečenou, domácou ciabattou. Dobrú chuť :))