Bravčový bôčik
Bravčový bôčik

Bravčový bôčik s krémovou tarhoňou so zeleninou

Patrik Stupňan
šéfkuchár hotela Lesná v Starej Lesnej, 6. júna 2022
Bravčový bôčik s krémovou tarhoňou so zeleninou
Foto: Pravda - Ivan Majerský

V profesionálnych kuchyniach sa mäso pripravuje už takmer výlučne len metódou sous vide. V domácnostiach ho možno nahradiť pomalým dusením v uzavretej nádobe v rúre. Samozrejme, možno ho pripraviť aj tradične, len bude mať inú konzistenciu, nebude také mäkké a šťavnaté.

5
porcií

Suroviny

850 g
350 g
75 g
75 g
75 g (33 %)
150 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčový bôčik nakrájame na menšie kusy, osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Dáme buď do uzatvorenej nádoby do rúry pri 80 stupňoch dusiť na 72 hodín, alebo ho pripravíme sous vide. Čas prípravy je taký istý. Hotový bôčik je krásne mäkký a ešte keď je horúci, zaťažíme ho a necháme vychladnúť v chladničke 24 hodín. Po vychladnutí ho opečieme z každej strany dozlatista.

  2. 2

    Mrkvu očistíme a spolu s cuketou nakrájame na tenké 2 mm plátky. Potom všetko nakrájame na 2 mm rezance a nakoniec na malé 2 mm kocky.

  3. 3

    Tarhoňu dáme do hrnca s rozohriatym olejom, pražíme, kým chytí farbu. Zalejeme vriacou vodou, smotanou a dusíme domäkka. Hotovú tarhoňu zmiešame so zeleninou, sektom, ešte trochu podusíme a dochutíme. Servírujeme s bôčikom a s ľanovým čipsom.

  4. 4

    Ľanový čips pripravíme tak, že ľanové semienka zmiešame s trochou vody a necháme chvíľu napučať. Potom rozotrieme na plech so silikónovou podložkou alebo s papierom na pečenie a upečieme dochrumkava. Že je čips hotový, zistíme podľa toho, že sa neohýba, ale láme.

Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu

chemik
Lněný čips vypadá na fotce velmi atraktivně, ale dovoluji si připomenout, že lněné semínko, konzumované v pokrmech bez předchozího podrcení, prochází zažívacím traktem téměř beze změny a cenný lněný olej se tak nevyužije.
evusik
Pekný recept len ten čas mi príde divný. 72 hod. to sú 3 dni. Piecť 850g mäsa 3 dni, no neviem. Alebo sa mýlim?

Zaujímavé video z archívu TV Varecha