Bravčové výpečky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 24. novembra 2014
Bravčové výpečky (fotorecept)
Foto: evusik

Bravčové výpečky pripravujem veľmi rada pretože je to variabilné jedlo... výpečky sa môžu podávať len tak s chlebom, so zemiakmi, s kapustou a knedľou, so špenátom, s tekvicovým pyré... vymyslieť si môžete čo len chcete, základ je príprava mäsa a príloha už podľa chuti... ponúkam vám postup ako robím výpečky ja...

6
porcií
15 minút
príprava
100 minút
na 160 °C

Suroviny

1000 g
4-5 ks väčšia
5-6 strúčikov
1 PL
2 dl
Ostatné:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčové výpečky môžete robiť z krkovičky, plecka aj bôčika, najlepšie je ale použiť tzv. orez. Ak niekde uvidíte napísané "Bravčová krkovička, kú" tak to "kú" znamená kuchynská úpava, čiže mäso už je orezané a zbavené nežiadúcich kúskov... aj doma si upravujeme mäso tak aby nám ostalo pekné mäso na rezne a ostatné je orez... ja si takýto orez, ak treba narežem na väčšie kocky a dám do mrazáka, postupne tam pridávam orez z plecka, bôčika... mám tri sáčky v mrazáku, do jedného dávam orez na výpečky, do druhého orez na pomletie do fašírok a do tretieho orez a kosti na kapustnicu... samozrejme ten najkrajší orez ide na výpečky... na výpečky je lepšie mäso prerastené aby bolo čo vypekať...

    Bravčové výpečky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    tak poďme variť: mäso nakrájané na väčšie kúsky dáme do pekáča, ktorý sme potreli masťou (olejom), omastku dáme podľa toho aké mastné je mäso, osolíme, okoreníme, premiešame a dáme do rozpálenej rúry asi na 10 minút... zatiaľ si nakrájame veľa cibule a nasekáme veľa cesnaku

    Bravčové výpečky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    opečené mäso vyberieme z rúry, podlejeme trochou vody, pridáme veľkú lyžicu horčice, cibuľu a cesnak

    Bravčové výpečky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    premiešame, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 160°C na 1,5 hodiny podľa množstva mäsa... ja to po jednej hodine vždy kuknem... keď je mäso hotové, nechá sa ešte asi 30 minút odokryté zapiecť pri teplote 200°C, respektíve vydusiť... takto pripravené mäso sa môže ihneď podávať so zemiakmi, zeleninou, u nás k tomu robím špenát a zemiakovú kašu, ale dajú sa robiť rôzne obmeny, s dusenou kapustou, knedľou...

    Bravčové výpečky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ja som ale včera po zhruba 1 hodine pridala k mäsu šampiňóny, zbytok slaniny čo som mala v chladničke a očistené zemiaky, zakryté som piekla ešte 30 minút... to moje mäso pustilo dosť veľa šťavy ale to je individuálne, záleží od použitého mäsa... nie je to na závadu, pretože pri zapekaní sa šťava vydusí

    Bravčové výpečky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom som odokryla, zvýšila teplotu na 200°C a piekla asi 20 minút, zemiaky sa zapiekli a šťava z mäsa vydusila tak akurát...

    Bravčové výpečky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a môžeme servírovať... u nás s uhorkovým šalátom, taká klasika :-)

    Bravčové výpečky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    no a aká by to bola nedeľa bez poobedňajšej kávičky a koláčika... u nás zákusky nepečieme, tak len taká skoro nepečená dobrota ktorú voláme Piškótový jablčník, určite to poznáte, udusené jablká zahustené pudingom, prekladané piškótami...

    Bravčové výpečky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

40 komentárov k receptu
@frezia keď som išla uverejniť tento recept tak som si najskôr pozrela, že či tu už taký recept je, našla som 4 a každý iný... aj som bola prekvapená, že tak málo... budem rada ak vyskúšaš, s kapustou robím aj ja ale s červeným vínom som ešte neskúšala a môže to byť dobré...
Také sme robievali s čerstvého mäsa, keď sa zabilo prasiatko :) Prvé jedlo, čo sa z nového mäsa spravilo... Normálne som zostal hladný, keď som zbadal foto :)
bravčové výpečky zbožňujem v akejkoľvek podobe, práve som sa rozhodla, že si idem na ne zriadiť novú kolonku v KK, spolu s s nádherne vypečenými bôčikmi. Pekne @evusik , ako vždy :-)
Evusik, skutocne si potesila moje oci, prebrali sa aj slintacie potvory a ostava uz len pohladat vhodne masko a ide sa na to. Skusim to v rimskom pekaci. Vdaka za inspirativny recept
@evusik : Tie výpečky vyzerajú veľmi chutne.Pripomenula si mi dávno minulé služobné cesty,keď v terajšom Zlíne sme si ich v priebehu týždňa aspoň 2X museli vychutnať na obed,či večeru.Veľmi chutne vedeli pripraviť upečené do zlato-hneda s kapustou a knedlíkom.Ale tie Tvoje by som aj teraz,na raňajky :-)))
milí varecháči teší ma, že sa vám recept páči a ešte viac ma poteší ak vás bude aj inšpirovať...
toto je také gruntovné jedlo, keď spravím plný pekáč výpečkov a donesiem na chalupu idú sa všetci zblázniť a potom vychladnutý výpek s cibuľou vyjedať len tak s chlebom jáj to je dobrota... tak nech nám tom všetkým varí a aj chutí .-)
@medulienka122 osobne si myslím, že toto jedlo vymysleli krčmári... kedysi sa v krčmách/v pohostinstvách ozaj dobre varilo... a keď pre taký autobusový zájazd družstevníkov smažili šnicle, nejaké odrezky mäsa im zostali... tak čo s nimi? vymysleli výpečky :-) a dobre urobili...
Prudko jedlý recept , u nás sa to robievalo bežne , ale najviac sa mi páči tak krásne slovensky znejúci názov „výpečky“. Mám svoje roky ale počujem ho prvýkrát a už len za to máš u mňa 10 bodov
@boxik aj mne sa ten názov páči, presne vystihuje podstatu tohto jedla...
@tatranocka máš pravdu, moravský vrabec so špenátom a zemiakovou knedľou, tiež robievam ale bez tej knedle len so zemiakmi... ale aj tak tomu hovoríme výpečky :-)
Ale si mi narobila chute. Jedlo vyzerá výborne. Dávno som ich nerobila, recept mám uverejnený, no ich robím trochu inak. Tvoj recept si ukladám do kk. Vďaka za pripomenutie.
@kimlo @renulienka máte pravdu s tým zaváraním, kedysi som robievala ale mi sme vtedy nedávali cibuľu...
@zdenka1009 ďakujem, toto jedlo sa perfektne hodí do takéhoto uzimračeného počasia :-)
@babkamt priznám sa, že som hľadala výpečky na Vareche ale od teba som nenašla, ak sa ti bude chcieť pridaj link, rada sa pozriem :-)

milá @evusik , dnes boli u nás na obed výpečky podľa Teba /okrem rasce, priznávam/ a pochutili sme si. Použila som krkovičku aj pliecko, zemiaková kaša ako príloha. Nenáročný rcp, čo sa týka roboty mi prišiel vhod, dospávali sme dcérinu stužkovú :)
@luss44 mohla by si si podať ruku s mojou dcérou ani tá nemusí rascu, ona ju aj z chleba vyberá :-( takže chápem... ináč presne ako píšeš je to recept nenáročný na čas a som rada, že ti prišiel vhod... veď taká stužková je riadny stres ale aj krásna udalosť :-)

Pridaj komentár k receptu: