Bravčové výpečky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Bravčové výpečky pripravujem veľmi rada pretože je to variabilné jedlo... výpečky sa môžu podávať len tak s chlebom, so zemiakmi, s kapustou a knedľou, so špenátom, s tekvicovým pyré... vymyslieť si môžete čo len chcete, základ je príprava mäsa a príloha už podľa chuti... ponúkam vám postup ako robím výpečky ja...

6
porcií
15 minút
príprava
100 minút
na 160 °C

Postup

  1. Bravčové výpečky môžete robiť z krkovičky, plecka aj bôčika, najlepšie je ale použiť tzv. orez. Ak niekde uvidíte napísané "Bravčová krkovička, kú" tak to "kú" znamená kuchynská úpava, čiže mäso už je orezané a zbavené nežiadúcich kúskov... aj doma si upravujeme mäso tak aby nám ostalo pekné mäso na rezne a ostatné je orez... ja si takýto orez, ak treba narežem na väčšie kocky a dám do mrazáka, postupne tam pridávam orez z plecka, bôčika... mám tri sáčky v mrazáku, do jedného dávam orez na výpečky, do druhého orez na pomletie do fašírok a do tretieho orez a kosti na kapustnicu... samozrejme ten najkrajší orez ide na výpečky... na výpečky je lepšie mäso prerastené aby bolo čo vypekať...
  2. tak poďme variť: mäso nakrájané na väčšie kúsky dáme do pekáča, ktorý sme potreli masťou (olejom), omastku dáme podľa toho aké mastné je mäso, osolíme, okoreníme, premiešame a dáme do rozpálenej rúry asi na 10 minút... zatiaľ si nakrájame veľa cibule a nasekáme veľa cesnaku
  3. opečené mäso vyberieme z rúry, podlejeme trochou vody, pridáme veľkú lyžicu horčice, cibuľu a cesnak
  4. premiešame, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 160°C na 1,5 hodiny podľa množstva mäsa... ja to po jednej hodine vždy kuknem... keď je mäso hotové, nechá sa ešte asi 30 minút odokryté zapiecť pri teplote 200°C, respektíve vydusiť... takto pripravené mäso sa môže ihneď podávať so zemiakmi, zeleninou, u nás k tomu robím špenát a zemiakovú kašu, ale dajú sa robiť rôzne obmeny, s dusenou kapustou, knedľou...
  5. ja som ale včera po zhruba 1 hodine pridala k mäsu šampiňóny, zbytok slaniny čo som mala v chladničke a očistené zemiaky, zakryté som piekla ešte 30 minút... to moje mäso pustilo dosť veľa šťavy ale to je individuálne, záleží od použitého mäsa... nie je to na závadu, pretože pri zapekaní sa šťava vydusí
  6. potom som odokryla, zvýšila teplotu na 200°C a piekla asi 20 minút, zemiaky sa zapiekli a šťava z mäsa vydusila tak akurát...
  7. a môžeme servírovať... u nás s uhorkovým šalátom, taká klasika :-)
  8. no a aká by to bola nedeľa bez poobedňajšej kávičky a koláčika... u nás zákusky nepečieme, tak len taká skoro nepečená dobrota ktorú voláme Piškótový jablčník, určite to poznáte, udusené jablká zahustené pudingom, prekladané piškótami...