Foto: evusik
Počas tejto upršanej nedele som mala v pláne rýchly obed a potom zaliezť pod deku a konečne dočítať rozčítanú knižku... manžel si ale rozkázal Zobraziť celý popisPočas tejto upršanej nedele som mala v pláne rýchly obed a potom zaliezť pod deku a konečne dočítať rozčítanú knižku... manžel si ale rozkázal zemiakové placky a mäsové soté... predstava, že budem hodinu stáť pri šporáku a smažiť placky ma nelákala ani trochu tak vznikol tento kompromis... ani soté, ani placky, ale pochutili sme si obaja...
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
mäso nakrájame na tenké rezance a pridáme olej, sójovú omáčku, feferónku, za malú lyžičku nastrúhaného zázvoru a cesnak nakrájaný na drobno, dobre zamiešame, dáme do uzatvárateľnej nádoby a šupneme do chladničky
-
2
Mrkvu, pór a zázvor nakrájame na tenučké pásiky, šampiňóny na plátky.
-
3
Panvicu alebo wok necháme prudko rozpáliť, pridáme mäso a dobre ho poopekáme zo všetkých strán, ale iba krátko, tak päť minút až zbelie, pridáme sezamové semienka, opečieme a mäso odložíme bokom.
-
4
Na rozpálenej panvici opražíme zeleninu pekne do chrumkava, zase len nejakých päť minút, vrátime naspäť mäso, dobre premiešame, ochutnáme a ak treba dochutíme korením a máme hotovo.
-
5
Zemiakové rösti - je to taká jednoduchšia verzia našich zemiakových placiek, pre mňa ale oveľa ľahšie stráviteľnejšia. Očistené zemiaky nastrúhame na najväčšom strúhadle, alebo julien... osolíme, okoreníme rascou, drvenou alebo celou ako kto má rád a môžeme vysmážať...
-
6
na rozpálenú panvicu s trochou oleja kladieme kôpky, lyžicou ich roztlačíme a opražíme z oboch strán... kto chce môže pridať do zemiakov aj pretlačený cesnak, ja som teraz nedávala, pretože mäso bolo celkom dosť ostré...
-
7
vypražené rosty kladieme na papierové obrúsky aby sme odsali prebytočný tuk
-
8
mäso môžeme podávať aj s ryžou, varenými alebo pečenými zemiakmi, ako má kto rád... ja napríklad mám rada toto jedlo len tak samotné, bez prílohy... stačí mi mäso a zelenina
-
9
na rösti existuje veľké množstvo receptov, robia sa zo surových ale aj uvarených zemiakov, alebo zo zemiakov ktoré vám zostali od včera... s vajíčkom, bez vajíčka, s cesnakom, bez cesnaku... pečú sa malé a tenké placky, alebo veľké, na celú panvicu a aj patrične hrubé až niekoľko centimetrov, tie sa potom krájajú na trojuholníčky, do týchto veľkých sa pridáva aj klobása na drobno pokrájaná a je to skôr taký koláč... podávajú sa ako príloha k mäsu, ale aj na raňajky s volským okom... mne ale najviac chutia takéto celkom jednoduché rösti len so soľou a kmínom...
len oprav "rösty " na "rösti", chybička sa vlúdila iste nedopatrním.
@evusik , veru, veľkú pravdu máš :D
inak nie je mi známe, že by som tebe čokoľvek pod tvojimi receptami komentovala, ja ich neotváram, komentáre k nim nečítam :-)
@pusta fakt sa čudujem, že sa montuješ, veď čítať moje recepty je pod tvoju úroveň ako si sama už mnohokrát povedala, ale nech, ďakujem za pravopisnú vsuvku a tým končím a k tomuto sa už vyjadrovať nebudem.
@paploska čo sa týka doby varenia dala som 30 minút... občas fakt neviem čo tam mám napísať pretože mala som dilemu napísať len čas prípravy mäsa alebo aj prílohy? tak som to dala všetko aj keď mäso sa robilo 10 minút a placky som vyprážala asi 20 minút, ale robila som to samozrejme naraz takže čistý čas 20 minút... niekedy mám s odhadom času problém, lebo aj keď popri varení fotím tak mi to trvá dlhšie, určite sa to dá stihnúť aj rýchlejšie, ale každý sa v kuchyni ináč zvŕta :)
@evusik , nepáči sa, že oceňujem dobré? ok.
nemám tu žiaden recept na pečienku a ked už, tak "pečeň, nie?zase slovíškárenie? ako chceš v názve receptu mám malé "b" a v ingredienciách je názov slaniny s veľkým "B"
nemám tu žiaden recept na pečienku a ked už, tak "pečeň, nie?zase slovííčkárenie? ako chceš v názve receptu mám malé "b" a v ingredienciách je názov slaniny s veľkým "B"
čienka&s=exact&c=cfcc&d=kssj4&d=psp&d=scs&d=sss&d=peciar&d=hssjV&d=bernolak&d=obce&d=priezviska&d=un&ie=utf-8&oe=utf-8 . nemienim zneuzivat svoje znalosti ako zbran, pochybila som uz pri tejto obhajobe evusik, nemala som. Ale mozno ta moja zmienka na cas zamestna, mas to vsade.
p. na slaninke;
pečeňový, pečienkový príd.: p-ňová paštéta;
pečienočka2 -y -čiek ž. zdrob.
okrem toho u mňa si všimneš vždy, u iných blahosklonne prehliadaš, je tak?
vôbec mi nešlo o tvoju obľúbenú varecháčku, nič zlé som nepovedala, to hádam uznáš. no, ale pokiaľ ešte nie je kodifikované, zatiaľ to nové ešte neplatí, neboj viem aj ja, že vzor dub je jeden zo vzorov pre mužský rod a kosť zase pre ženský rod. nemaj ma za hlúpu.
tiež si myslm, že stačilo. nič v zlom.
... a až taká dobrá zase nie som :-) zeleninu na julienne som krájala na stroji je odfotený na obr.č.5 tiež som s ním strúhala zemiaky... je to výborná pomôcka s rôznymi nádstavcami... ináč je zaujímavé, že keď nakrájate zeleninu na tenučké pásiky a druhý krát nakrájate trebárs na kolieska, získate dve rozdielne jedlá, dokonca aj chuťovo... možno je to tým, že čím na tenšie je zelenina nakrájaná tým kratšie sa pripravuje a zvýrazní sa tak jej prirodzená chuť...
ďakujem všetkým za nakuknutie :-)
som rada, že si mi to vysvetlila.
dakujem.-