Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. februára 2014
Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept)
Foto: pusta

Kúpila som medailonky z bravčového stehna z malého orecha a pripravila som ich na dubákoch, slaninke a šľahačke. Ide o veľmi jednoduché, jemné chutné a voňavé jedlo. Kuchyňa nádherne voňala po dubákoch a cesnaku a údenej slaninke, ktorých chuť prevzalo i mäsíčko, ktoré bolo ešte zjemnené šľahačkou..

3
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

6 ks
1 ks
1 veľký strúčik
1 veľká hrsť
50 g
200 ml
3 PL
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som namočila dubáky do teplej vody na 30 minút.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bravčové medailonky som umyla, osušila, nevyklepávala som ich, len trocha roztlačila rukou,...

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením a nechala chvíľu odpočinúť..

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V rozpálenom oleji som ich prudko opiekla, aby sa zatiahli z jednej strany - asi 3 - 4 minúty a...

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...rovnako aj z druhej strany, kým neboli na povrchu troška do červeno-hneda, do mäska som nepichala vidličkou, aby nevytiekla šťava a zostalo pekne šťavnaté, lebo oriešok zo stehna je suchšie mäso. Obracala som drevenou špachtľou a vybrala som ich po opečení na tanier.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do výpeku som dala cibuľu, restovala som ju takmer do hneda, potom som ju podliala trochou horúcej vody a za stáleho miešania som odvarila chutný mäsový výpek, vydusila opäť až na tuk. Tento postup som opakovala celkom 3x za sebou, podobne ako pri príprave perkeltu, lebo cibuľa sa rozpadne a ochutí i zahustí výslednú šťavu, nepoužívam na zahustenie žiadnu múku a ani nič iné.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som prúžky domácej údenej slaniny a nechala som ju pustiť tuk, ktorý dodá jedlu príjemnú údenú chuť.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do cibuľovo-slaninového základu som vložila opečené medailonky, podliala som trochou horúcej vody asi do ich výšky a prikryté som ich dusila na strednom plameni za občasného podlievania vodou a premiešania - asi 30 minút.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a všetko spolu som dusila asi 15 minút prikryté pokrievkou, kým mäsko nebolo mäkkučké a dubáky uvarené.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som šľahačkovú smotanu, nechala som len prevrieť a vypla som plameň.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na záver som pridala prelisovaný cesnak, premiešala a prikryté som nechala chvíľu odstáť, aby celé jedlo krásne prevoňal.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávala som horúce so zemiakovou kašou, na osobu som dala 2 medailonky a podliala jemnou smotanovou omáčkou, ktorá mala chuť dubákov, údenej slaninky a bola prevoňaná cesnakom. Mäsíčko je šťavnaté a mäkkučké ako masielko, prevzalo chuť korenín a použitých ingrediencií, ide o veľmi chutné, jemné a voňavé jedlo,nenáročné na prípravu. Odporúčam vyskúšať - dobrú chuť prajem.

    Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Dubákové papaníčko, tak to ano, nemala som ich ani nepamätám... Tá vôňa musela byť bombastická. Škoda, že ju neprenášajú elektróny.
Tak toto by mi veľmi chutilo milá @pusta , jemná voňavá omáčka, krehké mäsko... vieš Ty veru čo je fajné, krásne si to skombinovala... chválim 5* :)
@pusta
Tak, toto je posledné jedlo, ktoré mi chýbalo ku šťastiu. Jedálniček na budúci týždeň som týmto uzavrel. Kombináciu mäska a smotany v akejkoľvek podobe, môžem aj 10 dní do týždňa. Ja si síce vymením zemiaky za niečo iné, ale to podstatné mi z tohto rcp. zostane. Pekný recept.
@nonna , ani mi nemluv - tá nádherná vôňa dubákov zaplnila celý byt a dráždila všetky zmysly.
hádam aj tebe sa pošťastí dostať sa k dubákom.
no škoda, že neprenášajú ešte toto aj elektrony.
srdečne ti dakujem.
@eviana milá, verím, že toto by ti chutilo, jemná voňavá omáčka, krehké mäsko, no ak máš dobré a kvalitné suroviny, niet čo pokaziť, to môže byť len vynikajúce :-)
dakujem za krásne uznanie a 5****
@yogicek , spokojne vymeň zemiaky za iné, čo chutí tebe.
tak málo ti stačí ku šťastiu, ale často to býva práve takéto. tiež môžeme takéto voňavé s dubákmi, smotanou a mäskom.
som rada, že si zaradil do svojho jedálneho lístka, ktorý si budúci týždeň týmto jedlom uzavrel a teší ma, že môj recept považuješ za pekný a hoden nasledovania.
dakujem za uznanie.
Pusta tvoje recepty sú jednička a platí to aj o tomto. Zaujímavé je a ty si dôkaz , že na to aby človek uvaril perfektné jedlo netreba žiadne exotické ingrediencie pri ktorých človek potrebuje náučný slovník , ale si vystačíš s poctivými a rokmi vyskúšanými surovinami čo poznali a používali už naše babičky či mamky.
@boxik , áno, aby človek uvaril perfektné jedlo, môže bohate vystačiť s domácimi surovinami, najlepšie regionálnymi, poctivými a rokmi vyskúšanými už našimi babičkami a mamkami, svätú pravdu máš :-)
to, že považuješ moje recepty za jedničku, je pre mňa poklona a veľká česť, ktorá ma nesmierne teší, ale predovšetkým zaväzuje :-)
dakujem ti za tak vysoké uznanie a zhodnotenie mojej práce.

Pridaj komentár k receptu: