Bravčové medailónky z bravčového stehna na údenej slaninke, cesnaku dubákoch a šľahačke (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kúpila som medailonky z bravčového stehna z malého orecha a pripravila som ich na dubákoch, slaninke a šľahačke. Ide o veľmi jednoduché, jemné chutné a voňavé jedlo. Kuchyňa nádherne voňala po dubákoch a cesnaku a údenej slaninke, ktorých chuť prevzalo i mäsíčko, ktoré bolo ešte zjemnené šľahačkou..

3
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 80 - 90 °C

Postup

  1. Najprv som namočila dubáky do teplej vody na 30 minút.
  2. Bravčové medailonky som umyla, osušila, nevyklepávala som ich, len trocha roztlačila rukou,...
  3. ...osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením a nechala chvíľu odpočinúť..
  4. V rozpálenom oleji som ich prudko opiekla, aby sa zatiahli z jednej strany - asi 3 - 4 minúty a...
  5. ...rovnako aj z druhej strany, kým neboli na povrchu troška do červeno-hneda, do mäska som nepichala vidličkou, aby nevytiekla šťava a zostalo pekne šťavnaté, lebo oriešok zo stehna je suchšie mäso. Obracala som drevenou špachtľou a vybrala som ich po opečení na tanier.
  6. Do výpeku som dala cibuľu, restovala som ju takmer do hneda, potom som ju podliala trochou horúcej vody a za stáleho miešania som odvarila chutný mäsový výpek, vydusila opäť až na tuk. Tento postup som opakovala celkom 3x za sebou, podobne ako pri príprave perkeltu, lebo cibuľa sa rozpadne a ochutí i zahustí výslednú šťavu, nepoužívam na zahustenie žiadnu múku a ani nič iné.
  7. Pridala som prúžky domácej údenej slaniny a nechala som ju pustiť tuk, ktorý dodá jedlu príjemnú údenú chuť.
  8. Do cibuľovo-slaninového základu som vložila opečené medailonky, podliala som trochou horúcej vody asi do ich výšky a prikryté som ich dusila na strednom plameni za občasného podlievania vodou a premiešania - asi 30 minút.
  9. Pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a všetko spolu som dusila asi 15 minút prikryté pokrievkou, kým mäsko nebolo mäkkučké a dubáky uvarené.
  10. Pridala som šľahačkovú smotanu, nechala som len prevrieť a vypla som plameň.
  11. Na záver som pridala prelisovaný cesnak, premiešala a prikryté som nechala chvíľu odstáť, aby celé jedlo krásne prevoňal.
  12. Podávala som horúce so zemiakovou kašou, na osobu som dala 2 medailonky a podliala jemnou smotanovou omáčkou, ktorá mala chuť dubákov, údenej slaninky a bola prevoňaná cesnakom. Mäsíčko je šťavnaté a mäkkučké ako masielko, prevzalo chuť korenín a použitých ingrediencií, ide o veľmi chutné, jemné a voňavé jedlo,nenáročné na prípravu. Odporúčam vyskúšať - dobrú chuť prajem.