Dusené bravčové mäso

Bravčové Lilly plátky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dnes som varil na počesť mojej vnučky.* Úspešne ukončila šesť ročnú „drinu“ na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Promócie boli pre nás naozaj ďaleko, ale oslávili sme ich tu s jej obľúbenými bravčovými rezníkmi. Podával som ich s pečeným ružičkovým kelom a pečenými zemiakmi. Spolu s bratom Samkom, dvojčaťom od skorého detstva miluje aj dedkovu milliovú polievku a tzv. francúzske zemiaky (kvôli nim som vstával o piatej ráno, upečené som schoval do „tajného úkrytu“ a „bľižňaci“ ich objavovali).

2-4
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Jednoduché zloženie... Prípravu som začal ráno namočením sušených hríbov do vlažnej vody, naklepaním po okrajoch narezaných plátkov, ktoré som po obidvoch stranách posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb. Tip: ak mám čas a chuť večer ich zalejem coca colou a do rána uložím do chladničky; ráno „colu“ zlejem.
  2. Plátky mäsa opečiem na olivovom oleji à 5-7 minút, obojstranne do červeno hneda. Opečené odložím medzi dvomi taniermi do rúry.
  3. Vo výpeku spením pokrájanú šalotku a pór, pridám lyžičku – dve masla.
  4. Medzičas využijem na olúpanie, umytie zemiakov, ich pokrájanie na „klinky“, posypanie soľou, korením 4 farieb a celou rascou.
  5. Podobne pripravím ružičkový kel. Oboje som piekol na 180 ºC, než sa mäso udusilo.
  6. Podusený šalotkovo-pórový základ zasypem pretlačenými strúčikmi cesnaku a koreninami (soľ, čerstvo mleté korenie štyroch farieb, mletá sladká údená paprika a „Nahrin“ korenie na bravčové mäso),
  7. zalejem hríbami aj s vodou, podľa potreby dolejem vývar, alebo vodu a po privedení do varu vsypem jedlú sódu bikarbónu („finta“ našich Mamičiek presladkých, B. P.), aby plátky mäsa,
  8. po vložení boli skôr udusené domäkka, trvá to necelú hodinku aj s 2-3 otočením.
  9. Hotovo! Rozložené na taniere, so zemiakovou kelovou prílohou, posypané pokrájanou petržlenovou vňaťou, naozaj chutili!
  10. Moje vnúčence * 25!