Dusené bravčové mäso
Bravčové Lilly plátky (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Dnes som varil na počesť mojej vnučky.* Úspešne ukončila šesť ročnú „drinu“ na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Promócie
boli pre nás naozaj ďaleko, ale oslávili sme ich tu s jej obľúbenými bravčovými rezníkmi. Podával som ich s pečeným ružičkovým
kelom a pečenými zemiakmi. Spolu s bratom Samkom, dvojčaťom od skorého detstva miluje aj dedkovu milliovú polievku a tzv.
francúzske zemiaky (kvôli nim som vstával o piatej ráno, upečené som schoval do „tajného úkrytu“ a „bľižňaci“ ich objavovali).
2-4 porcie |
30 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Jednoduché zloženie... Prípravu som začal ráno namočením sušených hríbov do vlažnej vody, naklepaním po okrajoch narezaných plátkov, ktoré som po obidvoch stranách posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb. Tip: ak mám čas a chuť večer ich zalejem coca colou a do rána uložím do chladničky; ráno „colu“ zlejem.
- Plátky mäsa opečiem na olivovom oleji à 5-7 minút, obojstranne do červeno hneda. Opečené odložím medzi dvomi taniermi do rúry.
- Vo výpeku spením pokrájanú šalotku a pór, pridám lyžičku – dve masla.
- Medzičas využijem na olúpanie, umytie zemiakov, ich pokrájanie na „klinky“, posypanie soľou, korením 4 farieb a celou rascou.
- Podobne pripravím ružičkový kel. Oboje som piekol na 180 ºC, než sa mäso udusilo.
- Podusený šalotkovo-pórový základ zasypem pretlačenými strúčikmi cesnaku a koreninami (soľ, čerstvo mleté korenie štyroch farieb, mletá sladká údená paprika a „Nahrin“ korenie na bravčové mäso),
- zalejem hríbami aj s vodou, podľa potreby dolejem vývar, alebo vodu a po privedení do varu vsypem jedlú sódu bikarbónu („finta“ našich Mamičiek presladkých, B. P.), aby plátky mäsa,
- po vložení boli skôr udusené domäkka, trvá to necelú hodinku aj s 2-3 otočením.
- Hotovo! Rozložené na taniere, so zemiakovou kelovou prílohou, posypané pokrájanou petržlenovou vňaťou, naozaj chutili!
- Moje vnúčence * 25!