Bravčová panenka s dubákovým rizotom

Andrej Zedníček
šéfkuchár reštaurácie Rhapsody v bratislavskom Tulip House, 6. mája 2011
Bravčová panenka s dubákovým rizotom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Metóda „sous vide“ - čiže varenie vo vákuu v hermeticky uzavretých plastových vrecúškach pri nízkych teplotách počas dlhej doby - pochádza z Francúzska. Mäsové špeciality Zobraziť celý popisMetóda „sous vide“ - čiže varenie vo vákuu v hermeticky uzavretých plastových vrecúškach pri nízkych teplotách počas dlhej doby - pochádza z Francúzska. Mäsové špeciality pripravené metódou sous vide chutia skvele, sú šťavnaté a mäkké ako maslo. Takto pripravené potraviny nestrácajú na hmotnosti, zostávajú krehké a šťavnaté a farba a aróma sa ešte zvýraznia.

4
porcie

Suroviny

600 g
200 g
10 g
10 g
100 g
10 g
20 g
Rizoto:
200 g
100 g
100 g
100 g
200 g
100 g
1 ks
1 ks
 do mäsovej šťavy
 na fritovanie




Postup

  1. 1

    Z hrušky, cesnaku, sójovej omáčky, červeného vína, zázvoru a hnedého cukru pripravíme marinádu, ktorú spolu s panenkou zavakujeme do vrecúšok. Tie vložíme na 68 °C do prístroja sous vide na asi 16 minút, potom vyberieme a šťavu zlejeme na panvicu, kde ju redukujeme a ku koncu pridáme maslo. Panenku sprudka ogrilujeme na panvici a jemne posolíme.

  2. 2

    Na masle zarestujeme ryžu, zalejeme vínom a vývarom a povaríme domäkka. Na druhej panvici zarestujeme šalotku a pridáme pokrájané dubáky, ktoré zalejeme šľahačkou, povaríme a zmiešame s uvarenou ryžou, dosolíme a okoreníme.

  3. 3

    Petržlen povaríme v rozmixovanej repe s 1 dcl vody asi 1 minútu, necháme odstáť aspoň 10 minút v šťave, potom osušíme a pomaly fritujeme v oleji.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia