Bravčová panenka s dubákovým rizotom
Autor receptu: redakcia
Metóda „sous vide“ - čiže varenie vo vákuu v hermeticky uzavretých plastových vrecúškach pri nízkych
teplotách počas dlhej doby - pochádza z Francúzska. Mäsové špeciality pripravené metódou sous vide chutia skvele, sú šťavnaté a mäkké ako maslo. Takto pripravené potraviny nestrácajú na hmotnosti, zostávajú krehké a šťavnaté a farba a aróma sa ešte zvýraznia.
Postup
- Z hrušky, cesnaku, sójovej omáčky, červeného vína, zázvoru a hnedého cukru pripravíme marinádu, ktorú spolu s panenkou zavakujeme do vrecúšok. Tie vložíme na 68 °C do prístroja sous vide na asi 16 minút,
potom vyberieme a šťavu zlejeme na panvicu, kde ju redukujeme a ku koncu pridáme maslo. Panenku sprudka ogrilujeme na panvici a jemne posolíme.
- Na masle zarestujeme ryžu, zalejeme vínom a vývarom a povaríme domäkka. Na druhej panvici zarestujeme šalotku a pridáme pokrájané dubáky, ktoré zalejeme šľahačkou, povaríme a zmiešame s uvarenou ryžou, dosolíme a okoreníme.
- Petržlen povaríme v rozmixovanej repe s 1 dcl vody asi 1 minútu, necháme odstáť aspoň 10 minút v šťave, potom osušíme a pomaly fritujeme v oleji.