Foto: cesminaz
Jednoduché a chutné :-)
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
3,25 - 3,5 dcl |
|
1 ČL |
|
Zálievka: | |
300 g |
|
1 ks |
|
3/4 dcl |
|
0,5 dcl |
|
0,5 ČL |
|
Plnka: | |
300 g |
|
1 - 2 ks |
|
1 zväzok |
|
Okrem toho: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
V jednej miske premiesame lyzicou muku a sol. Potom pridame vodu a vypracujeme polotuhe cesto. Ja som dala dokopy cca 3,25 dl vody. Najprv dajte len 3 dl a potom len potroske pridavat podla potreby. Polotuhe cesto posypeme mukou a este ho vymiesime do bochnika. Zakryjeme utierkou a nechame odstat 20 minut...
-
2
Zatial si pripravime nasu plnku. Nakrajame si nadrobno petrzlenovu vnat a na malicke kocky cibulu. Dalej cca 300 g syru, ja tu mam turecky kremovy syr, ale mozte dat aj balkansky, celkom podla chuti :-) Dalej si urobime zalievku, cim budeme kazde cesto zvlast polievat. Do misky dame biely jogurt cca 300 g ,1 cele vajce 0,5 dl oleja, mlieko cca 1 dl a trocha soli. Dobre rozslahame a dame bokom..
-
3
Po 20-tich minutach na pomucenej doske urobime z cesta valec. Rozdelime ho na 9 - 10 rovnakych kuskov, ktore vymiesime po jednom do bochnika .S cestom pracujeme uzaj dalej. Bochnik poriadne pomucime, roztapkame a pomocou muky ho vyvalkame na hrubku 1mm. Ja som posypala jeden obrus mukou a vyvalkala si najprv vsetky bochniky :-)
-
4
Teflonovu panvicu velkosti cm som vytrela olejom (mozete aj maslom). Celkom prve spodne cesto vyhneme az na okraje panvice. Popolievame 3 - 4 pl zalievkou a posypeme vnatou a cibulou, trocha osolime. Dame nato druhe cesto, ale to uz nevyhneme na okraje panvice. Cesto uložime tak krčkavo :-)) Polejeme zasa zalievkou, posypeme syrom a vnatou a prikryjeme opät cestom. Takto ukladame, kym mame cesto. Posypat kazde jedno cesto syrom netreba, lebo bude strasne syrove a preto davam raz len vnat + cibulu a druhy raz syr + vnat + cibulu..no a tak stale striedavo :-) ...
-
5
Posledne cesto poriadne polejeme jogurtovou zalievkou a dame piect. Zakryjeme bud pokrievkou alebo druhou panvicou :-) Takto pecieme 15 minut na mensom až strednom ohni..
-
6
Po 15-tich minutach skontrolujeme spodok a ak je uz dostatocne upeceny, tak börek otocime. Ja som dala na vrch peciaci papier, zakryla okruhlym plechom a panvicu rychlo otocila a börek nan vyklopila. Všupla znova aj s papierom do panvici, namazala vrch dobre maslom, posypala černuchou a znova börek zakryla. Zakryty som piekla zasa 15 minut..
-
7
Nakoniec börek po 15-tich minutach skontrolujeme, či je uz upeceny :-) Ja zvyknem nadvyhnut papier a kuknut na spodok, ci je uz pekne upeceny :-)
-
8
Börek je vyborny, velmi chutny, mäkky a štavnaty ;-) Plnku mozete podla chuti menit. K böreku je vyborna polievka alebo ayran :-)
u nás pečú takí Chorváti burek aj jablkový alebo s mletým mäsom. Oni ho robia zatáčaný do takej špirály. Ja si kupujem väčšinou tvarohový - na slano - myslím, že tam je normálny tvaroh. Jeden kus stačí na obed a stojí 1,50 Eura.
V Srbsku a Chorvátsku dostať to cesto na burek - volá sa to KORE ( čiže "kôry" ), ale dá sa s tým robiť aj baklava.
varecha.pravda.sk/recepty/sladky-jablkovy-borek-z-panvice...
kruteny s celkom tenulinkym cestom a ked nie,tak tento druhy :-)) Je viacero moznosti,ako spravit dobry Börek,treba si len vybrat ;-P Syrovy je tiez vyborny,ale poviem ti,ze by si mala vyskusat aj tuto plnku,je naozaj super! Dakujem ti @Sovka 62 za tvoj komentik :-)
obdivujem Tvoju pracovitosť, dolu klobúk pred Tebou!
mám další Tvoj recept uložený do kk a 5* pridelených :-)
to som rada, ze si mi ho nepokazila :-), ja to strudlove davam vzdy po dve na seba a dost sa to podoba na ten chorvatsky
to som nevedela, dakujem, ak pojdem za rok, tak kupim, ak ovsem do vtedy nezabudnem, v tom stanku, kde som kupovala veru mali aj jablkovy aj masovy, ale ja len so sirom, lebo uz viem, ze to je tvaroh, baklava mi nechuti, je priserne sladke na moj vkus
Tebe určite pri písaní ešte jedno očko spalo, však si písala ešte pred rannou kávou :-))) Inak neverím že by ti to chutilo so "sirom"... Alebo to bol anglický "sir"? :-)))
tusim by tym Chorvatom uz mal niekto vysvetlit, ze rano si treba dat kavu, mozno by aj y zacali potom pouzivat :-), oni ho totiz nepoznaju, vsade sa pise i, tak uz si zas mudrejsi :-), namas za co :-)
Jaj,zlatá moja, ale nie každý chodí k turkom v Chorvátsku na obed či večeru a tak nevie že si to napísala tak ako oni. Ak by to bolo v úvodzovkách, tak by to pochopil aj taký neznalec, ako napríklad ja... Takto to vypadá ako sranda hrúbka. :-)))A vďaka, máš pravdu, zase som o niečo múdrejší. A to nemusím ani nikam cestovať. :-))))
No tak aby si bol skoro taky mudry ako ja, tu mas link s prekladom: slovniky.lingea.sk/Chorvatsko-slovensky/sir,...
takze vidis sam, ze okolo turka to ani len na koni neprebehlo, je to spisovne chorvatsky, a akoze pre teba, mas to uplne gratis :-), len si nezvykni
Veru na teba nemám, moja milá, a ďakujem za poučenie. :-))) Je pravda že v Chorvátsku som nebol a ani sa tam nechystám, ale naozaj som teraz múdrejší vďaka tebe. Ďakujem že je to grátis a koľko mi naúčtuješ nabudúce? :-)))
Ha,ha,ha,aj tak to vyzerá ako sranda hrúbka... Nič v zlom, je to naozaj len sranda. :-)))
Ani by som nepovedala,ze musí byt hrubšie,lebo ked sa toto cesto "navarí" tak je zato dost hrubé :-) Ale pravdaže kto ako chce :-)
Katuška zlatá,čo že sa stalo??? :-) By som tipovala,že si robila börek z kupovaného cesta...a nepodaril sa? Alebo nechutil? :-) Dobre,tak ja si počkám od teba na podrobnosti ;-)
No hurá, konečně i klasický reál - když se nedaří. Můj poslední takový reál byl dost truchlivý. Dělala jsem hokaido cheesecake. Vyšel ohromně. A pak se rozhodl ve dveřích balkonu, že bude létat. Ani rukou to pořádně nešlo z parket sesbírat. Kde všude byl ani psát nebudu. Návštěva se musela obejít bez dezertu. I tak se dá. Milá Katko, máš výhodu - ostalo ti na stole a celkem neporušené! Cesty osudu a kuchařského úsilení jsou dlážděny i neúspěchy. Jeden si pak s pokorou vychutná chvíle, když se daří! Díky za foto, které jsi přidala. Nejsi robot - a to je moc dobře!
tak to nie je velmi potesujuci vysledok, tiez som si myslela ze zozeniem yufku aby som na podobne recepty nemusela robit cesto. Mozem sa opytat @katka78 kde si natrafila na turecky obchod?
oj ty dievča..ty opisuješ vraj neúspech tak dramaticky...bo zvyknutá si na úspechy-skoro vždycky...:-)
to ja-babka kľavá-pre mňa úspech vždy výnimočná správa..
a takéto to akotvoje-v inom drese-sa mi často stáva..
napriek tomu-varecháčom všetkého druhu-večná sláva..!!
majme dobrý deň..:-)
:-))))) Katka zlatá,asi vieš ako dobre som sa zasmiala :-) Celý ten tvoj komentár,tvoje rozprávanie..proste super,čistý zážitok ;-D Katka to čo za yufku si kúpila? Podla fotky vidím,ze je ako závoj priesvitná.To kde si na takú natrafila? Ja som takú tenkú este nevidela :-) To musí byt nejaká Yufka na baklavu počúvaj ;-)) Síce velmi zriedka,ale zviknem kúpit aj ja yufku,ale tá je normálne hrubá ako má byť.Majú ich v obchode viacero,ale ja zvyknem vyberat tie čo už poznám.Je to bud velký kruh balík,alebo velká kocka kde sú cca.4 pohýbané yufky,alebo trojuholník-to je už vo forme trojuholníka na sigara börek. Všetky sú hrubé a je z nich dobrý börek,síce nie ako domáci,ale je dobrý a cesto sa bez problémov upečie normálne.Vždy musíš pozerat na to,kolko kusov je napisané na balení a balenie má byt ťažšie-to znamená,ze cesto je hrubé :-) Alebo ak chces mat istotu,tak si ho spraviť doma,ved to nieje az taká robota ;-) Ale nevadí,mala si zážitok :-)) Tvoj výsledný finálny produkt pri Ayrane vyzerá skôr ako nejaká pizza a nie börek ;-)) A to foto s panvicou...
Teraz vidím,ze mi nepridalo celý koment :-/ Za tou panvicou boli 3 smajlíky!!! :-/ a za smajlíkmi este text.. Dakujem milá Katka za tvoju správu aj s veselou fotodokumentáciou ;-) a prajem ti krásny a prijemný víkend!
@Haji (10.11.2017 10:25) vieš, že som kdesi zachytila v komentoch, že ho ideš robiť, ešte som si hovorila - počkám na referenciu, aj mne sa ten hokiadový cheesecake pozdával a mám ho v KK. Nuž, občas sa "zadarí" - veď pozri sem varecha.pravda.sk/recepty/anjelsky-dych/25403-recept.html...
@Jujoska (10.11.2017 10:26) tento konkrétny nebol na SK, ale je obchod "Turecké potraviny" v BA (Vlčie hrdlo 54), tam sa dá tiež fajn nakúpiť, pravdaže sortiment je obmedzený.
@Radost (10.11.2017 10:41) ja tak "dramaticky" pre pobavenie, jasné, že nie je každý deň nedeľa .. aj keď dnes zhodou okolností je ☺
Pekný deň vám všetkým!
Jojo, bylo to podobné, ale na jiném místě a podkladě /nemám slov, ještě teď mám husí kůži a emoce/. Recept na hokaido cheesecake jsem dělala už podruhé. Prvně jsem ho měla tmavší, podruhé vyšel krásně! Jen ten konec v podobě leteckého průmyslu byl stresující. Lepší by byl na talířku. Příště musím být pozornější. Hezký den, recept vyzkoušej, je fajn. Doporučuji podávat vychlazené z ledničky /aby ztuhl/. Na balkoně už ho chladit nikdy nebudu!! Mávám!
Haha aj mna si pobavila, ved vies, ze najlepsia radost, je skodoradost :-), ale jasne, stava sa, aj majster kat sa utne, v tomto pripade majsterka Katka. Ja obcas taketo cosi robievam, ale v rure a kupujem v Kauflande strudlove cesto, je strasne tenucke, tak davam 2 na seba a funguje to, tak popr. skus. No uz ma vidis, ako sa ja mordujem s takym tenkym cestom, toho bohda nebude :-).
Milá @Katka syr ti vydrží v chladničke takto načnutý v náleve cca.2-3 týždne :-) Takže sa nemusíš ponáhlat stroviť ho.Pekný den prajem!